Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 008
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 225
Ами, различен е от досегашните направления( тъй като ТЕЛК-а на синът ми изтече на 2-ри юни, все още не беше оправена системата и  ЛЛ ми беше пуснал направлението в два различни формата, но нито един не одобриха в картотеката на ТЕЛК и дори искаха да глобяват ЛЛ). Но, вече би трябвало ЛЛ-ри да знаят какъв е и да могат да издават съответните бележки( напълно излишни според мен, нали е електронно, все пак).

# 226
Аз имах- върнаха ме, че не били направленията разпечатани в искания от тях формат. Уж са електронни, ама ги искат и на хартия. Ами, изторомозих ЛЛ, но успяхме да разпечатаме искания формат. Сега чакаме писмо. Но доколкото разбирам, дават дати доста напред във времето.

Аз подавах началото на март - не сме имали проблеми с документите от ЛЛ в картотеката, ноо за сметка на това дата за ТЕЛК дадоха за юни - повече от 3 месеца. Отзад пише закъснението не е по вина на детето. Надявам се да няма проблем в социалните.

Предния път подадох документите прес ССЕВ и не ми искаха да е сложен синия печат от РКМЕ - те си виждали нещата по служебен път (даже видяха грешка и ходих отново до комисията да я оправят - отне повече от 2 седмици и няколко ходения). Чудя се да подам ли пак без заверка, че е влязло в сила ЕР.

# 227
  • Пловдив
Каква е тая нова система, това за електронните направления ли? Тя е май по-скорошна от март, от май и юни е, мисля.

# 228
  • София
Електронни на правления за ТЕЛК се подават вече повече от година според мен. Досега не бях чувала да има някакви проблеми с тях. Аз подадох през март. Евентуално, ако с промените от 1 юни може да са възникнали някакви грешки и там, но преди това нямаше проблем.

П.п. Не знам дали е за хвалба, но дадоха пожизнен ТЕЛК на детето. Едно ми е такова тъжно, но поне ми отпадна една административна разправия.

# 229
  • София
Мислех, че дават пожизнените само на над 16 годишните? Ако не е проблем, може ли да споделите каква е диагнозата?
Електронни на правления за ТЕЛК се подават вече повече от година според мен. Досега не бях чувала да има някакви проблеми с тях. Аз подадох през март. Евентуално, ако с промените от 1 юни може да са възникнали някакви грешки и там, но преди това нямаше проблем.

П.п. Не знам дали е за хвалба, но дадоха пожизнен ТЕЛК на детето. Едно ми е такова тъжно, но поне ми отпадна една административна разправия.

# 230
  • София
На 16 е. Диагнозата е аутизъм. Невербален е.

# 231
Моето дете получи пожизнен Телк. Водеща диагноза - тежка умствена изостаналост, втора епилепсия

Последна редакция: пн, 20 юни 2022, 21:56 от sergeeva11@abv.bg

# 232
Момичета, решението изтича на 1 август. Сега кога да отида да подам документи. Миналата година нещо обърках аз ли, не разбрах ли, но отидох да занеса документите по-рано от датата на изтичане на решението и новото започна от датата , в която съм входирал документите.
Сега кога ще ме посъветвате да ги нося?

# 233
Аз принципно се обаждам и питам в картотеката. Обичайно  съм подавала около месец преди да изтече. Тази година синът ми навърши 16 и казаха в деня, след РД, да заповядам с личната му карта.

# 234
Здравейте, някой ползвал ли е сумата, която отпускат за дете за балнеолечение и къде? Ще съм благодарна, ако споделите. Мен все ме питат защо не ги ползвам и сега бях в социалните и ми обясниха, че за всякъде можело да се ползва, стига да ти издадат фактура и да пишело процедури, даже тази жена ми обясняваше, че И на море можело да отидем... Някой запознат има ли?

# 235
Мисля ,че точно в сайта на АСП имаше списък на местата, на които можете да отидете и да ви отпуснат пари.Не съм го ползвала. Ходили сме само по здравна каса с детето. Като всеки санаториум си има различни условия за ползване и различна цена.

# 236
Тези от ТЕЛК-а, ще ме довършат. Преди малко  получих писмо, като датата за явяване( обратно изпращане на документите) е 24.06.2022г. Т.е. имам цели три дни да събера документите. Аз имам някаква готовност, но този път ми искат различни от предните пъти и от одеве звъня телефони и търся доктори, които да не са в отпуска и  да имат свободни часове за да ни приемат( специалистите при които сме ходили предните пъти и по принцип ходим са доста натоварени и  нямат възможност да ни поемат). Утре от рано пак ще съм телефонистка и ще се моля на докторите, белким някой ми влезе в положение....

Последна редакция: вт, 21 юни 2022, 17:26 от =-=-=-=

# 237
  • В къЩи.
В Телк Пазарджик искат и пълномощно. казахме им,че синът ни не е пълнолетен и не може да чете и пише,нямало значение и вместо подпис да сложим пръстов отпечатък.
А за направлението от ЛЛ не упоменаха ,че искат електронно.
Вчера взех от ЛЛ ,но на хартия.
Да ходя ли днес да настоявам да го пусне и по електронен път?

# 238
Здравейте,

Моля за информация - чакам приключване на процедурата за личен асистент за детето ми. Каква е сумата на заплатата при определени 94часа месечно?

# 239
94*4,29= 422,06 лв бруто

Общи условия

Активация на акаунт