Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 020
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 240
  • Пловдив
Само да отбележа, че и на моя син от НЕЛК са му определили пожизнен срок, той е на 9 години с основна диагноза детски аутизъм и умерено умствено изоставане, няма физически увреждания или епилепсия, невербален е. Нито съм искала пожизнен срок в жалбата, нито съм го очаквала, все пак поне на теория състоянието на децата се променя в някаква степен поне до пубертета, макар да е ясно, че някакво огромно подобрение няма как да има. Нямам нищо против, разбира се, ще ми спести периодични събирания на документи, но не го очаквах. Баща му вика: това е, защото бг мамите сте досадни и са решили да се отърват от вас, като ви дадат всичко. Wink
И пак му връчили решението, той го тикнал в чекмеджето и забравил да ми каже, баща му това. Не му е за пръв път така да ми получава книжа.
Иначе процента му го вдигат от 85 на 100, което, общо взето, го очаквах.

# 241
  • Sofia
На 16 е. Диагнозата е аутизъм. Невербален е.
Не знам сега как е, но преди няколко години една приятелка ми каза, че когато синът и навършил 18, му сменили диагнозата от аутизъм на шизофрения, защото в БГ нямало аутизъм при възрастните.

# 242
Няма смисъл да ходите - той би трябвало да го е пуснал. Това на хартия се разпечатва от това, което е пуснал по електронен път. Това е така още от началото на миналата година. В някакъв момент сигурно съвсем ще отпадне хартиения екземпляр - точно като с другите наоравления сега.

В Телк Пазарджик искат и пълномощно. казахме им,че синът ни не е пълнолетен и не може да чете и пише,нямало значение и вместо подпис да сложим пръстов отпечатък.
А за направлението от ЛЛ не упоменаха ,че искат електронно.
Вчера взех от ЛЛ ,но на хартия.
Да ходя ли днес да настоявам да го пусне и по електронен път?

# 243
Възможно е да отпадне хартията, ама надали......В Пловдив си я търсят( писах вече, че и връщат ако не е  разпечатано в точно определен формат).
Иначе, аз минавам да се похваля, че въпреки късия срок успяхме да обиколим лекарите, да ни напишат експертизите и  да ги пратя на ТЕЛК-а. Да видим  сега те колко ще са бързи. И обективни.
Не знам сега как е, но преди няколко години една приятелка ми каза, че когато синът и навършил 18, му сменили диагнозата от аутизъм на шизофрения, защото в БГ нямало аутизъм при възрастните.
Моят е също на 16 с аутизъм. Но, искрено се надявам да не е  вярно това за шизофренията...

# 244
  • София

Генерализирано разстройство на развитието. Детски аутизъм. Код F 84.0 Това е диагнозата в решението.
Как така ще сменят диагнозата?

Магдена, въпреки, че са дали пожизнено решение, на 16г пак трябва да се явите на комисия. Предполагам, че знаеш.

# 245
  • Пловдив
Струва ми се, че не би трябвало да се явяваме, точно защото срокът е пожизнен, а не е до 16. Но има време, ще разберем.
Не е вярно, че в България няма такава диагноза за възрастни, но наистина преди няколко години се вдигна шум поради отказа на ТЕЛК да вписва такава диагноза в решенията на 16-годишните младежи, които дотогава са били с нея - на много места пишеха шизофрения. Причините са свързани с историята на термина и със споровете някога дали е напълно отделно състояние от шизофренията. Днес се приема за отделно, но самата дума аутизъм най-напред се е употребявала като название за проява на шизофрения, изразяваща се в затваряне в себе си и спиране на общуването. Заради сходните черти и детския аутизъм го наричат впоследствие така и за отграничаване от това вторично изпадане в такова състояние при шизофреници го обозначават като детски, даже "ранен детски" беше някога. Тези от ТЕЛК явно са споделяли старото виждане, че и детският аутизъм е подвид на шизофренията, макар че вече е общоприето да се считат за отделни. А какво стана с решенията на младежите след това, не знам.

