Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 763
  • 1 216
  •   2
Отговори
# 1 035
Здравейте!
Оказахме се в ужасно тъпа и вбесяваща ситуация. Старият ТЕЛК е до днес 01.11. Новият вече е издаден, но в друг град и идея си нямам кога ще го получа на хартиен носител щом в пенсионното ще го получат по ел. път след 3-4 месеца. Дотогава ще прекратят изплащането на пенсия и ще ни се обадят когато го получат за да подаваме наново документи. Обаче има и други проблеми. Макар че де факто и днес важи стария ТЕЛК преди няколко дни са ми прекратили договора за ЛА, въпреки че няма прекъсване в ТЕЛКа. Още не ми е връчена тази заповед. Въпросът е какво се случва с парите, които се удържаха от социалното плащане за ТЕЛК над 90% и отиваха в общината. Всъщност въпросът е за цялата сума от социалните. И те ли ще получат по ел. път неизвестно кога решението или им го нося както преди на хартиен носител след като го получа? Преди заверявахме решението 14 дни след издаването, но сега като идва от гр. У, а ние сме в гр. Х какво правим? След като в пенсионното ще отиде по ел. път макар и след 3-4 месеца как стои въпроса със социалните? По ел. път ли ще го получат и кога? Какво ще стане с плащанията по чл.8 за този период в който реално има валиден ТЕЛК, но ние не разполагаме с хартиен екземпляр от него. Междувременно като го получим отново ще подавам документи за ЛА, но и там формалности, бумащина и документи като че ли за сефте подавам документи и кой знае колко време ще мине докато извървя отново целия път от подаване на документи при социалните до подписване на договор с общината. Пълна каша и то при положение, че няма прекъсване на ТЕЛКа и живеем в 21 век с интернет във всеки джоб образно казано.
А най-много се притеснявам, че заради прекъсването на договора ми за ЛА ще ни прекъснат здравните права на мен и детето и то след като от 1996г. плащам редовно всякакви осигуровки на реалните си доходи. И ако в следващите месеци се разболеем ще трябва да плащаме и изследвания, и прегледи заради това, че има някакви тъпи правила, които го допускат при все, че няма нито ден без валидно ТЕЛК решение и правата, произтичащи от него.

Последна редакция: пт, 01 ное 2024, 02:37 от Рори72

# 1 036
  • Пловдив
Много тъпа ситуация.
Не мога да помогна, но от моя опит - дни след издаването в ДСП решението го имат (или информация за него), дори още невлязло в сила, струва ми се.
Как така ще го получат по електронен път след месеци, в това не виждам никакъв смисъл, никаква разумна причина? Flushed

# 1 037
За ЛА си вижте социалната оценка - там пише до кога е валидна и обокновено и това е срока на Трудовият договор.  Парите от чл. 8Д - 380 лв. , които са ви удържани  и добавени в заплатата на ЛА ще ви ги изплащат отново от ДСП докато не сключите нов Трудов договор. След като решението е до 1.11 и за ноември ще получите пари от ДСП. Мисля ,че е най-добре да отидетедо ДСП лично и да питате какво следва.Най-малко ще ви трябва нова соц. оценка, която също изисква време.

# 1 038
Така каза служителката с която говорихме. След като от общината ми връчиха пълния комплект бумаги за попълване и документи за представяне от рода на свидетелство за съдимост, медицинско и т. н., когато приключим с бумагите при социалните, които ще издадат направлението за ЛА решихме да се обадим в пенсионното, ако може поне там да се избегне повторното подаване на документи, защото там пък искаха лично присъствие на детето, а то е в лежащо състояние. Първия път разбиращ служител направи компромис детето да подпише в къщи каквото трябва, а на място да подаде документите един от нас, но се притеснявам дали сега пак ще попаднем на разбиращ служител и ми се искаше да го спестим като проблем, но се оказа, че тъй като при тях трябвало да получат решението по ел. път служебно ще минат около 4-5 месеца до възстановяване на правото да получава пенсия. Затова се чудя как ще се случат нещата при социалните. Досега решението се издаваше в града в който живеем и всичко беше ясно и регламентирано като ходове от наша страна. Сега се чувствам като в небрано лозе. Всичко се обърква за неясно какъв период от време. И колата с приспособеното легло за детето трябва да изместим от парко мястото за инвалиди за неопределено време и не знаем къде да я паркираме, така че да не привлича злонамерени лица заради приспособеното легло. А най-много ме дразни факта, че реално си имаме ново валидно решение, но хем ние не разполагаме с него, хем всички права произтичащи от него и облекчаващи ситуацията ни са прекратени за месеци напред. Най-много ме притеснява, че на фона на прекратени финансови приходи, ако се разболее някой от нас абсолютно всичко ще се плаща. Моята ЛЛ е изключително съпричастна и няма да ме таксува на частно, но ЛЛ на детето не е така съпричастен, а и изследванията и специалистите, ако се наложи такава консултация ще са платени. И по закон не трябваше ли от общината първо да ми връчат някакво предизвестие за прекратяване на договора. Те не са ми връчили и заповедта. Била издадена, ама щели да ми се обадят кога да отида да ми я връчат. За да изляза за каквото и да е било ММ не може да отиде на работа, а за да се уредят всички тези неща ще има много излизане от моя страна и много проблеми  в работата за него. И това при положение, че някъде там в рамките на държавата имаме издаден документ, който урежда всички тези проблеми.
Да, ще трябва нова соц. оценка, но първо трябва да получим екземпляр от решението, но кой знае кога ще го изпратят от гр. У и кога ще пристигне при нас в гр. Х.

