Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори 74

• 45 091
  • 773
  •   1
Отговори
# 645
Аз не съм и изследвала, но бих предположила, че колкото по-рано се изследват, толкова по-добре 🙂

# 646
На мен доктора ми ги беше назначил още в 6-7 🙂

# 647
Хемоглобина пада по време на бременността, при мен се случи към 5-6 месец, но може и по-рано. Трябва да ви изпишат желязо, но като цяло е малко под граница. Въпреки прием на желязо, мойте са 3-4 единици под границата а съм края на 8-ми месец вече.

Б12 и Вит Д изследвам регулярно - може би започнах преди женската консултация (но съм пускала и преди забременяването). Оттогава на 2-3 месеца си ги пускам. Ендокринологър ми каза, че за да има промяна в стойностите на вит Д трябва да минат 3 месеца(аз малко по-начесто пускам).

# 648
Аз към момента съм в 26 г.с и моя АГ не ми е назначавал специално тези. Но ми е назначавал ПКК, урина, чернодробните ензими и електролити, магнезий, желязо и тн.
Питала съм го за тях, казал ми е че по принцип ако се храниш здравословно и разнообразно няма проблеми. Дано да е така. Сега февруари пак ми предстоят кръвните надявам се всичко да е наред.
Успех на всички мами ❤️👶😇

# 649
  • София
Здравейте, пуснах изследване за D-Димер и е 2.94mg/ml. Знам, че е нормално да е завишен по време на бременността, но какви са референтните стойности през трети триместър? Аз съм в 34+2г.с. В четвъртък ще ги покажа на АГ, питам от любопитство ако някой знае. 🙂
Фибриноген и Аптт пускахте ли?
При мен в 34 седмица Д димер беше 3.16 и съм на Клексан от тогава, Аптт беше на долна граница и бебето не се храни добре.

Личната лекарка ми ги пусна, защото й казах, че имам антитела за Ковид и исках направление за съдов хирург за разширени вени. Тя ми каза са ги пусна и да му ги покажа ако му трябват. Иначе бебето се храни доста добре, даже върви напред малко над седмица.

# 650
Здравейте от мен отново. Пак идвам с въпрос, тъй като доста се притесних. Днес, точно в 7 седмица бях на преглед, докторката каза, че всичко е наред и ми назначи кръвни изследвания. Притеснявам се, защото хемоглобина, хематокрита и еритроцитите са под нормата:

Скрит текст:

Доколко опасно е това според вас и може ли да се оправи? Confused
По-лошото е, че преди година бях с подобни резултати, но тогава след като ми пуснаха желязо, ЖСК, фолат и други, и бяха в норма, не ми обърнаха повече внимание.

Хемоглобинът при бременност обикновено започва да пада към втори/трети триместър и изписват терапия за повишаването му. При теб по-рано е започнал да пада, но няма нищо страшно, лекарят ще ти назначи терапия, ако прецени. Може и да ти назначи допълнителни изследвания. Може и да изчака с терапията. На мен са ми назначавали терапия, когато е падал под 110 някъде(не помня точно колко).

Също, имай предвид че при бременност референтните стойности на някои показатели се различават от нормалните и заради това не е удачно сама да си ги тълкуваш.

# 651
Здравейте момичета, бременна съм в 20г.с. в момента. Живях 8 години в Германия, но сега съм си в България за постоянно. Там на бременни от няколко години в 3 триместър слагат ваксината против коклюш (за да е предпазено детето в началото преди да може да се сложи на него ваксина). Има ли някоя от Вас, която си е я е слагала или го обмисля. Предлага ли се в Бг изобщо (има статии в интернет, че се прави, но не съм чула АГ да го прави). Ще се радвам на всякакви мнения.

# 652
Аз също се интересувам, аз съм Англия в 19 седмица искат да ми я слагат. Вчера разбрах, че братовчедка ми е сложила и при двете деца и няма проблеми... Но все пак аз се притеснявам

# 653
Аз си сложих в 28 г.с., в Германия живея. Нямах никакви проблеми, нито бебето. Като цяло съм За ваксинирането с препоръчани ваксини по време на бременност и след това за детето.

# 654
Да, аз мисля да си сложа. Доколкото разбрах Boostrix е на българския пазар.

# 655
Да, аз мисля да си сложа. Доколкото разбрах Boostrix е на българския пазар.
Да и аз разбрах, че е Boostrix.
Имам още известно време все пак. Мен ме притеснява, че и личния лекар сигурно ще откаже и ще трябва да издирвам някой да ми я сложи или да ходя до РЗИ. Вие говорили ли сте с АГ?

# 656
Няма причина да откаже да я постави. Тя все пак е по желание.

Хора има всякакви, но не би трябвало да откаже. Може да се опита да те разубеди, ако е против, но друго едва ли.

# 657
Принципно може и да откаже. Дори тук в Германия някои лични не ваксинират бременни с каквото и да било по лични убеждения. Просто намерете лекар или болница, в която го правят.

# 658
Принципно може и да откаже. Дори тук в Германия някои лични не ваксинират бременни с каквото и да било по лични убеждения. Просто намерете лекар или болница, в която го правят.
Предполагам, че ще откаже защото преди 2 години когато се върнах от Германия и бях за реимунизация първо ми каза, че няма ваксини, след 2 месеца каза, че това са изкоренени болести пък ако имало нещо против тетанус винаги се слагала. (Знам, че е за смяна личния и ще се случи юни месец).
Имам още два месеца горе-долу ще търся и РЗИ в крайна сметка

# 659
Питайте АГто си дали ваксинира против коклюш бременни, ако не намерите личен, който да го направи. Тук моятгинеколог ми каза, че ако личният ми лекар по някаква причина откаже, той може да ме ваксинира, само трябва да кажа няколко дни преди това, за да набави ваксината или аз да я взема от аптеката.
В София болница Токуда винаги ми е правила много добро впечатление, лекарите там са на ниво и в крак с препоръките относно ваксини и пр. или поне с такова впечатлекие съм останала. Може да проверите дали там слагат примерно? Ако сте от София разбира се.

Общи условия

Активация на акаунт