Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 693
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 080
  • BG
Подайте документи за личен асистент щом са Ви го дали. Обикновено за тези проценти са 5 часа дневно.600 лева не са излишни на никое семейство.Това е нетна сума.

# 1 081
  • Пловдив
Ако няма личен асистент, парите се изплащат като помощ в брой, не ги губят.

# 1 082
Благодаря ви много!

# 1 083
  • BG
Да, ама на личния асистент му вървят и осигуровките ако не е в пенсионна възраст. Помагачите обикновено са бабите, пък те няма да ни чакат да се пенсионираме, за да си отидат от този свят. В този смисъл да имаш асистент е по - изгодно, защото трупа осигурителен стаж.

# 1 084
Би ли пояснила, какво имаш предвид, моля?
Дъщеря ми е с телк (85% с ЧП) от 4 години и не ни е изплащано нищо повече от месечната помощ по заповед.

# 1 085
Би ли пояснила, какво имаш предвид, моля?
Дъщеря ми е с телк (85% с ЧП) от 4 години и не ни е изплащано нищо повече от месечната помощ по заповед.
Няма такова нещо, това е за възрастни.
За децата с 85% можете да позадете за асистент даже и да работите по Трудов договор. Ще ви направят допълнителен / може да не е само на 1 човек /. Може и баби/ дядовци с условието да сте с адресна регистрация в един и същи град.
Първо се прави социална оценка и след това с нея  в Общината.

# 1 086
Момичета, нещо не разбирам:
Казаха ми, че ако ни отпуснат часове за асистент, после ще ни приспадат пари от помощта на месец и затова няма особен смисъл...

Чудя се да оспорвам ли решение за 2г дете с високи проценти ТЕЛК, но без ЧП и то за 1г. ... Мога ли просто да не подавам документи за личен асистент, ако преценя, че не ми е изгодно (т.е. като ми се изяснят всички обстоятелства Simple Smile))

# 1 087
Ако процентите са 90+ една част от парите от социалните се приспадат и влизат в заплатата на ЛА. Т.е. не се губят, но стават облагаеми, ако ЛА е член на семейството. Губят се, ако ЛА е външен за семейството, но предполагам че при вас, тъй като детето е малко асистента няма да е външен. При мен сумата, която се приспада беше 380 лв. Предполагам, че с новия договор за ЛА пак толкова ще приспадат. Чистата сума за получаване като ЛА беше  1030 лв., но това си е трудов договор т.е. върви ви стажа и се начисляват осигуровки.
Дали ще подадете документи за ЛА решавате вие. Това е право, не задължение. Но не съм сигурна дали имате право на ЛА, щом в ТЕЛКа не е посочено, че е нужна чужда помощ. За мен лично да съм с договор за ЛА е много по-изгодно. Така или иначе напуснах работа, за да го гледам, но откакто съм ЛА отново ми върви стаж и съм социално и здравно осигурена. Цялата сума от социалните е около 1100 лв., а като ЛА чистата заплата заедно с останалата след приспадането сума е сума по-голяма от пълната сума давана от социалните при 90+%.

# 1 088
  • BG
Момичета, нещо не разбирам:
Казаха ми, че ако ни отпуснат часове за асистент, после ще ни приспадат пари от помощта на месец и затова няма особен смисъл...

Чудя се да оспорвам ли решение за 2г дете с високи проценти ТЕЛК, но без ЧП и то за 1г. ... Мога ли просто да не подавам документи за личен асистент, ако преценя, че не ми е изгодно (т.е. като ми се изяснят всички обстоятелства Simple Smile))

Нямате ЧП, от което следва че няма как да бъдете личен асистент. За една година няма смисъл да се прави каквото и да е.

# 1 089
А кой ви обясни, че да сте ЛА не е изгодно за вас?

# 1 090
  • BG
А кой ви обясни, че да сте ЛА не е изгодно за вас?

Защо драпаш да я питаш ?! Този , който  е обяснил не е наясно. Няма ЧП - няма право на ЛА. Толкова.

# 1 091
Ами може всъщност в ТЕЛКа да са й го обяснили, когато е видяла решението и го е направила на въпрос  и по този начин да са я отказали от евентуално намерение да обжалва, което си е нейно право без значение, че срока е една година. След година може в друг град да й издадат решение отново без ЧП, ако се повлияят от това решение.
Очевидно е, че са я подвели, че ако стане ЛА няма да е изгодно за нея, затова има значение дали са й го казали служебно или го е чула от човек, който не работи това и е чул нещо, което не е доразбрал.

# 1 092
Решението ще се обжалва, така или иначе, защото не е адекватно по ред причини. Просто не бях наясно дали си заслужава да обжалвам и в частта ЧП, позната ми каза, че отпускат малко часове в случаи като нашия и не си заслужава. Член на семейството би бил ЛА. Иначе детето е глухо и абсолютно невербално.

Благодаря за съдействието!

Последна редакция: ср, 11 дек 2024, 10:07 от Saudadе

# 1 093
  • София
Ако процентът е над 90% се полага ЛА, дори и да не е вписано в решението ЧП. Какви часове ще бъдат отпуснати е много субективно.

# 1 094
Когато в решението пише Чужда помощ, дори да няма асистент, финансовата помощ е по-голяма сума.

Общи условия

Активация на акаунт