Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 178
  • 738
  •   1
Отговори
# 435
  • Русе
Бързо възстановяване. Мен два пъти ме хвана ковид и все трудно го изкарвах. Хем съм много млад…
За храните си прав! Нещата са така. Просто ми се струва страшно тежко като един млад спортуващ човек, който яде по цял ден разнообразни храни, да спра ей така всичко глутеново и лактозно. Това включва страшно много продукти. И не се доказва дали това би помогнало. И дали изобщо имам някакъв проблем. Като мина изследвания след няколко седмици ще споделя какво става.
Освен това ако храната беше чак толкова предразполагаща, нямаше ли масово хората да са болни от автоимунни? Защото много от хората нямат достатъчно средства за качествена храна и ядат най-смотаното брашно, най-смотаните макарони и хляб, най-простото кисело мляко или сирене, което е наполовина химия. Като добавим и всички онези кренвирши, пастети, пушени меса, маргарини, сладкиши и тн и тн, които са палитра от токсини…нямаше ли всички да са болни от автоимунни? Нещата са твърде сложни според мен и това с глутена и лактозата може би е една частица от всичко.
Аз лично смятам, че просто съм наследил проблема от майка ми, която също така в 20-те си е получила Хашимото. Брат ми е странна птица, по цял ден кара само на мляко с кафе или нудъли в пакети. Няква ужасия. Е, да чукна на дърво, но той Хашимото няма. Нещата наистина са твърде сложни и не бих спрял две толкова огромни групи от храни, за да подобря уж здравето си. Всъщност мога да го влоша. Не се ли докаже лабораторно, че имам проблем просто ще бъде някакво филмиране и перфекционизъм да спра тези храни.
Иначе си прав, осъзнавам ги нещата, но моето мислене е различно. Предпочитам менталното спокойствие пред лутането и стреса за нещата, които все още не знам!

Послепис: сега се сетих нещо… вчера закусих обичайните овесени ядки с кисело мляко и 3-4 вида ядки, стафиди и малко сусамов тахан. В рамките на 3-4 часа нямах никакви газове или болки в стомаха. Дойде време за обяд и си приготвих бял ориз на фурна, добре измит от нишестето, плюс пилешки гърди пак печени. Изядох ги и след час-два ме спука стомаха. Газове през 2 минути. Постоянно къркорене, болки и газове.
Е на? Каква е логиката? От киселото мляко с лактоза и овесените ядки с глутен нищо не ми стана, а от ориза, който поначало се води като храна, непридизвикваща газове, получих този метеоризъм. Минаха няколко часа докато се прочисти стомаха ми. Луда работа…нама логика просто.

# 436
jerami, бързо възстановяване и от мен.

Аз пък установих, че на мен накиснати сурови овесени ядки не ми понасят, докарват ми газове.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 11:12 от Дидичка

# 437
А аз от овесени ядки умирам. Към яйца имам непоносимост.
Идеята е,че разбутания объркан организъм не се справя вероятно с някои храни, това го натоварва. Храната влиза в кръвта през червата. Някои молекули са недобре смлени, други наподобяват нещо или просто предизвикват някакви процеси,както млечните скузоотделяне. Това натоварва организма ти, който и бездруго се бори хаотично с неподходящи врагове. Най-масовите алергени са известни,така е и с най-масовите тригери за автоимунни заболявания - предполагаемо. Но тъй като е индивидуално,съвета е да се изключи всичко, и да се включва група по група или продукт по продукт( ако имаш нерви). Така евентуално може да установиш кое ти влияе лично на теб. Минимум период на изключване обаче е 3 месеца,не час или ден...да, много хора нямат нерви и желание, и да, на много е помогнало, на много не.
Аз лично съм се убедила от ползата от безглутеновото хранене, а за синът- безмлечно. В момента не го спазваме, с благословията на лекарите и определено, както съм споделяла,не се чувстваме добре.

# 438
  • Русе
Съгласен съм с мненията на всички ви. Всичко си е точно така. Просто аз съм такъв характер, че не искам да се обременявам толкова много без да знам дали се налага. Обичам много и млечни, и зърнени храни. Затова не ми се иска. Ще си направя излседвания и прегледи и ще се разбере. Реша ли после да спазвам, ще го направя.

