Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 013
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 210
Ще изчакам днес да видим, може да има движение.

# 211
Къде пише, че може по email? Можеше по време на епидемичната обстановка.
Сега проверих в сайта на АСП и може да се подаде с ПИК код на НОИ или НАП чрез системата за сигурно електронно връчване edelivery.egov.bg
  Става и без да имате КЕП.
Услугата е с номер АУ-2198 "Освобождаване от винетни такси..."
  Съпругът ми е с Телк и подава по този начин за винетка. Пише срок 7 дни, но става по-бързо.
Само трябва да се регистрирате в системата.

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 12:41 от kristinia

# 212
Май сте права, сега виждам датата на това, което четох и тя е от януари 2021 година.

Опитах, но ми дава
Възникна проблем при извличане на номер на заявление за файл: 219801ZVLNv01.pdf

Последна редакция: пн, 13 юни 2022, 10:59 от ravi

# 213
  • Бургас
Когато искам ли мога да подам за винетка или има някакъв срок? На детето ми телка е за срок от 3 години. На есен ще купувам нова кола и искам на новата да направя винетка.

# 214
Винетката може ли да се прехвърли, когато става въпрос за инвалиди.
Прочети тук
https://www.advokatimik.bg/elekronna-vinetka-promqna-na-sobstvenost/

Важно е да се спази три дневния срок за уведомление на АСП, след закупуване на новия автомобил.

# 215
  • София
Когато искам ли мога да подам за винетка или има някакъв срок? На детето ми телка е за срок от 3 години. На есен ще купувам нова кола и искам на новата да направя винетка.

Да, може по-всяко време. Вие решавате кога ще упражните правото си.

# 216
  • ВАРНА
Старата изтече на 10.06 до края на деня беше.
Ще видя дали днес няма да излезе.
Четох в сайта пише, че може по мейл.

Още едно питане. Никога не съм ползвала пътуването с влак, но има вероятност да ни се наложи с детето да пътуваме. Как стоят нещата с билетите / плащането ?
Взема се удостоверение от социалните. Става за 3-5дни. С него детето има право на две безплатни двупосочни пътувания. Ако е с чужда помощ мисля че и придружителят също има. Това удостоверение се носи когато си купувате билети, защото се вписват вътре.

# 217
  • софия
Дъщеря ми завърши 12 клас.Чудя се Телка с месец закъснение ли се плаща или месец за месец.Тоест дали ще вземе през юли месец за юни.

# 218
  • София
С месец назад се изплаща.

# 219
  • Sofia
А това за пътуването има ли някакво значение колко процента е ТЕЛКа. Преди, когато синът ми беше с чужда помощ, но само с 60% си пътувахме всяка година без проблем и един прекрасен ден в Бургас ни отказаха заверка на билет,защото трябвало да е с над 75% ТЕЛК. Той от 3 год. е без чужда помощ и с 50%. Дали му се полага карта, някой знае ли?

# 220
Виж какво пише тук: https://www.bdz.bg/bg/a/zhp-karti-i-namaleniya

Над 71% имат право на безплатно пътуване 2 пъти годиншно отиване и връщане.
Погледни обаче другите отстъпки, може да отговярте на друг критерии.

# 221
Здравейте, някой подавал ли е скоро документи за ТЕЛК за преосвидетелстване, имахте ли проблем с направленията от личните лекари и новата система?

# 222
  • Sofia
Здравейте, някой подавал ли е скоро документи за ТЕЛК за преосвидетелстване, имахте ли проблем с направленията от личните лекари и новата система?

Здравейте, аз подавах за сина ми. Нямахме проблем. Даже съм по-доволна от предния път. Тогава исках да удуша психиатърката от комисията.

# 223
Аз имах- върнаха ме, че не били направленията разпечатани в искания от тях формат. Уж са електронни, ама ги искат и на хартия. Ами, изторомозих ЛЛ, но успяхме да разпечатаме искания формат. Сега чакаме писмо. Но доколкото разбирам, дават дати доста напред във времето.

# 224
И какъв е формата?

Общи условия

Активация на акаунт