Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 90 251
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте! Знаете ли НЕЛК как предават решението си? Моя приятелка е обжалвала решението на ТЕЛК, пратила е жалбата чрез Български пощи с обратна разписка.
Пак чрез пощите ли ще и́ пратят решението?
Ние така го получихме с обратна разписка по БГ пощи.

# 121
За ваша сметка ли? Притеснява я, че не е изпратила плик с марка. Никой не и́ е поискал, но коментирахме, ча май е редно да беше изпратила пощенски плик с марка.

# 122
Няма как да се заплати марка за препоръчано писмо предварително. Не се притеснявайте, ще си получи решението.

# 123
Здравейте!
Детето ми на 6г. получи 85% телк с личен асистент, обаче обжалвам пред нелк. Имам няколко въпроса и ви моля за отговори.
1. В какъв срок се произнася НЕЛК?
2. Ако не напусна работа, от държавата осигуряват ли личен асистент? Около мен няма някой, който би станал, не мога да намеря.
3. Казаха ми, че щом в решението на телк пише, че трябва да е с личен асистент, в първи клас няма да пуснат детето без такъв. Това вярно ли е? Ами ако не намерим? Детето ми се справя сам, обслужва се сам, само че ще има нужда от ресурсен учител, защото трудно учи и малко бавно се случват нещата.
4. Сега решението на телк трябва ли да го занеса в социалните? Нали чакам решение от нелк. И ако определят друг процент не знам какво да правя. Само съм го взела от телк решението, не съм го заверявала никъде, а май трябвало Thinking
Моля ви, майки, помогнете ми с информация, от няколко дни ровя из интернет и не намирам отговори. Само на първия въпрос прочетох две неща - 14 дни и 3 месеца. Ама кое е...

# 124
Здравейте, ТЕЛК с личен асистент или просто ТЕЛК с придружител?
Моите деца са с ТЕЛК с придружител и не са имали винаги личен асистент. До сега не съм чувала някой в училище да изисква присъствието на такъв.
За НЕЛК-а не мога да кажа нищо.

Поздрав,

# 125
  • Sofia
Значи, споделям от моя опит. Изцяло зависи от училището, учителят и ръководството. Аз в началото в училище трябваше да присъствам, но не вътре в часовете, а да седя отвън и да чакам, ако нещо има проблем, да се намеся. За половин година така и не се наложи да се намесвам и ми казаха, че може вече да не седя в училище. Друга майка пък, от съседния клас, на което детето е с по-тежка диагноза, не седеше в училище до 7 клас. В 7ми клас я накараха да седи - тогава смениха директорката. Аз мисля, че понеже тя работеше и затова старата директорка не я караше да седи в училище. Аз бях безработна тогава. А относно асистентите - не знам от кой град сте, но в София и Бургас има една програма към общините - Асистент за независимо детство. Към тази програма може да сте асистент, въпреки че работите. За държавната програма бях чувала, че щяли да удържат парите за асистент от месечните пари, които се дават за ТЕЛК. Дали е вярно това, така и не разбрах. Аз бях само на тази към общината в София.
ТЕЛКът се заверява с печат там, където първоначално се подават документите, един месец след получаването. Тогава се носи в общината, там, където се подават документи за детски, за да ви отпуснат месечната сума. Ако се обжалва, обаче не знам как се процедира.

# 126
  • София
Когато получите решението на ТЕЛК, имате 14 дневен срок за обжалване. Ако не искате да обжалвате,  след този срок отивате в картотеката и го заверявате с печат. После с решението при социалните и подавате документи за съответната помощ.
Ако решите, че не сте съгласна с решението в 14 дневен срок от получаването отивате в картотеката с него и подавате възражение. От НЕЛК ще получите писмо с информация какво следва. Колко се чака? Зависи от много неща и няма срок. При нас през 2019 отне 3 месеца от обжалването до получаването на тяхното решение.
За асистент - в България няма професионални асистенти. Всеки си търси и оправя сам.
Не съм кандидатствала към общината и съм наясно долу-горе с процедурата, без детайли. Пари от помощите ще ви вземат само, ако детето има определен процент 90 или повече. Ако е под 90 пари от помощите не се вземат.

