Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 119
  • 738
  •   3
Отговори
# 450
  • София
Азара,
Моят съвет е да изчакаш 3 месеца, за да пускаш нови изследвания на ЩХ и да видиш дали има движение на антителата.
Тъкмо ще мине време и от боледуването ти, а и ще поработиш още в положителна посока.

# 451
  • Русе
Здравей, Азара! Визирам доктор Славчева. Лично за мен и моето семейство е най-добрата. Дълги години е имала приятелство с баба ми, с баща ми и майка ми и това се отразява положително и върху мен. С огромно внимание ми направи прегледа и ми обясни ситуацията. Някои съфорумници я осъдиха как може 10 дена след начало с Еутирокс 50 да ми го вдигне на 75. Смисълът беше да започна с 50, за да не губя време и когато направя останалите излседвания да прецени каква ще е дозата за момента. И така. Аз на моя отговорност продължавам да пия от 50мг, защото се чувствам добре и не ми се иска толкова остро да започвам. След 2 месеца ме вика пак и ще видим какво ще излезе. Ако не се повлиява добре ще кача дозата.
Относно състоянието ти…според мен поне 2-3 месеца след вируса трябва да си направиш нови излседвания. Иначе ще покажат погрешен дисбаланс.
А за тренировките на гладно…това не го процедирам аз и малко трудно ще те насоча, още повече че имаш диабет и не знам той как ти се отразява по време на тренировка. Особено на гладно.
Това, което знам е, че на гладно е по-добре да се правят кардио упражнения. Запасите от въглехидрати са много малко и нужната енергия започва да се изземва от мазнините, но и от мускулите. Затова и не си позволявам да спортувам на гладно, защото мускулите ми ще почнат да се топят. Ужким. Много дами нямат нужда от поддържане на мускули, а просто от фино тяло и така сутрешното кардио на гладно е добър вариант. Трябва обаче да си пила достатъчно вода и след това да хапнеш добре. А силовите тренировки вече изискват много повече енергия и усилия. Ако са на гладно най-вероятно няма да имаш силата да ги правиш, ще ти прилошава и пада кръвното. И няма да има смисъл да ги правиш на гладно, защото ще измъчваш тялото си. Обаче пак да кажа, че не съм много навътре с тези неща, особено за човек с диабет не знам как ще се отрази сутрешният спорт. Поздрави Simple Smile

# 452
Благодаря за насоките Simple Smile..
С диабета нямам проблеми, поддържам  много добра КЗ. Свалих ГХ за 3 месеца от 13.4% на 6.2%/а трябва да е паднал още/..но за тези 3 месеца свалих 15 кг...много бързо се случи отслабването, като не съм се напъвала изобщо, но доколкото знам и метформина, който приемам спомага за това.....първите 3 месеца тренирах с инструктор, но от няколко седмици насам -сама....финансово съм затруднена/след празниците/, и честно казано имам нужда от някои насоки/знам че трябва да потърся повече инфо на тази тема, но все не успявам/ А тренировките ми са  : 13-15 мин кардио- 4-5 силови упражнения/съответно редувам ръце и крака в различните дни, наблягам и на коремни/ х5 серии и на финала пак 13-15 мин кардио/така тренирах и с инсруктора/. Иначе се чувствам много добре, нямам оплаквания.....като се замисля наистина ми е по-трудно да правя силови......фитнес инструктора ми беше казал, че е нормално като отслабвам кардиото да ми става по-лесно, и силовите по-трудни....виждам,, че имам разлика във визията до толкова, че увисването на кожата в някои зони, вече е по-прибрана.....надявам се и останалата да се прибере. В корема ми е най-зле положението, че преди бях като бременна в 9 месец...не бях наясно с храненето как се комбинират тренировките....

# 453
  • Русе
Поздравявам те за усилията и мотивацията! Браво!!!

# 454
Поздравявам те за усилията и мотивацията! Браво!!!
Благодаря, истината е че бях безумно уплашена след диагнозата, а сега вече си давам сметка как съм живяла досега, и колко добре се чувствам с новия си начин на живот.

МОля, ако някой знае нещо за Тирохелп-а за инфо......има ли смисъл да се приема?/че и той е "цифра" ..като гледам./

# 455
  • София
Азара, а как ти е вит. D? Ако е ниско можеш отделно да го пиеш, както и селен. Селенът за период от три месеца, няма да ти навреди, нито ще се предозира. Повечето ендокринолози го изписват за такъв период без да изискват изследване, после се прави почивка.
Това са две от съставките на Тирохелп. Другите са Л-тирозин и куркумин. Аз принципно предпочитам да пия добавките отделно, отколкото в някакъв микс, в повечето случаи с минимални дозировки, които няма да ти свършат работа.

# 456
Изследвах си почти всичко възможно.....включително Селен, праща се в Германия, 50 лв беше само той- 10 дена чаках резултата е 84, при реф.граници 50-120 ug/L,
вит Д ми е 80 и нещо...не мисля за сега да го пия като добавка...
Май, Най-добре да изчакам още малко и да си пусна нови за щитовидната. Благодаря ти Скиорче:)

# 457
----

Последна редакция: вт, 08 фев 2022, 09:23 от Impatiens

# 458
Азара, подкрепям Скиорче. Ако си решила да опиташ с Тирохелп, по-добре виж състава му и си вземи добавките самостоятелно.

