Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 963
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Благодаря. Магнезий започна да пие. А иначе караме пак заедно и ковид. И аз си мислех, че може да е от това. Ще изследваме пак след няколко месеца.

# 541
А, щом и Ковид е намесен... работата е непредсказуема 🥴

# 542
Да се оплача малко... Ходих уж на изследвания. За да ми пуснат щитовидни, трябваше да ме приемат за 1 ден. След всичкото ходене по мъките се оказа, че ми е пуснато само тсх и мат. Ако знаех, щях да си платя пакет в Рамус и да не се занимавам с тях. Хубавото е, че ме консултира кардиолог и вс е ок. На ехограф има леко дифузно изменение, нищо притеснително според доктора. Тсх е 2, беше малко над 3 лятото, мат още е нагоре, но е паднало. Нищо не ми дадоха за пиене. Калций леко завишен, та ми каза да намаля вит. Д, с дефицит съм принципно. Та си пусках сама някои неща, че не мога всичко на куп. Вит. Д от 20 е стигнал 35, май е добре. Вит. Б12 даже е нагоре, ще го спра за известно време. Инсулинът ми е в долна граница. Това е добре, нали? Селенът още не ми е излязъл.
Но да питам - мъжът ми и той лятото беше с вит. Д 20, взима около 4-5 капки на ден, а сега беше 15. Това на какво може да се дължи?

Каква е връзката между витамин Д и калции?

# 543
Оля, ако Д и Б12 си ги изследвала без пауза от 10 дни поне, не са реални.

# 544
  • София
Здравейте Simple Smile

Вчера си пуснах регулярните контролни изследвания и не знам какво да мисля:

TSH - 0,84 /0,27-4,2/
FT3 - 3,84 /3,1-6,8/
FT4 - 22,76 /12-22/
MAT - 451 /<34/
TAT  - 260 /<115/
Vit B12 - 643 /145-569/
Fe - 9,6 /6,6-26/
Феритин - 25,7 /13-150/
Фолат - >45,4 /10,4-42,4/

От 10.01.2022 спрях и млечните. Не консумирам глутен от две години. Отслабнах 8 кг, тъй като влязох в режим/бобови, месо, яйца, риба, зеленчуци, киноа, чия/. Притеснява ме високата стойност на Фт4 и Б12, както и ниските на желязото и феритина. Преди година желязото беше над горна граница. Дозата ми е 7х100, но се чудя дали да не я намаля. Нямам косопад, не изпитвам умора и съм доста енергична. Не приемам вит Д, Б12 и фолиева.
Какво мислите ?

# 545
За мен В12 ти е добре, тази граница е занижена, предполагам е в pmol/l ? Фолиевата е съвсем малко по-висока, така че също не смятам, че е проблем. Вероятно си набавяш достатъчно от храната - има я най-вече в авокадо, броколи, боб, леща,семена и ядки, банани.... По спомени чаша боб даваше около 40% от дневната нужда.

Относно хормоните - аз лично бих намалила малко дозата, Т3 ти е нисък, т.е. конверсията е лоша, но по Т4 си леко предозирана. Може да смъкнеш на 5х100 и 2х75мг  или да редуваш 100 и 75мг.

За желязото може да си вземеш малко Билкова кръв, да се вдигне малко. Не е чак толкова ниско като стойност, да не си правила точно след цикъл изследванията?

# 546
  • София
Благодаря , MIbobo, не съм преди цикъл точно по средата съм между двата цикъла.
ТЕзи изследвания за пореден път доказаха, че имам лоша конверсия. Затова започнах да пия масло от бял трън за повишаване качествената работа на черния дроб. И мисля да премина към прием на Т3, всъщност отдавна го обмислям.

# 547
Първо нормализирай фт4 до към 19 и след това вкарай т3, щом си решила. След започването на т3 може да ти се наложи още да свалиш дозата на т4, защото т3 стабилно и много потиска тсх и ще влезеш в медикаментозен хипер.

# 548
  • София
Първо нормализирай фт4 до към 19 и след това вкарай т3, щом си решила. След започването на т3 може да ти се наложи още да свалиш дозата на т4, защото т3 стабилно и много потиска тсх и ще влезеш в медикаментозен хипер.

Благодаря, да, така ще направя. Ще намаля дозата на 2х75, 5х100 и след около 1,5-2 месеца пак ще се изследвам. 

Пак се замислих за това желязо и се сетих , че допреди 10.01.основно приемах червени меса. Сега основно са пуешко, пилешко, риба и тук-таме свинско или телешко. Но ще взема да попия малко билкова кръв.

# 549
Здравейте, днес бях на изследвания. Резултатите силно ме притесниха

# 550
А въпросът ти е?
Кое те е притеснило? Дай малко предистория, че не става ясно какво искаш да получиш като инфо. Simple Smile

# 551
Някой да е вземал хром (пиколинат)? Четох, че помага за регулиране на кр.захар, при силно желание за сладко, за намаляване на апетита и регулиране на холестерола 🤔 При Х. често имало дефицит на хром, но не съм го изследвала все още и като гледам и той не е евтин 😠

# 552
  • Burgas, Bulgaria
Здравейте, момичета !
След изследвания  на щитовидни хормони , ми предписаха Еутирокс.  ТСХ ми е в норма , ТаТ ,МаТ , също  , Фт 4 е  12 при реф. граници 12-23 .
Започнах с 25мг. , от два дни вдигнах  на 37,5мг . Трябва да стигна 50 и после да пусна отново изследвания. 
Исках да ви попитам,  страничните ефекти ,за които чета ,кога се проявяват , нямам такива , много добре ми понася на този етап . Пия го сутрин  на гладно 30-60мин преди кафе .
Също ползвам вит Д + К спрей от тук препоръчан ,защото е с дефицит  и Б12 подезични таблетки .
Чета ,че трябва да съм търпелива , до момента в който се понатрупа хормона и симптомите започват да изчезват. Все още не съм ходила на ехография ,но ще го направя.

# 553
  • София
НА първа страница има една таблица с референтни стойности на хормоните и антителата и на оптималните стойности. Бих ви посъветвала да ги погледнете, защото както много пъти са писали дамите в граници не означава оптимални стойности. Не винаги има странични ефекти от приема на хормон.

# 554
  • Русе
Не ми се карайте, знам че този пост не е точно за тук, но не знам къде другаде. Спомням си, че някои от вас хапват често ленено семе заради омега 3. И аз днес си накиснах ленени и тиквени семки и няколко часа по-късно видях едни черни топченца, облепени със слуз, които бяха навсякъде. Някои плуваха, други бяха потънали. Не знам какво са. Едната ми теория и по-логичната е това да са макови зрънца, случайно попаднали в пакета ленено семе и да са набъбнали. Втората ми теория е за някакви животински изпражнения, пак случайно попаднали. Не знам…
Иначе от съвсем скоро научих колко е важно да киснем ядките, за да усвоим ползите им. В противен случай само си товарим стомасите.

Междудругото не знам защо качвайки снимка толкова се влошава качеството и се обезцветява картината. Виждам, че има лимит 5МБ на снимка. Моята беше 2МБ и пак се влоши супер много качеството. Както и да е, дано разберете за кое говоря все пак.

Общи условия

Активация на акаунт