Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 68

• 29 955
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
Аууу, да не са гъгрици?
Доколкото знам ленено семе за щитовидната не е препоръчително.

# 556
Здравейте , момичета . Не огледах темата , предварително се извинявам . По-късно ще прочета по-обстойно .
Може ли коментар на изследванията на майка ми . Симптомите са слабост , умора и високо кръвно . Вчера беше на ендо , на ехографа не видяла нищо особено , само предполагала наченки на Хашимото . Утре ще се свържем пак с нея .
Не разбирам защо няма точни резултати на ТАТ и МАТ . И какво всъщност означават.
Благодаря предварително .

# 557
По мое мнение изследванията не сочат проблем със щитовидната жлеза. Нямате и антитела.

# 558
Не ми се карайте, знам че този пост не е точно за тук, но не знам къде другаде. Спомням си, че някои от вас хапват често ленено семе заради омега 3. И аз днес си накиснах ленени и тиквени семки и няколко часа по-късно видях едни черни топченца, облепени със слуз, които бяха навсякъде. Някои плуваха, други бяха потънали. Не знам какво са. Едната ми теория и по-логичната е това да са макови зрънца, случайно попаднали в пакета ленено семе и да са набъбнали. Втората ми теория е за някакви животински изпражнения, пак случайно попаднали. Не знам…
Иначе от съвсем скоро научих колко е важно да киснем ядките, за да усвоим ползите им. В противен случай само си товарим стомасите.

Междудругото не знам защо качвайки снимка толкова се влошава качеството и се обезцветява картината. Виждам, че има лимит 5МБ на снимка. Моята беше 2МБ и пак се влоши супер много качеството. Както и да е, дано разберете за кое говоря все пак.
На мен на чиа ми прилича 😁

# 559
Да, чиа е Simple Smile
Така изглеждат семенцата, с красиви сиво-черни шарки. Чиата образува слуз при накисване.

# 560
Здравейте!
За  първи път пиша в темата,макар че от няколко години съм диагностицирана с Хашимото.
Пиша,защото имам нужда от малко повече информация и разчитам на вас.
Ендокриноложката,при която се следя, настоява да направя биопсия на едно малко по размери възелче (около 1см). Насочва ме в Александровска при д-р Шеинкова. Може ли да споделите опит как протича самата процедура и в какъв порядък от време излиза резултат? Доколкото разбирам хоспиталицация не се налага.
Притеснена съм много, тъй като вчера,когато ме гледа на ехограх,каза че просто ще наблюдаваме образованието. От 2018 до сега е порастнало съвсем малко (половин см),но е променило структурата си. Днес видя резултатите (TSH 3,13. TAT 227. MAT 846. Тиреоглобулин 0,93) и каза,че иска да е сигурна. Тъй като маркера е доста нисък,не знам какво я притеснява. Може би променената структура. Антителата винаги са много високи.
Ще ми бъдат полезни всякакви мнения и препоръки. Предварително благодаря!

# 561
  • Русе
Благодаря, колеги! Изумен съм как има чиа в лененото семе. Нали понякога пишат “може да съдържа следи от други ядки” та ето на. Случи се и на мен.
Елора, благодаря. Ще прочета, поразпитам и ако трябва ще ги спра. Иначе са страшно полезни.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 19:36 от Nikolayy5

# 562
  • Варна
Anelia, биопсията не е нищо страшно. Аз я правих в обедната почивка. Тъй като беше преди доста време, вече съм забравила подробности, както и за колко време излизат резултатите. С местна упойка, леко пощипване се усеща и това е всичко. Някои споделяха, че трудно са преглъщали за ден-два, но аз не си спомням да е  имало драма.

# 563
Здравейте:) Радвам се, че има такива големи групи, в които жени си помагат! Аз имам следния въпрос: имате ли наблюдения дали боледуване с Ковид влияе върху изследвания на щитовидната жлеза? Изследвах се преди около месец по препоръка на гинеколожката ми тъй като й споделих, че ми излизат пъпки по лицето и съм качила 5кг (но пък съм хоум офис от лятото..). Също често изпитвам умора.
Резултати от изследването бяха: TSH - 5.17, ft4 - 16. 92. Същият ден се тествах и разбрах, че имам ковид. Затова реших да изчакам няколко седмици, пак да се тествам и да отида на ендокринолог. Чуденията ми сега са две..
1) На 05.02 ми се наложи да пия Ескапел и още повече се притеснявам дали ще са достоверни изследванията ми.. След ковид и след ескапел.. Но пък не ми се иска да отлагам много прегледа.
2) Миналата година бях на преглед при д-р Соня Галева, тогава TSH ми беше 3.88, ft4 21.56, ft3 4.40, TAT 20, MAT 9 (не знам дали трябва да пиша мерни единици). Д-р Галева ме гледа с ехограф и ми каза, че нямам никакъв проблем с жлезата, да не я мисля и само да проверя TSH след 6 месеца. Сега чета на много места, че TSH не трябва да е над 2.. Тя не ми спомена за такова нещо. Ако, живот и здраве, следващото ми изследване е в норма, трябва ли да търся проблем с щитовидната само заради TSH над 2? Възможно ли е да имаш проблем с жлезата, който да не се вижда на ехограф, или винаги по ехограхията се разбира?
Благодаря предварително, за пръв път пиша по такава тема и още нямам никакви позвания..