# 127
В решението на телк пише "85% с личен асистент". За съжаление нито аз, нито мъжът ми можем хем да работим, хем да сме асистенти. Работим редовна смяна и двамата.
Обжалвах пред НЕЛК, само че не разбрах - трябва ли сега това решение от ТЕЛК, дето го обжалвам да го нося в социалните, където се отпускат пари за детски?
То за НЕЛК би трябвало да има някакъв законоустановен срок, но уж четох, а не го намерих.

# 128
  • София
Не, не трябва да носите това решение при социалните. То би трябвало да има червен печат, което означава, че не е влязло в действие. Ще чакате решението от НЕЛК и ще занесете него. То не се заверява. Направо се представя при социалните.

# 129
В Бургас, а може би е валидно за всички градове личният асистент се назначава с трудов договор от Общината и получава заплата. Когато процентът е над 90 се спира част от сумата от социалните, за което изрично подписах съгласие. Ако не греша се "отказах" от 380 лв. социално плащане. Обясниха ми, че тази сума ще отива в общината и ще плаща част от заплатата ми. Казаха, че заплатата е 730 лв, но не разбрах бруто или това е чистата сума след удръжката на осигуровки и данък. Имам право на отпуска и въпреки, че няма да я ползвам тъй като съм 24/7 с детето за да покривам нуждите му ще я броят за взета в края на годината задължително. Въпреки, че аз лично няма да ползвам и  болнични имам право на такива по принцип. По принцип ЛА има право да е такъв с трудов договор, дори и ако работи вече по трудов договор, но не знам дали няма ограничение в часовете т. е. ако единия договор е за 8ч работен ден другия да е за 4. По принцип за асистент се подава заявление към социалните и изрично подадох декларация, че именно аз ще бъда асистент на детето. Т. е. ако родител или близък не заяви изрично желание ще назначат друг човек за асистент. На база състоянието на детето социалните изготвят направление с което се кандидатства за тази длъжност пред общината, като в него са посочени точки след пеценка на реалните нужди на детето и часовете, които се полагат за тези точки. Часовете не може да са повече от 8. Договорът с общината е със срок срока на текущия ТЕЛК. Първата заплата ще получа през април - месеца следващ месеца на подписване на договора, но ще се отнася за март. През месеца на сключване на договора получих пълния размер на сумата от социалните, тъй като това е помощта за предходния месец февруари.

Последна редакция: пт, 25 мар 2022, 11:26 от Рори72

# 130
  • Sofia
Аз само не разбрах, защо обжалвате решението? Искате повече проценти или не искате чужда помощ? Когато има чужда помощ, не е задължително да има асистент. Никой не ви задължава за това.

# 131
При положение, че детето се обслужва само, защо са определили нужда от личен асистент?

# 132
При положение, че детето се обслужва само, защо са определили нужда от личен асистент?

И моето се обслужва самостоятелно (миене, обличане, ядене и пр), но не може да е само. Трябва да има някой с него.

# 133
Здравейте.
Днес взех експертното решение на детето. 50% пожизнен. Тези проценти са дадени за генетично заболяване, за проблемите с експресивната реч, с емоционалното развитие и поведение са дали 40%. Колебая се и не знма дали да обжалвам?
Предният телк беше 75% за срок от 3 г.

# 134
Здравей те детето ми е с телк 85%
Дадоха ми докоментите от телка и ми казаха точно след месец да се върна да ги заверя и ходихме за социална помощ която е в размер на 450 лева и пуснах заявление за личен асистен
Та въпроса ми е като заверя телк решението и от там ли ще се отписне някаква винансова помощ
Или сано тези социалните помощи са като финансова помощ за детето

Общи условия

Активация на акаунт