Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 92 053
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 255
  • В къЩи.
Писмото с изискваните документи дойде на 21-ви( по пощата), днес им ги пратих обратно( пак по пощата), защото датата  за явяване беше 24-ти.
Не се ли явявате лично в Телк ,за видят детето?
Не знаех,че има такава опция.

Не че моя син го преглеждат и гледат,само като се развика и разплаче и ни казват ,че е свободен и може да излезе на вън с баща си, но изискват да е там.

# 256
  • Пловдив
В последно време не искат, по едно време заради ковида спряха да викат хората лично и явно така са продължили. И при нас беше само по документи последния път, предходните пъти и аз само го водех да е там, не са го преглеждали.

# 257
В Пловдив, все още е по пощата и определено предпочитам така. Че иначе е  страшно изнервящо да висиш половин ден с дете аутист в коридор с още 100 човека. А и реално те точно няколко минутки отделят за да го видят( последното жива явяване беше  точно 3 минути през които г-жа председателката  прегледа кой ни е написал становищата и се впечатли, че сме ходили при известен на нея доктор) . Да не коментирам, че точно тези минутки понякога са много тегави......На моето явяване на ТЕЛК, доктора председател на комисията ме попита, що не ходя на работа- така като ме гледал нищо ми нямало( ми нямаше ми, щото бях на втората седмица след химиотерапия, тогава вече ставах за пред хора, да беше ме видял на първата в насипно състояние), та изобщо не щя да има жива среща!

# 258
И на моят син му дадоха октомври пожизнен ТЕЛК, на 14 г беше, диагнозата е тумор на Уилмс, като му е премахнат единият бъбрек. Но минаха вече 11 години откакто сме приключили с химиотерапии и слава богу всичко е наред. Знам, че промениха закона и за някои заболявания приеха, че ТЕЛКА ще е пожизнен. Но и аз доколкото съм запозната, това ще е до 16 г или докато учи, но не по- късно от 18 г. Някой, ако знае точно моля да каже. 51 процента му е ТЕЛКА.

# 259
  • В къЩи.
Днес на шестия ден от подаването на молбата ни пристигна писмото от Тлек с дата за среща 27 юли.
Сегашния ни Телк е до 1 септември,и сега се чудя новия ще влезе ли в сила веднага или чак когато сегашния ни изтече?!?!

Дано не забравя като отидем да попитам за пожизнения Телк.

Много ми се искаше да искат документите по пощата,както някой спомена за Пловдив,но уви- в Пазарджик  искат да се явим лично.

# 260
Да, в Пловдив е само по пощата. И са бързи- в четвъртък пратих документите, в понеделник са ги разгледали и днес си получихме писмото. Въпреки опасенията ми, не само не са ни свалили процента, а и са го вдигнали( пожизнен, не е ...за две години, до навършването на 18 са ни го пуснали). По принцип знам, че новото решение е от датата на изтичане на старото, дори и по-късно да са го издали, но за по-ранно подаване не знам.
И само да питам, в Пазарджик, още ли пращат безумните бланки с изискването пациента да се яви" изкъпан и с чисти дрехи"( щях да падна като го видях, но сигурно не им е било лесно на комисиите, за да го стигнат до там, че да го напишат...?!?

# 261
  • В къЩи.
Да,бланката е същата от както подаваме документи.
Конкретно за сина ми винаги искат консултация с психолог и психиатър ,като е упоменато да е от УМБАЛ,Св.Геогри, в Пловдив.
За невролога поне ограничения от къде да е.

# 262
Добро утро.Бях питала, но може би не обясних  правилно. Миналата година решението на детето изтичаше на 1 септември и подадох документите месец по-рано, за да има време да ги разгледат.Новото решение беше с дата на изтичане не 1 септември, а 1 август.
В такъв случай, след като видно се издърпва периода с месец напред, сега кога да ги подам в края на юли или още сега в началото?
И винетката ни изтича сега юли, месец преди да изтече решението.Проблем ли е да отида за новата с него?
Благодаря предварително за разясненията

# 263
  • София
Здравейте, на сина ми одобриха 100% ТЕЛК с чужда помощ.
Не успявам да намеря обобщена информация за видовете помощи които можем да използваме, като например карта за градски транспорт, винетка и т.н. А смятам че ще бъде полезно за всички, ако има събрана информацията на едно място.

# 264
  • София
Здравейте, на сина ми одобриха 100% ТЕЛК с чужда помощ.
Не успявам да намеря обобщена информация за видовете помощи които можем да използваме, като например карта за градски транспорт, винетка и т.н. А смятам че ще бъде полезно за всички, ако има събрана информацията на едно място.

Прочетете първия пост на темата.

# 265
Момичета, за преосвидетелстване искат направление от личен лекар. Явно е ново, от тази година
Да знаете и да не ви върнат както мен днес.

Последна редакция: вт, 26 юли 2022, 19:18 от Мила

# 266
Здравейте, някой от вас водил ли е децата с ТЕЛК на почивка и как става процедирата,кой издава документи?

# 267
Здравейте, борбени мами. На детето ми (8 год.) дадоха ТЕЛК 95% и бих искала да попитам дали ми се полагат повече дни отпуск? Попитах в Социалните, те ми казаха да говоря с работодател, но не искам да разчитам само на нашето ТРЗ. В КТ са упоменати 26 работни дни за лица с 50% и над 50% увреждания, но за деца и техните родители, в ролята на настойници до 18 г., нищо не намирам. Ще съм благодарна ако някой знае и се включи. Хубава вечер!

# 268
  • София
Не се полагат повече дни платен отпуск за родители на деца с увреждания.

# 269
Здравейте, днес получих решенито от ТЕЛК за детето ми,което е с 80 процента. Сега в социалните ли трябва да се занесе и в какъв срок. Не ми обясниха каква е процедурата, защото подавах по пощата документи.

Общи условия

Активация на акаунт