# 439
  • София
Jerami, омикронът ли те налази? Много кофти:(. А уж се карал по-леко…Оправяй се бързо и дано да не ти се отрази на ЩХ и КЗ!
Овесът принципно не е глутенова култура, но се “замърсява” с глутен от пшеницата при праработката му. Затова ги има и т.нар безглутенови овесени ядки, които се отглеждат далече от глутенови култури и се смилат в отделни мелници.
Аз купувам от фините, кипвам ги за 2-3 минути и най-често ги закусвам с козе сирене и гхи. Знам, че тази комбинация не е желателна, и по-добре да се съчетаят с плод, семена, други ядки, но не мога да се откажа от всичко.Simple Smile
Nikolay, много хора си хапват “джънка” и изобщо не предполагат какви са отраженията в организма им. Някои са си бомби със закъснител. Много хора също си живеят с Хашимотото без да знаят, докато оплакванията им не станат сериозни и не започнат да пречат в ежедневието им.
Аз за себе си мога да кажа: Имах страхотни проблеми с червата:(. Като много малка съм оперирана от спукан апендицит с перитонит, имам и сраствания и особено през последните 7-8 години (сега вече го свързвам и с появата на Хашито) бях чест посетител на спешните отделения със съмнение за преплитане на червата и чревна непроходимост, което отдавах само на тази операция. Бях спряла да ям ябълки, боб, царевица, леща, зелена салата, портокали и още и още, защото ми дразнеха стомаха, издуваха червата и ги запушваха. Бях 59 кг. (Горе-долу нормално за ръст 170 см.) и не можех да изкача стълбите до 4-тия етаж без да пръхтя и почивам на всяка площадка, а пулсът ми да звучи като барабан в ушите. Откакто спрях глутена буквално “се родих”. А любимите ми храни винаги са били тестените - баница, козунак, соленки, кроасани… Много ми беше трудно и минах през “пречистващи” кризи. Рязко отслабнах с 8 кг., даже съжалявах, че си го причинявам. В един момент някак свикнах и нещата тръгнаха към добро. Коремът ми не се издува почти от нищо, появи се и енергия. Въведох обратно проблемните храни без да ми причиняват дискомфорт. Но минах през т.нар. Елиминираща диета за 3 месеца и постепенно започнах да си връщам храните. За сега глутенът го държа надалече и честно казано вече не ми липсва. Пропуснах да спомена и за захарта - сладко си набавям само от плодове. (Понякога се глезя и с един черен шоколад, подсладен със сушени черници) Дали е домашно или купено сладко - все си е захар, която също вреди на хората с Х. Мед ядох последните две седмици, защото се бях разболяла (не от Ковид след 8 (-) теста) и си слагах в чая, защото ми се отразяваше добре на гърлобола. С млечните също не прекалявам - но в кафето слагам козе мляко, като не усещам този казеин тип 2, (ако не се лъжа), да ми се отразява негативно.
Имах и още едно сериозно и притеснително оплакване, за което съм писала и питала неведнъж тук, но ще изчакам още малко и ще споделя през май!

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 16:02 от Skiorche

# 440
Здравейте , с Хашимото съм от 10 години .Но от 2-3 месеца се боря със задържането на вода .Последните ми изследвания са тези
TSH - 3.45
FT3 - 4,120 -реф.стойн.( 2,250-6,000)
FT4- 17.05- реф.стойн.(9,15 - 23,86)
TAT - 171 , 70- реф.стойн.(до 115)
MAT - 1,11-реф.стойн. (до 34)
Инсулин- 5,38
Кр.захар -4,82
Пуснах си и полови хормони но , чакам н 21 ден от МЦ да пусна прогестерона и да е по пълна там картинката.
Общо взето знам с какво да се храня , но пак се усещам ,че задържам вода .Вие как се справяте с този проблем .Месечния цикъл е редовен .Последно феритина ми беше 16 (мн нисък) пих на ,better you ,спрейовете желязо но не съм го изследвала след това .
Мисля да си взема на Now water out с В6 глухарче и червена боровинка мисля че беше .

