Сериали и филми - sci-fi, fantasy, mystery, supernatural/тема X

• 36 128
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • Бургас
Тази сутрин прочетох, че амазонци са тръгнали да обясняват на зрителите, колко пъстър е света на Толкин и да ронят горчиви сълзи заради расово дискриминираните си цветни актьори... (нито дума за белите актьори и критиките към тях). Дори за стотна от секундата не вярвам в искреността им. И за тях самите, и за всеки разумен, и с известен житейски опит зрител е ясно:  дебатът тук не е толкова и само за това, колко е деформирана вселената на Толкин, а за нещо много по-сериозно , всеобхватно и отдавнашно. А именно: Едни хора с ужасяващо много пари и власт се изживяват като Бог/ове - прекрояват и пренаписват историята и класическата литература по свой тертип. Това не е от вчера... За мен лично, прозорецът на Овертон се открехна преди 25-27 години (децата ми тогава започнаха да гледат анимация) с дънките на Херкулес, безбуквения Звяр и малко по-късно с чернокожия Орфей на Халмарк... Уви, сега ( когато феята със сините коси е без коса) прозорецът е не просто отворен, крилото му направо е изкъртено и не знам подлежи ли на ремонт и затваряне. Въпросните  хора съзнателно обезличават и унифицират както героите, така и зрителите си. Лишават живота и измислените реалности от пъстрота и многообразие, под прикритието точно на „ратуване за толерантност към различното“. Не ви ли омръзна да гледате силни, „независими“ свръх жени и до тях едноизмерни мъже- или злодеи или мухльовци. Заедно с това жените някак едновременно са хем силни , хем жертви; хем могат без мъже, хем продължително и напоително вътрешно се разкъсват , за да изберат  между двама трима кандидати за сърцето си... А през това време (два, три, пет сезона) кандидатите търпеливо чакат и бленуват поне за една усмивка или целувка ( пази боже да си помислят за секс). Ами на мен ми омръзна от клишета. Вярно е, че от всичко това истинската история и литература не се променят за малцината, които наистина се интересуват и имат капацитет и знания. Но е вярно и че една огромна част от хората по света, по ред причини градят представите си за миналото и настоящето от медиите. И е поразително колко много хора приемат всичко, което гледат за даденост. Без съмнения и критичност. Дори не се замислят колко различни са били нравите и живота преди 200, 500, 1000 години.  Съдят герои и избори с лека ръка и от съвременната си  гледна точка. Не умеят да бъдат съпричастни и разбиращи. Колко продукции от последните години са съумяли да ви накарат да бъдете съпричастни и са ви накарали да преживеете истински катарзис!? Мен лично – малко и обикновено винаги са с отменени продължения или останали всрани от вниманието. 
Не мисля, че е добра услуга и истинско приобщаване на цветнокожите хора, цвъкането на небели актьори на произволни места. Много по-продуктивно би било да се правят продукции за истинските им проблеми, минало и традиции.  Считам че ако тези хора зачитат законите и традициите на  белите си съграждани , не е нужно самите те да се унифицират и да се припознават в нашите феи и принцеси. Със сигурност, имат достатъчно богат и интригуващ фолклор и приказки, корени към които принадлежат и показват кои са. Някой да е тръгнал да филмира това!? Не, защото не е важно автентичното многообразие, а привидното. Важно е да бъдем всички заедно в общия кюп – с пуканките и да не мислим много...

# 646
  • София
Жена орк? Това чудо на природата съм го изтървал Grinning Къде да върна епизодите?

# 647
  • "Аз съм пътешественик и мореплавател - всеки ден откривам нови земи в душата си" Х. Джубран
lady Koup, плюс 1000 за коментара Hands Clap. Напълно съм съгласна с всичко написано. Уви, прозореца на Овертон вече е в гротескната си форма и няма затваряне вече.

# 648
Iady Koup, съгласна съм; проблемът не е между хората (на мен ми е все едно кой с кого спи и кой се мисли за безполов, расите като цяло са ми безразлични), проблемът е в начина, по който определени сили се опитват да променят света. А именно с едно изключително изкуствено (уж добронамерено), злобно и открито агресивно поведение. Не знам кой ги съветва, но в дългосрочен план няма да имат добри резултати, а междувременно може да станат лоши неща при такова насилствено разделяне и насъскване на различните фракции.

