Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 30 114
  • 738
  •   1
Отговори
# 465
Защо само КЗ да изследва? Реално, инсулинът е по-важен в случая.

Колкото до другото - има ли някой, който действително не може да вкара инсулиновата резистентност под контрол само чрез хранителен режим и спорт? Аз смисъл да се приемат метформинови препарати не виждам, освен ако не става въпрос за някой много краен казус. Просто тези препарати колкото помагат, толкова и вредят в дългосрочен план. По-добре без тях.

# 466
Колеги, лактозата в млечните продукти е представена с въглехидратите тип захари, нали?
Тоест в киселото мляко като има 4гр захари на 100гр това означава 4гр лактоза? Или се бъркам.
Питам, защото си купих извара на Вердаре и имат само 1гр захари. Тоест много малко лактоза? Не знам дали има такава зависимост, но така си го обяснявам по пътя на логиката…
Самата лактоза е точно захарта/въглехидрата.
Извара ям, но винаги я съчетавам с мазнина. Иначе е силно инсулиногенна.
В прясното има най-много лактоза. После в киселото е по-малко, после е изварата, но пак си я има.
В кашкавала и сиренето не чак толкова, там има и мазнини и няма драма.

# 467
  • Русе
Как я хапваш с мазнина? Директно олио или просто в допълнение с храни, богати на мазнини?
Например извара със слънчогледови ядки дали е ок?

# 468
Защо само КЗ да изследва? Реално, инсулинът е по-важен в случая.

Колкото до другото - има ли някой, който действително не може да вкара инсулиновата резистентност под контрол само чрез хранителен режим и спорт? Аз смисъл да се приемат метформинови препарати не виждам, освен ако не става въпрос за някой много краен казус. Просто тези препарати колкото помагат, толкова и вредят в дългосрочен план. По-добре без тях.
При Гликиран хемоглобин 6.9, най-вероятно качва редовно КЗ до 9-10.....имах предвид да я следи с глюкомер....висока КЗ изобщо не е за подценяване. Написала съм "следи", не "изследвай".... А когато си следи КЗ и не й позволява да скача , съответно няма да има проблем с инсулина...и реално, инсулина не е по-важен в случая...

# 469
Може ли някъв съвет относно КЗ? Всеки ден ям сладко, просто ми е голяма слабост. Не знам достатъчно ли е да си следя КЗ за да не си докарам диабет или ИР? Сега е 5,3 при горна граница 6. Никога не съм спазвала режими, диети....( преди да разбера за Хашимотото), не съм била с наднормено тегло и сега не съм. Нищо не знам по темата и като гледам коментарите е по-сложно от колкото си мислех 😟

# 470
На извара съм слагали зехтин или авокадо, маслини.

# 471
  • Русе
На извара съм слагали зехтин или авокадо, маслини.
Благодаря. И аз така я хапнах. С маслини и слънчогледови сурови семки. Една чашка чай да не ми е сухо… Стана вкусно.

# 472
Как я хапваш с мазнина? Директно олио или просто в допълнение с храни, богати на мазнини?
Например извара със слънчогледови ядки дали е ок?

Има си различни рецепти. Кой както му харесва.
Примерно яйца с малко извара и малко сирене. Аз си слагам или масло или зехтин. Олио не ползвам.
А в последно време си правя разядка с извара.
Печени чушки или печен патладжан. Може и двете всъщност. Извара, чесън, зехтин, смлян микс от сурови ядки, сол, магданоз, може и копър по желание. Примерно за обяд ако съм си направила 2 яйца с масло и тази разядка, ще си сложа от нея малко в чинията.
Или пък огретен от зеленчуци, яйца, извара и сирене.

# 473
Може ли някъв съвет относно КЗ? Всеки ден ям сладко, просто ми е голяма слабост. Не знам достатъчно ли е да си следя КЗ за да не си докарам диабет или ИР? Сега е 5,3 при горна граница 6. Никога не съм спазвала режими, диети....( преди да разбера за Хашимотото), не съм била с наднормено тегло и сега не съм. Нищо не знам по темата и като гледам коментарите е по-сложно от колкото си мислех 😟
Трябва да си направиш кръвни изследвания за да видиш как са нещата....на първо време достатъчно е да провериш инсулин и глюкоза на гладно...от тях се смята Хома-индекс, който определя дали има проблем или не.....сложно е...има доста за четене по темата, но да не разводнявам повече тази, защото е на друга тема- Заповядай в темата за ИР....https://www.bg-mamma.com/?topic=1407646

# 474
Нома-индексът не е достатъчен. Трябва да се знае инсулин, че даже и захар на 60 и 120 мин, а при диабет и на 180 мин.
Дени5, това, че непрекъснато ти се яде сладко, евентуално може да значи, че подържаш висок инсулин. Не е задължително обаче. В крайна сметка има значение и личният метаболизъм.
Николай, самата извара е мазнина. Можеш и нищо да не й слагаш. Но всеизвестно е гуакомолето (може и без люто), а какви сладкишчета стават. На моето дете правя извара, протеин ванилия, замразени малини, ксилитол и малко кокосово сухо мляко. Слагам във фризера и има сладолед за 1 седмица. Другият засега й е забранен. На изварата можеш да й сложиш каквото се сетиш от т.нар полезни храни. И ако ти е толкова важно, следиш само процента мазнини, който съдържа.

