Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 576
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София
Защо давате грешна информация ? При деца с увереждания под 16. Изобщо НЕ СЕ ХОДИ  В 'НОИ'
Отговаряме на потребителката, която каза, че следващата година детето й ще стане на 18 г. Не сме обобщавали, че става дума за всички деца.

# 1 141
Мами, как седят нещата с платеният годишен отпуск при личният асистент във вашите общини? Заплаща ли се, прехвърля ли се? При нас не може да се прехвърля, не го плащат, единствено може заместник и той да получи парите, но пак мрънкат. Защо е така?

# 1 142
  • BG
Никак не стоят. Аз за година и седем месеца не съм го ползвала.В отчета се пише главна буква О вместо цифрата за брой часове. Така ми казаха в Общината.

# 1 143
Никак не стоят. Аз за година и седем месеца не съм го ползвала.В отчета се пише главна буква О вместо цифрата за брой часове. Така ми казаха в Общината.
Тоест и при вас си пишете, че се ползва, отбелязано с 0, и не се изплащат допълнително дните.

# 1 144
  • BG
Не, не се изплащат. По смисъла на трудовото законодателство дома не е работно място и ние не сме служители или работници.

Последна редакция: вт, 31 дек 2024, 18:01 от Вивиана Енева 634968

# 1 145
  • Бургас
Мами, как седят нещата с платеният годишен отпуск при личният асистент във вашите общини? Заплаща ли се, прехвърля ли се? При нас не може да се прехвърля, не го плащат, единствено може заместник и той да получи парите, но пак мрънкат. Защо е така?
Така е. Защо... е дълга и гадна тема. Тъпото е, че " легално" ни прецакват и няма какво да направим.

# 1 146
Много е гадно, значи единственият възможен начин да се вземат пари за тези полагаеми дни е със заместник, аз го правех веднъж, но само на 4 часа, понеже нямаше кой друг да ми съдейства. Но 4 часа за 15-18 работни дни, пак си е нещо. Тази година не успях, понеже съм в майчинство и нямам право. Догодина, живот и здраве, ще видим как ще я мисля.

# 1 147
  • BG
Момичета, остават по-малко от три часа до настъпване на новата година.Да си пожелаем повече радост и по-малко тревоги около децата ни. Аз понеже през ноември 2025-та смятам да подам документи за пенсиониране една година по-рано, си пожелавам да съм по-дълго време със сина ми. А, и да съм с акъла си😂🤣.
Относно заместниците-можете да ползвате роднини и приятели.Само ако са работещи да не съвпадат датите на двете отпуски. Аз в момента изчиствам от основното работно място. При мен се разбрахме да се обадя октомври месец.Пиша това за информация, ако има четящи от моето поколение.

# 1 148
Как получават пенсиите си децата ви( непълнолетни),който са неподвижни и нямат възможност да се подписват?

Днес обиколих всички банки в нашия град и на всякъде искат синът ми да е в банката когато му се отваря банкова сметка ,за да се подпише!
Ако пенсията се получава по пощата ...пак е лично получаване ....
Освен с нотариус и пълномощно ,има ли някакъв друг начин?

# 1 149
  • BG
Чрез поставяне под запрещение при навършване на пълнолетие, за да можете да го представлявате пред институциите.Аз така направих навремето. Най-добре похарчените пари, които ми спестиха време и нерви.

# 1 150
  • Пловдив
Запрещение - ако е и умствено увреден в достатъчна степен. Умствено здрав човек не се поставя под запрещение. И обратно - не е по желание и за улеснение, а ако "не може да се грижи за своите работи" поради умствен недъг, трябва да е под запрещение. Не че фактически няма хора, които трябва, но не са.

Ако е с акъла си повече или по-малко, но неподвижен - нотариус вкъщи и пълномощно.

# 1 151
  • София
По пощата.
На непълнолетното дете по закон сте представител до 18 годишна възраст. В пощенския клон носите копие (за тях) и оригинал (за сверка) на акта за раждане при първото получаване на пенсията. После с двете лични карти продължавате да получавате пенсията.
След 18 години, ако прецените (не знам ментално как е детето ви), го слагате под запрещение. Пак оставяте копие от документа в пощата и получавате Вие пенсията.
С банките положението е сложно и родителите ги отбягват.

# 1 152
  • BG
С банките изобщо не се занимавайте. Всичко от пощенските клонове.
Да редактирам- подайте документи при Социалните, за да отпуснат инвалидна количка.Така както държите детето изолирано не правите услуга нито на него, нито на вас с баща му.Социалната изолация води до социална деградация.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 18:50 от Вивиана Енева 634968

# 1 153
След 6 месеца като направи 18 год ще  му станем законови попечители с баща му(или един от нас,все още не съм запозната с процедурата).
Въпроса беше за тези 6 месеца... Много ми помогнахте.
Благодаря ви!

П.п . Синът ми е с тежко умствено изоставяне.
Не знае даже какво е химикал, какво остава да го ползва по предназначение .

# 1 154
  • Пловдив
Пълно запрещение може още при навършени 14, не е нужно 18. Но пак ще мине известно време, докато се насрочи заседание на съда.

Процедурата е молба до съда и решение за поставяне под пълно запрещение. След това родителите, ако са живи, както във вашия случай, стават настойници на запретеното лице. Ако не са, се определя друг близък за настойник от кмета на общината.
Пак да повторя - не е нужно да се чака до 18 за това, може още на 14, защото 14 години е възрастта, след която едно лице действа лично (т.е. подписва документите си самО). Още тези дни можете да я подадете.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 18:56 от Магдена

Общи условия

Активация на акаунт