Мандалориан, не съм сигурна, но май се казва Диса - нещо такова ми се чу в едно от ревютата. Не, сега видях, че Диса е джуджешката кралица. Значи оркката може би още няма знамича роля?
Ще си потърся клипове с нея. Трябва да й измислят една любовна история.

# 649
Цитат
Забелязахте ли орките колко бели бяха? Дали са ги въргаляли в брашно или са ги поливали с тебеширин прах, хаха. На фона на яко черния каст, точно орките са бели... Колко трогателно...
Вероятно се покриват с пепел,прах или каквото там имат,за да се предпазят от слънцето,точно както правят някои африкански племена.

# 650
Сега си пуснах новото ревю на Nerdrotic, за да се образовам и гледам сцени от сериала. Умът ми не побира как може някой да нарече актрисата, която играе Галадриел много красива. Относително добре изглеждаща - да, но красива? И то много?! Тази с тъмнокожия елф изглежда около 1000 пъти по-добре.

Е, предполагам, че известната поговорка "на вкус и на цвет..." важи в случая.

Костюмът на кралицата на Нуменор ми напомня за една картина на Климт:

Кралицата също изглежда по-добре от Галадриел.
А да сравняват тая Морфид с Кейт Бланшет е престъпно. Няма абсолютно никаква прилика, освен че и двете са руси, слаби и с дълги коси.

# 651
Доста епично изглежда, а и по-зрелият каст е впечатляващ. Дано не се окаже поредната боза.

# 652
  • Вестерос
Дано, че му се точа, както и на Семейство Адамс и на Вещиците

# 653
Авеню 5 се завръща на 10-ти октомври. Честно, не помня колко време мина от първи сезон...

# 654

За това говорих по-напред. Но щом ви харесва да мислите, че кампаниите го правят като някаква конспирация за затриване на бялата раса или не знам точно какво, мислете си, всеки има право на мнение. Впрочем, в Европа има черни, не е вярно това, което някой беше написал напред. В някои държави повече, в други по-малко. Хората обаче си ги интегрират успешно и не са толкова притеснени, че ще им "откраднат историята". Живеят в настоящето и с визия за бъдещето. А това бъдеще е общо. Няма как да се върнат забраните за къпане в басейни за бели или за посещение в бели ресторанти. Както и няма как цветнокожи артисти да участват само във филми за Шака Зулу. Свиквайте. Wink

# 655
Скрит текст:
И в Плевен има - в университета, съответно из града. Не страдат от комплекси, сигурно защото са от африкански държави, а не от запада. Предците им са били свободни...

Някакъв човек беше променил снимката на актрисата, така че да изглежда бяла - профилът му е блокиран завинаги в Туитър и е обвинен в уайтуошинг. Това ако не е агресия, не знам какво е.

Китаец е. Китай трябва да пусне социални сайтове, подобни на Туитър и Фб за световния пазар - имат успех с Тик Ток, направо ще превземат интернета, стига да поискат.

# 656
  • Русе
Не е въпросът в цвета, а в неуместността. Когато се подвигне въпросът за лош актьор, той започва да плаче, че го обвиняват защото е цветнокож и не само за актьорите иде реч. Не е въпросът в нетолерантността, а в налагането на задължителен формат без право на избор, което също толкова дискриминиращо

# 657
Мен днес ме блокираха във Фейса в групата за Толкин, защото писах, че ми липсваше в новия епизод циганския катун. Било реч на омразата.
Светът определено отива по дяволите.

# 658
Фб е абсолютен боклук. За сега още не съм си изтрила профила (мислех, че ми е нужен за Месинджър, но в друга тема ми обясниха, че не е така), в момента го държа, само защото имам близки с които си обменяме снимки.
Ако му се случи нещо (терминално) ще се радвам искрено!

Туитър е по-зле, но ме интересува по-малко, защото нямам профил.

# 659
  • София
Доста добър епизод 4 на Властелинът. Ще се развива тепърва историята - Митрил, Елронд, Дурин, Нуменор, Саурон.

Ще свиквам. Няма къде да се ходи като голям фен Lord of The Rings.

Общи условия

Активация на акаунт