# 441
Скиорче, кой е шоколада с черница?

# 442
  • София
Ето този, имат и по-черен. В някои има тръстикова захар, което не е толкова фатално;)
https://lifestore.bg/bio-shokolad-s-pecheni-bademi-i-chernica-ha … y-benjamino-70-gr

# 443
О, на тази марка шоколадите са фантастични 👌

# 444
Ето този, имат и по-черен. В някои има тръстикова захар, което не е толкова фатално;)
https://lifestore.bg/bio-shokolad-s-pecheni-bademi-i-chernica-ha … y-benjamino-70-gr

Фантастични са тези шоколади, наскоро ги открих.
В Била преди време ги промотираха и опитах доста.
Някои са уникални. Има един с куркума, джинджифил и лимон. Разтопих се от кеф.
После ги видях на промоция в зелен. Не знам какво стана, не помня, но взех 6 вида. За много дълго време ми стигнаха, аз си хапвах и по блокче чат пат. Пък и другите вкъщи също ги уважиха.
Не бих ги нарекла натурални, но е по-добре от стандартните млечни. Тук и захарта е друга.
Разбира се ако се изяде наведнъж - става лошо.
Има един натурален още ми седи. Без грам захар. Хубав е.
С мента също ми е останал.
Иначе видях, че имат и с чубричка, но не знам дали бих опитала Grinning
След месеци ако видя намаление съм решила да дегустирам и другите видове.

# 445
Здравейте,
миналата година ме диагностираха с Хашимото.Д-ра каза,че засега хормоните ми са добре и нямам нужда от допълнително приемане на нищо.
Бих искала много да науча за храненето ви.От 45 станах 52кг и много трудно свалям.Знам,че е нормално,не ми е трудно да се храня с ограничения,просто бих искала малко съвети.
Това,което бях чувала е да спра глутена.Прочетох повечето ви теми и мнения,но нямаше много за храните .Искам да започна да тренирам и смятам,че с нормални ограничения-глутен,сладко,пържено ще мога да изглеждам както преди.
Благодарна ще съм ако доволен от прогреса си сподели храни,които не натоварват болестта.Чудно ми е за закуска,щом не може глутен,овесени ядки и млечни какво закусвате?
Благодаря ви

# 446
  • Русе
Аз съм доволен от тялото и визията си. Но според колегите се храня не особено добре. А и са прави, ям обилно глутенови и млечни продукти.
Иначе мога да ти препоръчам за закуска нарязано авокадо на филийка безглутенов хляб с едно рохко яйце. Аз си я правя тази закуска, но ползвам хляб Вита вместо безглутенов. Авокадото го избирам по-меко, за да го размажа по филийката. Слагам му малко черен пипер, сол и поръсвам със слънчогледови семки. Става вкусно.
Вариант има и за овесените ядки, стига да са безглутенови и да ти понасят на стомаха. Колеги по-горе написаха, че никак не им понася. На мен не ми правят проблем, особено фините. Купувам си био, но виждам че има безглутенови. Може да си купиш мляко от ядки (бадемово мляко например) и да добавиш палитра ядки като ленено семе, орех, бадем, слънчоглед, тиквени семки. Но да са сурови! Може да си добавиш и малко стафиди или червено боровинки за естествена сладост. Друг вариант е и сусамовият тахан, който е много полезен. Отново на безглутенов хляб намазано. Като цяло това мога да ти дам като съвет за закуска, но пак казвам, че не спазвам такъв режим.
За спорта…по принцип силовите тренировки се отразяват много по-добре на метаболизма от кардиото. И двете е добре да ги включиш ако наистина искаш да отслабнеш. Кардиото гори калории на момента и после край, докато силовите тренировки задействат метаболизма и гориш повече калории впоследствие, дори и да не спортуваш.
Пример за силова тренировка за жена биха били клековете, лицеви опори (ако можеш), свиване на бицепс с някоя по-лека гира ( до към 5кг), също коремни преси. Това вкъщи…
А във фитнеса имаш огромен избор от щанги, гири и уреди, с които ще ти бъде много по-лесно.
Кардио може да включваш като бягане, продължително вървене, каране на колело, плуване, работа на открито и тн. Предполагам си заета и нямаш много време затова виж кое би те устройвало. Задължително преди и след тренировка трябва да хапваш. Преди тренировка основно въглехидрати, а след нея предимно протеини. Например пилешка пържола със зеленчуци за след, а преди тренировка ориз с гъби например. Това е мнооого общо. Просто да те насоча. В нета има страшни много описани методики за тренировки при конкретни желания от страна на дамата.
Според мен лично метаболитните проблеми от Хашимотото могат да бъдат туширани със спорт и правилно хранене. Надали ще изглеждаш както по списанията, но все пак ще се стегнеш.
Аз например имам що годе хубаво тяло, но мускулите ми не могат да изпъкнат мнооого хубаво, защото цялостно имам тънък слой мазнини. Не мога да ги изчистя никак. Предполагам заради Хашимотото. Но въпреки всичко изглеждам стегнат и мускулест, което ми е и целта. Така че варианти има всякак.
Колегите също ме съветват да не тренирам прекалено много, защото товаря щитовидната!

