Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 648
  • 1 216
  •   2
Отговори
# 1 125
Благодаря.

# 1 126
  • ВАРНА
Остават пенсията и интеграционната добавка. Каква ще бъде заплатата, зависи от броя на отпуснатите часове за ЛА.
А Центъра ще посещава ли ?

Каква сума е пенсията + добавката?
За 8 часа ЛА - минималната заплата ли е?

Няма да посещава Дневния Център.
Точно за това искам да се подготвя , ако напусна работа с какви финанси ще разполагаме.

П.п. Извинявам се,че питам само за пари, суми,левове....ясно е ,че ще направя най- доброто за детето си и ако това е да напусна работа ще го направя,без да се замисля, но се притеснявам дали ще се справим само със заплатата на съпруга ми.

1.Размер на социалната пенсия за инвалидност за лица с трайно намалена работоспособност 100 процента с определена чужда помощ – 160 % от социалната пенсия за старост= 491,31 лв.
2.Пенсионерите с трайно намалена работоспособност, на които е определена чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 % от социалната пенсия за старост=207,48лв.
3.Добавката от социалните за над 90 процента степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност е в размер 57 на сто от линията на бедност= 299,82лв.
4.Ако Ви назначат за личен асистент на 8 часа ще получавате чисто около 1040лв, но ще вземат добавката за чужда помощ към пенсията.
Сумите, които съм написала са към момента.
Доколкото Ви разбирам в момента той не получава пенсия. Сигурно не сте знаели, но тя се полага от навършване на 16 години. Така че подайте документи в пенсионното. За съжаление не изплащат със задна дата.
Ако имате въпроси съм насреща.
Весели Празници

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 14:13 от megivarna

# 1 127
  • BG
Може и да не я назначат на 8 часа.Не е посочила какъв вид е увреждането.168 часа месечно се определят за тежко подвижни и лежащи пациенти. При социалните се попълва въпросник с 204 въпроса. Отговаря се с да и не.Изисква се и присъствието на човека с увреждане. Въртят те на шиш! По възможност да присъстват и двамата родители, за да няма обвинения в неглижиране. Ако са разведени се представя решение за развод.
Съфорумката ако чете, поне да пише какво е увреждането на детето, за да можем да я ориентираме приблизително за броя часове. Имам на кого да звънна , но трябва да е до 16.30 часа.
При мен е с Даун, 100%с ч.п. 116часа месечно, 6 часа дневно.
Ако иска да ми пише на лични.Ще си разменим номерата и ще изговорим нещата.Ще стане по - бързо.Пък и до юни месец има време.

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 14:53 от Вивиана Енева 634968

# 1 128
Синът ми е с ДЦП , епилепсия, тежко умствено изоставяне...100% с ЧП- подвижен е колкото да стигне от спалнята до хола,от няколко месеца и с това се затруднява, ние го храним,ние го обличаме,ние го къпем, ние му сменяме памперса ..  
Вчера щях да ходя до Социалните, но вместо това ходихме до Спешното.
Знам,че всичко е много индивидуално ,и няма да ми се размине висенето на опашките в инатитуцийте,но исках да си направя една груба сметка на бъдещето ни финансово положение.

Много ми помогнахте. Благодаря ви

Имам само още един въпрос -добавката към пенсията ще я вземат само ,ако ме назначат на 8часа ли?

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 11:23 от Vayallete

# 1 129
  • София
Добавката към пенсията я вземат независимо от броя часове, които ще дадат.
И не е вярно, че само лежащо болните получават пълен брой часове.

# 1 130
  • BG
Добавката към пенсията е отделно плащане и няма нищо общо със заплатата на асистента.
Води се интеграционна добавка. Получават я и хора с придобити увреждания или професионални заболявания, разбира се в различен размер.
От посочената информация можете и да хванете 8-те часа за личен асистент.Удобното е, че вървят и осигуровките за пенсия.
А висенето на опашките е четирикратно.Става бързо. Подаване и вземане на документи при Социалните, после в Общината - подаване  и подписване на договор след седмица.
И да не забравите да подадете документи за пенсия на детето. Допуснали сте голяма грешка с незнанието си.Щяхте да имате допълнителен доход година и половина досега.Документите се подават в НОИ.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 12:19 от Вивиана Енева 634968

# 1 131
  • София
Става дума за добавката за чужда помощ към пенсията. Нея я вземат, когато лицето с увреждане има асистент.

# 1 132
  • BG
Стана малко развален телефон.Съфорумката не уточни за коя добавка става въпрос.Да, вземат я, но пък плащат осигуровки, които са по-висока сума от чуждата помощ.
Аз говорех за интеграционната.За нея издават автоматично документ при Социалните заедно с Направлението за общината.

# 1 133
  • ВАРНА
Едно уточнение-ние подавахме документите за пенсията в пенсионното, а не в НОИ. При нас /Варна/ са на различни места.

# 1 134
  • Пловдив
Няма друго "пенсионно" извън НОИ, както и да им казват във Варна. На другото място явно пак са канцеларии на НОИ.

# 1 135
  • BG
Във Варна явно самия Отдел Пенсии е изнесен на друго място. Иначе при нас всичко е в една сграда, което е голямо удобство.
Предполагам, че съфорумката вече се ориентира за приблизителната сума от сбора на трите плащания - пенсия ,интеграционни и заплата.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 15:54 от Вивиана Енева 634968

# 1 136
Едно уточнение-ние подавахме документите за пенсията в пенсионното, а не в НОИ. При нас /Варна/ са на различни места.

А къде във Варна е пенсионното, може ли да ми кажете, че и аз трябва да ходя след Нова година.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 18:13 от amber

# 1 137
  • ВАРНА

А къде във Варна е пенсионното, може ли да ми кажете, че и аз трябва да ходя след Нова година.
Адресът е ул.Охрид 20. Това е в района на жп гарата. Ако знаете къде е НОИ се пущате по същата улица и в края е пенсионното/до ресторант Стария чинар,бивше Хепи/.

# 1 138
Разбрах.Много благодаря!

# 1 139
Защо давате грешна информация ? При деца с увереждания под 16. Изобщо НЕ СЕ ХОДИ  В 'НОИ'

Общи условия

Активация на акаунт