Ето тук в петицията е описано добре какъв е случаят. Но как са се развили нещата и как практикуват сега ТЕЛК-овете, не знам, не съм следила.
https://www.peticiq.com/childautism

Последна редакция: чт, 23 юни 2022, 19:17 от Магдена

# 246
  • В къЩи.
Днес подадохме молбата ,направлението беше Ок,а пълномощното изобщо не го искаха.Явно миналия път " любезната" госпожа изобщо не е знаела какво говори и не е слушала какво й казва съпруга ми.
Честно казано нямам търпение да вземем пожизнен Телк,защото ми писна всеки три години да влача детето по лекари и кабинети,да го тормозя и да ни гледат като полезни изкопаеми.
На всичко отгоре и като му изтече Телка ,докато излезе новия(един месец)  договора който имаме с дневния център, който посещава се прекъсва и се чудим с баща му как да взимаме отпуски, болнични,за да го гледаме в къщи.

# 247
  • София
В нашия център всички деца, които бяха с пожизнен ТЕЛК, на 16 минаха през комисия за възрастни.

# 248
  • Пловдив
А какви са тези центрове, за пълнолетни младежи ли?
Моят никога не е ходил в такъв център и не съм проверявала какво се предлага и какви са възможностите да се ползва. Ходи само в ЦСОП (помощното училище) през учебната година.

# 249
  • В къЩи.
Моят син е посещавал само детска градина,но училище - никога. Няма как ,защото той е с ДЦП ,тежка умствена изостаналост и епилепсия,сега е 160 см бебе(умствени),вече едва ходи и използва ръцете си само за да се наранява( пубертета ще ни побърка).
Посещава от осем години дневен център за деца с увреждания,а от две години стана и за младежи до 30 год. Оставям го преди работа,и след работа си го взимам.
Аз си му казвам детска градинка,имат си квалифициран персонал ,който се грижи за децата, логопед, психиатърът и рехабилитатор.
Ако не бяха те,нямаше да изляза от къщи,да започна работа и да водя какъвто и да е що- годе нормален живот.
Имам късмет ,че в нашия град има такъв.

# 250
  • Пловдив
Ясно, мерси и на двете! Наистина е много важно за семействата да има такива места в града. При нас в ЦСОП има деца на колички, но не съм се интересувала дали има алтернативни места за през деня. В ЦСОП още първата година се оказа, че нашият е проблемен откъм поведение (проявява агресия, а не може да му се обясни какво и защо да прави - не разбира), та имам едно наум, че догодина в някой момент може и да се наложи да ходи на друго място, ако има такова подходящо.

# 251
Здравейте, с две връщания от ТЕЛК, разправии с личния лекар накрая подадох документи. ТЕЛК ни изтича на 1 Август, знаете ли колко горе долу се чака за да получа писмо за събиране на документите и после решението.А ако подмине дата спират ли ТЕЛКа на детето?

# 252
Понеже ми е още прясно- ТЕЛК ни изтече на 2 юни. След три пъти ходене и  каране, успяхме да входираме молба на  8 юни. Писмото с изискваните документи дойде на 21-ви( по пощата), днес им ги пратих обратно( пак по пощата), защото датата  за явяване беше 24-ти. След почти цял ден звънене по телефона, вчера успях да се свържа със състава който ще ни разглежда преосвидетелстването и г-жата отсреща не особено любезно ми обясни, че  са ни дали толкова кратък срок, щото още можело по старите правила да се мине и това било в наш интерес( т.е. по-бързо ще минем, уж).
Иначе, ние за три години минаваме трети път. Вече ми идва да се гръмна...щото и аз съм с ТЕЛК( онкологично, с рецидиви и не съм спирала лечение от няколко години) и на мен ми дават за по 1 година и кажи- речи целогодишно имаме ангажимент с ТЕЛК-а и документацията покрай него.

# 253
Здравейте, как се определят часовете за личен асистент на дете?

# 254
Здравейте, как се определят часовете за личен асистент на дете?
Социалните дават един голям въпросник от няколко листа, в който се отбелязва какво може и какво не може да прави детето самостоятелно и така определят часовете, но не повече от 8ч на ден. Казаха, че са наясно, че обгрижването в нашия случай е 24ч, но по закон не може повече от 8ч.

Общи условия

Активация на акаунт