# 1 039
С ПИК на НОИ не се ли вижда?
https://edelivery.egov.bg/

# 1 040
  • Пловдив
Може би НОИ са имали предвид, че 4-5 месеца ще минат в процеса на издаване на новото разпореждане за отпускане на пенсия?
Което пак изглежда ненужно дълго, дума да няма.

# 1 041
  • ВАРНА
Става и с ПИК от НАП или електронен подпис

# 1 042
Електронен подпис и ПИК от НОИ нямам, но може би имам ПИК от НАП. От този линк предполагам се вижда решението, но може ли да се разпечатва и следва ли да се заверява някъде след определен брой дни и ако да - къде?

# 1 043
  • Пазарджик
Електронен подпис и ПИК от НОИ нямам, но може би имам ПИК от НАП. От този линк предполагам се вижда решението, но може ли да се разпечатва и следва ли да се заверява някъде след определен брой дни и ако да - къде?
Не се заверяват телк решенията вече.

# 1 044
Може да се разпечатва.
Отиваш на "Справки за физическо лице", излиза меню, гледаш "Единна информационна система на медицинската експертиза", избираш "Справка за последното експертно решение на лице", отбелязваш/отмяташ "Отговор в преносим документ" и натискаш "Изпълни". Излиза последното ТЕЛК-ово решение с възможност за разпечатване.
Ако от там не стане може да избереш - "Информационна система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ)". Даже това е по - вероятно, ако е качено да го има.

# 1 045
Може да се разпечатва.
Отиваш на "Справки за физическо лице", излиза меню, гледаш "Единна информационна система на медицинската експертиза", избираш "Справка за последното експертно решение на лице", отбелязваш/отмяташ "Отговор в преносим документ" и натискаш "Изпълни". Излиза последното ТЕЛК-ово решение с възможност за разпечатване.
Ако от там не стане може да избереш - "Информационна система за контрол на медицинската експертиза (ИСКМЕ)". Даже това е по - вероятно, ако е качено да го има.
Това е ако ти самият си е ЕР на ТЕЛК.Когато си родител от https://edelivery.egov.bg/Profile кликваш на Профил на човек с увреждания най-отдолу пише Родител/Настойник на: и кликваш на името на детето.

# 1 046
Благодаря много на всички за насоките. Ще потърся ПИКа от НАП за да намеря решението по ел. път.
ТЕЛКа от другия край на БГ вече (на 02.11) се получи. Има имена на лекари, точки за подписи, но няма подписи. Предполагам е подписано с ел. подписи. Обаче има точки за подпис на лицето или пълномощника и датата на получаване. За датата съм наясно че е датата на получаване, но се чудя какво да правя с подписа. Ако го подпиша ще се набива на очи че няма други подписи и се притеснявам, че някой служител някъде може да реши, че ТЕЛК решението не е истинско. В тази връзка някой от вас има ли такова решение без мокри подписи и някъде по него има ли кодове, които доказват, че е подписано електронно и е валидно?

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 16:55 от Рори72

# 1 047
  • София
Здравейте!
Днес ще ни посещават от социалните за определяне на часовете за личен асистент. Да попитам в какво се състои посещението и трябва ли да се притеснявам?
Също исках да попитам ако някой е запознат, как става освобождаване от часовете по физическо възпитание в училище. Каква е процедурата и към кого трябв а да се обърна за издаването на такъв документ?

# 1 048
За часовете по физическо сме писали молба до Директора на училището с приложен ТЕЛК - детето е с двигателен дефицит.

# 1 049
За часовете по физическо, освен молба до директора, сме носили и Протокол ЛКК. За него се взема направление от личния лекар.

Общи условия

Активация на акаунт