# 564
Изследванията с тсх 5 и т4-16 сочат на хипофункция. Моите бяха сходни преди години, на преглед на жлезата всичко беше нормално. Не мисля, че в деня в който сте дали положителен тест за Ковид е възможно той да е дал отражение на жлезата. Чак толкова бързо, едва ли.

# 565
Здравейте Blush

Имате ли наблюдения над лабораториите, които дават най-точен резултат у нас?

Вчера бях в Бодимед на Позитано, след което отидох до Пролабор до Майчин дом, за да сверя резултатите тъй като съм на лечение с Тирозол (с Хашимото с хиперфункция съм) и ендокриноложката винаги ме е пращала само в Бодимед…

Та - за 15 минути разлика във времето да се предвижа от едната в другата лаборатория:

Бодимед:

Пролабор:

Разликата е предимно в ФТ4…

# 566
  • Варна
Привет! На първа страница видях таблица с оптималните стойности на TSH. Знаете ли дали те са еднакви и за жени, и за мъже.

Колкото до лабораторното изследване, на мен ми се е случвало да има голяма разлика в изследванията в една и съща лаборатория. Вярно, че бяха през няколко дни, но пък без грам терапия.

# 567
  • Русе
Здравейте:) Радвам се, че има такива големи групи, в които жени си помагат! Аз имам следния въпрос: имате ли наблюдения дали боледуване с Ковид влияе върху изследвания на щитовидната жлеза? Изследвах се преди около месец по препоръка на гинеколожката ми тъй като й споделих, че ми излизат пъпки по лицето и съм качила 5кг (но пък съм хоум офис от лятото..). Също често изпитвам умора.
Резултати от изследването бяха: TSH - 5.17, ft4 - 16. 92. Същият ден се тествах и разбрах, че имам ковид. Затова реших да изчакам няколко седмици, пак да се тествам и да отида на ендокринолог. Чуденията ми сега са две..
1) На 05.02 ми се наложи да пия Ескапел и още повече се притеснявам дали ще са достоверни изследванията ми.. След ковид и след ескапел.. Но пък не ми се иска да отлагам много прегледа.
2) Миналата година бях на преглед при д-р Соня Галева, тогава TSH ми беше 3.88, ft4 21.56, ft3 4.40, TAT 20, MAT 9 (не знам дали трябва да пиша мерни единици). Д-р Галева ме гледа с ехограф и ми каза, че нямам никакъв проблем с жлезата, да не я мисля и само да проверя TSH след 6 месеца. Сега чета на много места, че TSH не трябва да е над 2.. Тя не ми спомена за такова нещо. Ако, живот и здраве, следващото ми изследване е в норма, трябва ли да търся проблем с щитовидната само заради TSH над 2? Възможно ли е да имаш проблем с жлезата, който да не се вижда на ехограф, или винаги по ехограхията се разбира?
Благодаря предварително, за пръв път пиша по такава тема и още нямам никакви позвания..
Здравей. Преди година и половина и аз си правих след боледуван ковид такъв преглед и ТСХ ми беше 4.00 при норма до 4.2
Направиха ми ехография и ми казаха, че е перфектна.
Година по-късно имам завишен ТСХ, високи антитела, а от ехографа се видя, че жлезата е увеличена, вляво е увеличена доста. Има неравномерности и тн. Тоест напреднала е бързо болестта. Така че не знам какво да ти кажа…

# 568
Благодаря, колеги! Изумен съм как има чиа в лененото семе. Нали понякога пишат “може да съдържа следи от други ядки” та ето на. Случи се и на мен.
Елора, благодаря. Ще прочета, поразпитам и ако трябва ще ги спра. Иначе са страшно полезни.

На мен лекар ми каза, че точно за Хашимото се препоръчва омега от ленено семе, а не от риба.

И за последните няколко поста - ТСХ трябва да бъде под 2. Незнам какви са тези специалисти, които ви казват, че до 4.2 е нормално... при стойности над 2 се приема синтетичен хормон.

# 569
  • Пловдив
И аз не разбирам защо стойност 2 е нормално, а всички лаборатории дават горна граница 5,2???
Сега чета книгата на Изабела Уенц. И там е така - до към 5 давали, че хормонът е в граница.

Тоест, лекар няма да изпише хормон при сойност под 5, но хората ще си боледуват и страдат, докато не вдигнат над 5...

Общи условия

Активация на акаунт