Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 064
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 285
Когато ви изпишат ще ви дадат епикриза. С нея отивате при ЛЛ, който ще даде направление за явяване пред ТЕЛК. Подават се документите и след 2-3 седмици ще ви се обадят да минете пред комисия. Едва ли ще ви викат заедно с детето, а може и вас да не викат. Като издадат рещение с определен процен има срок за обжалване. След този срок решението влиза в сила и го представяте в социалната служба по местоживеене. Съгласно процента ще получавате социално плащане в определен размер. Ако процента е над 90 и в решението пише - с чужда помощ кандидатствате пред общината за ЛА. Според състоянието на детето ще определят дали договорът ще е за 4 или 8ч дневно в рамките на раб. седмица. Тогава част от социалното плащане ще се пренасочи към общината като част от заплатата ви като личен асистент. На база на този трудов договор ви върви стаж, ползвате болничен и отпуска, но ако имате друг трудов договор този за ЛА не може да бъде за повече от 4ч.
В нашия случай състоянието на детето го ограничава в рамките на дома, но по принцип решението на ТЕЛК дава плаво на карта за градския транспорт на детето и на вас като придружител. Има някакво право и за ползване на БДЖ както и за безплатни винетки, ако има автомобил собствевост на семейството. Имате право и на освобождаване от данък на МПС, но там май имаше някакви доп. условия. При определен процент над 90 от БЧК всяка година дават пакет с хран. продукти. Друго не се сещам в момента.

В кое от трите онкоотделения за деца сте - София, Пловдив или Варна? В София има психоложка към отделението от която имам прекрасни впечатления и ви препоръчвам да я потърсите. От психоложката в Пловдив не съм чак толкова въодушевена като човек, но смятам че също е добър професионалист. Мисълта ми е, че вероятно сте доста объркана и ви съветвам да потърсите среща с психолог. Кураж ви желая. Детето ще бъде добре.

Изключително много ви благодаря.
Днес ще се обадя на личната за направление.Скоро няма да ни изпишат- лечението ще е дълго, затова предполагам ще трябва да поискам епикриза от лекуващият лекар тук.

От Варна сме за щастие и се лекуваме тук - в Света Марина в детската онкохематология.Разбрах, че от трите клиники в България тази е с най-добри специалисти и база за лечение на такива заболявания при деца.
Има психоложка, но както казва сина ми- след срещата с нея имаме нужда от психолог...🤭

# 286
  • В къЩи.
. .. но ако имате друг трудов договор този за ЛА не може да бъде за повече от 4ч.....

Това означава ли, че мога и да работя и да съм ЛА на детето си?

Мислех,че едното изключва другото

# 287
. .. но ако имате друг трудов договор този за ЛА не може да бъде за повече от 4ч.....

Това означава ли, че мога и да работя и да съм ЛА на детето си?

Мислех,че едното изключва другото

Може, но ако сте на 8ч. , като ЛА ще може само на 4 часа, и евентуално някой друг на 4 часа.

# 288
Ако сте на трудов или граждански договор може да сключите и договор за ЛА, но за 4ч. Ако основния ви договор е за 4ч може би може договора за ЛА да е за повече часове. Ако сте държавен служител НЕ можете да сключите допълнително трудов договор в случая за ЛА.

Всъщност доколкото знам в София са специализирани именно за лечение на деца болни от левкемия, но и в Пловдив детското онкоотделение е много добро и по принцип деца оперирани в Германия ги насочват към Пловдив за последващи химио и други терапии. Но пък вие сте си от Варна. Ако почувствате нужда от второ мнение и в Пловдив, и в София ще попаднете на много добри специалисти в тази област. Успех!

# 289
  • В къЩи.
Синът ми е с 100% сЧП , доколкото разбрах от паричките,който получава сега се вади някаква сума и тя ми се начислява като заплата,т.е. няма да е някакъв + от финансова гледна точка.
Тогава каква е ползата от това и да работя и да съм ЛА?

Извинявам се ,ако е коментирано,но не съм много на ясно  с тези неща.

# 290
Не е точно така, вземат ти до 380 лв. от тези, които са за ТЕЛК-а  на детето.
Ако си на повече часове, то заплатата ти не е само тези 380 лв.

И още нещо - ако нямате възможност да работите , то ви се води трудов стаж и имате вноски за здравно осигуряване.

# 291
Да, писмено даваш съгласие част от сумата - около 400 лв. социалните да превеждат към общината и общината я изплаща като част от заплатата. Т. е. вече не е соц. плащане и се удържат осигуровки и данък върху нея, но върви и стаж. Това в моя случай е важно, защото от години не работя за да гледам детето и когато научих за тази възможност тази година веднага кандидатствах най вече заради стажа. Оказа се че сумарно това което остава като соц. плащане и заплатата от общината след приспадане на данък и осигуровки като сума за получаване е може би с около 150 лв. повече от сумата, която сега получавате от социалните. Това е в моя град. Във вашия може общината повече да доплаща и съответно да получавате по-голяма сума. Поразпитайте в общината и социалните и тогава ще прецените как е най-добре за вас.

# 292
  • В къЩи.
Да,осигуровките и стажа са важни,аз също бях 2год ЛА когато не работех.
Просто не знаех,че мога и да работя и да съм ЛА.
Благодаря за разясненията.
Ще разпитам в социалните.

# 293
amber, лечението на синът ми беше в Света Марина навремето, тъй като съм от Русе. Изключителни специалисти, най - важното е да бъдеш спокойна и да мислиш положително ❤️. Всичко ще се оправи!

# 294
Здравейте!
Детето ми е със 100% ТЕЛК, с чужда помощ. Започнах работа в детска градина. Правилно ли съм разбрала, че при това положение нямам право да кандидатствам и за личен асистент на детето си?

# 295
Детската градина е общинско предприятие, но вие не сте държавен служител и сте сключили трудов договор с работодателя. При това пологение няма проблем да сте ЛА, но няма да е за 8ч договора ви за това.

# 296
Някой има ли някакъв номер на НЕЛК? Звъня на този от сайта, но постоянно е заето.
Ако имам издадено разрешение от НЕЛК , което не съм получила по пощата, в картотеката дали ще излезе? Защото жалбата уж в разглеждана август месец, но до този момент аз писмо нямам.

# 297
  • Бургас
Аз съм звъняла на номера от сайта. И двата пъти ми вдигна много приятна жена, която спокойно отговори на въпросите ми няколко пъти, защото бях разстроена и плачех. Звъннете пак през идната седмица. Щом са им заети телефоните, значи говорят с граждани.

# 298
Може би е удачно да се звъни в късния следобед на работния ден. След 15… 15:30.

# 299
Благодаря. Отговориха ми на имейл.

Общи условия

Активация на акаунт