# 447
Като цяло предпочитам да не давам съвети за хранене на никого, най-вече защото не съм специалист и това, което смятам за правилно, може да навреди на някой друг.

Аз лично не виждам никаква полза в безглутеновия хляб, особено пък готовия от магазина - досега не съм видяла такъв, който е без разни гуми или целулози за сгъстяване или каквато там цел имат. У дома пък безглутеновия хляб ми става на камък, затова се отказах да си правя домашен. От време на време забърквам по някоя царевична палачинка и с това си засищам нуждата от хляб.

В първия пост на темата има някои съвети относно храненето, но всеки сам за себе си трябва да реши кое може да приложи и кое не.

# 448
  • София
Благодарна ще съм ако доволен от прогреса си сподели храни,които не натоварват болестта.Чудно ми е за закуска,щом не може глутен,овесени ядки и млечни какво закусвате?
Според мен отслабването става като се комбинират двете неща - хранене и тренировки/движение. Не може едното без другото. Nikolayy5 добре е обяснил за кардио/силови и хранене.
Аз преди се хранех доста небалансирано - въглехидратно, почти без протеини (1 или 2 х месо в седмицата) и си довлякох тази гадост на тялото - инсулинова резистентност, с висок инсулин на гладно. После включих повече яйца, месо, извара, скир, както и доста движение и имам 5 кг надолу, които не са ми били цел, а са резултат от промяна на режим на хранене и движение.
В ДМ има много приятна комбинация гранола с овесени ядки + семена, правя си я с мляко от време на време, овесените ядки са безглутенови:
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 08:07 от BFF_

# 449
Здравейте, с диагноза диабет тип 2 съм от 5 месеца, на последните ми изследвания/началото на декември/ ми излязоха леко завишени антитела МАТ/ 37 при горна граница 34/ Ендото каза, че е възможно начало на АИЗ и ако искам да си взема Тирохелп....аз приемам и други хран. добавки /магнезиев цитрат, омега3, Б12/ та дали има някакъв смисъл от поредната такава? Четох, че тези антитела са свързани с чревна пропускливост, вмомента приемам и пробиотик/  леко си възпалих стомаха след консумация на печени ядки/ Като изключа издънката с печените ядки, се храня нисковъглехидратно, спортувам редовно.....мислех да си пусна нови изследвания скоро, да видя отново целия панел ЩЖ, но преди 3 седмици изкарах някакъв вирус/не съм се тествала/ и сега мисля да изчакам още....а всъщност са минали 2 месеца от предните кръвни....след какъв период мога да видя дали има някакво влошаване на антителата....

Nikolayy5-кой ендокринолог от Русе визираш/хвалиш:)
МОже ли мнение за тренировки на гладно, защото аз тренирам преди обяд, а до това време по принцип не се храня, защото когато ми откриха диабета бях с много висока КЗ , а после установих че до обяд качвам най-лесно, и с времето свикнах първото ми хранене за деня да е около 13 ч.

Общи условия

Активация на акаунт