# 475
Бонго, хома индекса се определя точно от инсулин и глюкоза на гладно...и като първоначално изследване е достатъчно...Обременяване с глюкоза е много натоварващо за организма, и не е препоръчително да се прави, ако не се налага...т.е ако Хома индекса не е проблемен, затова първо се определя той, достатъчно информативен е....... При диабет пък изобщо не се прави, защото там има недостиг на инсулин...моят например е 1.7 на гладно....
За това първо се гледа Хома индекс и  Гликиран хемоглобин /който е показателен как се движи КЗ през последните 3 месеца/

# 476
Азара, много добре съм запозната и с нома, и с гликиран, и с GAD 65, IA2 antibody, и с хранителните режими. Стига се вкарвахте във филми с това натоварване, като че ли не сте изяждали никога парче торта с безалкохолно наведнъж. Нома-индексът може да ти е перфектен, но на 120 вин да си с инсулин 50 и нагоре. И, ако се "лежи" само на нома-индекса, може някъде да се сринеш от хипоглекимия.

# 477
Най-много съм засичала при натоварването с глюкоза 7,67 КЗ. Но гликирания хемоглобин показва, че я качвам редовно. Аз съм от хората, които не успяват с режим и спорт да контролират ИР - 3 месеца режим - 0 свалени кг. Оказа се, че проблема при мен е високата КЗ и неразграждането на инсулин, което прави мастните клетки резистентни и живеещи сами за себе си. Тоест много нарушен метаболизъм и тежък метаболитен синдром. Бях спряла глюкофажа и това беше резултата. Затова без метоформинов препарат няма как да мина. За постепенното увеличаване на дозата знам. В момента съм на 1500 Глюкофаж XR, остава да включа още едно хапче, за да стане 2000, както е предписал лекаря.

За омегата - обясни ми го лекаря, че нормалната омега има йод, защото е от риба и затова вдига ТСХ. Аз бях с 0,187 постигнато с хапчета на 8ми януари, и на 3ти февруари 4,6 ТСХ...той каза, че многото омега е една от причините. Аз пиех по 2 от 1000 на ден заради ковида, а по време на ковида края на декември по 4 от 1000.

Благодаря за съветите. Ще си купя глюкомер.

# 478
  • Пловдив
Здравейте, отново. Аз вече не знам какво се случва и какво да мисля. Утре съм на поредния ендокринолог.
Моля за вашето предварително мнение за резултатите ми, които си пуснах днес:

Разликата с тези от декември е, че TSH е в нормата (беше 5,79), MAT беше 214, а ТАТ беше 1006. Тоест, само ТАТ се повишава и това СУЕ сега е завишено, но през декември не съм го мерила.

Единственото, което правих от декември насам е, че не ям глутен. Млечните пак ги почнах (от два дена опитвам хранене по Зоната, а там без млечни значи само месо да ям). И изпих две опаковки селен - първо висока доза за 10 дена, послед по-ниска.

От какво се качват тези ТАТ тела? Има ли начин да ги спра да се качват?
А от какво спадат МАТ телата?

Двете ендокриноложки, които постих, гледаха само хормоните и казаха, че за антителата нищо не може да се направи. Ама как така? Аз си втълпих, че от тях ме втриса, получавам сърцебиене и вдигам горната граница на кръвното. А може би съм в грешка...

# 479
Защо не знаеш какво се случва, какво имаш предвид?

Страдаш от Хашимото с класическа хипофункция. Всичките ти хормони сочат това. TSH не ти е "в норма", не се заблуждавай. Трябва да е доста по-нисък от посочената стойност (3.54).
За хормон си, нещата няма да се подобрят без него, каквото и да опитваш.
Храненето и добавките са само един аспект от терапията, но не са панацея.

Да, в общи линии, на антителата няма с какво да им се повлияе. Не са те подвели ендокриноложките. Антителата представляват самият автоимунен процес. На всички тук целта ни е да намалим стойностите им, но това често е трудна задача, ако не и невъзможна. Оплакванията ти се дължат на хипофункцията, в условията на която е принуден да функционира организмът ти, не на самите стойности на TAT / MAT.

Не разбирам защо ходиш от специалист на специалист, вместо да започнеш лечение. Каква е целта на това упражнение?

Общи условия

Активация на акаунт