# 459
На мен ендокринолог ми каза, че няма смисъл от Тирохелп. Предписа ми Пренатал витамини, защото целя забременявате и Flax oil на barlean's, защото нормалния омега действа зле на щитовидната. Тук във форума доста негативно се отнесоха към някои препоръки от моя лекар, незнам защо. Аз имам ранен диабет, ГХ ми е 6,9, но КЗ и инсулин са високи. И аз съм на метформин - Глюкофаж XR - трябва да стигна до 2000 мг на ден. Пия 75 мкг л-тироксин, защото след ковид ми се вдигна пак на 4.6 ТСХ. Боря се с диета и спорт в момента, защото имам да свалям доста. Лекаря ми каза да пробвам с метформина и другите неща месец-два и ако няма достатъчно ефект друго лекарство, което се бие в корема и се сваля много от него - Саксенда или Оземпик.

# 460
  • София
Значи аз съм чела, че лененото семе /олио не е подходящо за хора с Хашимото и го избягвам. Но щом ендокринологът Ви го е изписал - значи е преценил.
Друг е въпросът, че тук всички от толкова четене, да сме завършили по една медицина вече😉

# 461
Да, той специално омега от ленено семе изписа, защото другото, което е от риба действа зле и завишава стойностите на ТСХ. Лекаря се казва доцент Попиванов в Александровска болница София. Препоръчвам го с две ръце. Преди това съм ходила при двама уж добри и опитни, само ме объркаха и не обърнаха внимание на КЗ, та затова съм с ранен диабет сега. От 2 месеца пускам изследвания и се съветвах с предната лекарка и втория ендо уж за второ мнение и нищо. Дори не ми обърнаха внимание на наднорменото тегло, което е 30 кг нагоре, поради различни фактори, но поне 15 са ми от Хашимотото. Сега вече правя каквото трябва. А от ноември съм на режим,но имах свободен ден в неделя и съм хапвала сладко, което не е трябвало да правя и съм влошила положението. Да не говорим, че за ИР никой не ми каза, а го имам от поне година и половина. Този лекар разгледа всичките ми изследвания от последните 5 години и сметна индекси и ми каза, че ИР ми е сериозна пречка за сваляне на кг. Сега вече знам какво да правя, слава богу!

# 462
Sunshinegirl84 - от Оземпика има много доволни, но според мен това е за хора, които не могат да се справят с хранителния режим.....освен това също има странични реакции....Ако успееш да се справиш с диета е по-добре. Метформина също спомага за сваляне, но не и само на него да разчиташ. Аз пия Метфогама 2х500....сутрин и вечер, ендото искаше да го увелича на 1000мг, но аз успях и с ниската доза да задържа ниска КЗ и така си карам..не съм увеличавала дозата..имах период исках да намаля още дозата/макар че тази е минималната/ ендото ми изписа глюкофаж ХР 1000 /, взех си ги че се изкуших да  пия само веднъж на ден, но КЗ все стоеше в горната граница/5.8-6.1/.....изкарах месец така, и се върнах на Метфогамата....сега пак се движа около 5 КЗ.
Метформина се увеличава постепенно, защото много дразни стомаха при някои хора и не им понася...затова не бърза да увеличаваш дозата, следи КЗ и така Simple Smile

# 463
Да, той специално омега от ленено семе изписа, защото другото, което е от риба действа зле и завишава стойностите на ТСХ. Лекаря се казва доцент Попиванов в Александровска болница София. Препоръчвам го с две ръце. Преди това съм ходила при двама уж добри и опитни, само ме объркаха и не обърнаха внимание на КЗ, та затова съм с ранен диабет сега. От 2 месеца пускам изследвания и се съветвах с предната лекарка и втория ендо уж за второ мнение и нищо. Дори не ми обърнаха внимание на наднорменото тегло, което е 30 кг нагоре, поради различни фактори, но поне 15 са ми от Хашимотото. Сега вече правя каквото трябва. А от ноември съм на режим,но имах свободен ден в неделя и съм хапвала сладко, което не е трябвало да правя и съм влошила положението. Да не говорим, че за ИР никой не ми каза, а го имам от поне година и половина. Този лекар разгледа всичките ми изследвания от последните 5 години и сметна индекси и ми каза, че ИР ми е сериозна пречка за сваляне на кг. Сега вече знам какво да правя, слава богу!

За пръв път чувам. Причина каза ли ти?

# 464
  • Русе
Колеги, лактозата в млечните продукти е представена с въглехидратите тип захари, нали?
Тоест в киселото мляко като има 4гр захари на 100гр това означава 4гр лактоза? Или се бъркам.
Питам, защото си купих извара на Вердаре и имат само 1гр захари. Тоест много малко лактоза? Не знам дали има такава зависимост, но така си го обяснявам по пътя на логиката…

Общи условия

Активация на акаунт