Права на децата ни с ТЕЛК - 4

• 88 546
  • 1 216
  •   1
Отговори
# 1 155
  • София
След 6 месеца като направи 18 год ще  му станем законови попечители с баща му(или един от нас,все още не съм запозната с процедурата).
Въпроса беше за тези 6 месеца... Много ми помогнахте.
Благодаря ви!

П.п . Синът ми е с тежко умствено изоставяне.
Не знае даже какво е химикал, какво остава да го ползва по предназначение .

Запрещението се прави от съда и процедурата отнема ок. 9 месеца. Намерете си адвокат и действайте. После общината определя попечителите. В случая ще ви го даде по право и на двамата, защото сте родители.

# 1 156
  • BG
Вайълет, ти ставаш попечител, а баща му заместник.При мен беше майка ми, тъй като съм разведена. След нейната смърт сега е позната адвокатка/ имаме ново решение/.

# 1 157
  • Пловдив
Настойничество и попечителство по право

Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2019 г., в сила от 01.07.2020 г., изм. относно влизането в сила - ДВ, бр. 101 от 2019 г.) Настойник, съответно попечител, на дете с неизвестни родители е ръководителят на социалната или интегрираната здравно-социална услуга за резидентна грижа, в която то е настанено.
(2) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2023 г., в сила от 22.12.2023 г.) Настойник, съответно попечител, на непридружен малолетен или непълнолетен чужденец, който е настанен по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето в социална или интегрирана здравно-социална услуга за резидентна грижа, е нейният ръководител.
(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 106 от 2023 г., в сила от 22.12.2023 г.) Настойник на поставения под пълно запрещение или попечител на поставения под ограничено запрещение съпруг е неговият дееспособен съпруг. Ако няма такъв, родителските права и задължения се упражняват от неговите родители, освен ако те са неизвестни, починали или лишени от тях.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г., в сила от 22.12.2023 г.) В случаите по ал. 1 - 3 не се назначава настойнически съвет или попечител и заместник-попечител и не се образуват настойнически дела.
(5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 106 от 2023 г., в сила от 22.12.2023 г.) Органът по настойничеството и по попечителството освобождава настойника или попечителя по ал. 3, когато интересите на поставения под запрещение изискват това. В тези случаи се назначава настойнически съвет или попечител и заместник-попечител по общия ред.

Това са текстовете от СК. На пълно запретено лице "попечителят" се нарича настойник. Попечител има при ограничено запрещение, което е за по-леко умствено увредените и е възможно след 18, като след това лицето продължава да действа лично, но със съгласието на попечителя.
Не пише, че непременно майката е настойник/попечител, а бащата - заместник, нито - че разведеният баща не играе роля в картинката.
В случая, поне такъв извод се прави от текста, двамата родители би следвало да стават настойници по право (автоматично).

Едит. Възможно е и в практиката все още да определят само единия, но никъде не пише, че това е непременно майката.

Последна редакция: пт, 03 яну 2025, 19:44 от Магдена

# 1 158
Ще се консултирам с адвокат и ще задействаме нещата още сега,щом не трябва да чакам да навърши 18 г.
Хиляди благодарности.

# 1 159
Относно отпуската. Можете да я прехвърлите за следващата година и човекът, който ще ви замества да използва и за двете години. Не знам, защо продължавате да подписвате фиктивна отпуска. Тази година мъжът ми ме замества за 40 дена. Това са два месеца. Той взема заплата и аз си вземам заплата за отпуската. Договори се с шефа си на редовната му работа да го назначат на четири часа, а към общината беше на осем. Резервен вариант беше баща ми- пенсионер. Вече за втори път събирам отпуските за по две години. И няюа такова нещо" внашата община не може". КТ е еднакъв за всички общини, но се налага да си знаете правата и да ги отстоявате.

# 1 160
Да редактирам- подайте документи при Социалните, за да отпуснат инвалидна количка.Така както държите детето изолирано не правите услуга нито на него, нито на вас с баща му.Социалната изолация води до социална деградация.

Инвалидна количка няма да ми издействат социални служби. Вече не отговарят те за това.
Защо решихте,че нямаме?

Това, че не искам да правя циркове в банки и пощи не означава,че детето ми е в социална изолация.

Позволете ми да познавам по- добре детето си  от Вас и да знам от какво има нужда по- добре от Вас .

# 1 161
  • BG
Брей, ама много сте докачлива! Точно защото е посещавал Дневен център досега изолацията ще му се отрази зле, независимо колко е тежко умственото изоставане. След като си получихте необходимата информация решихте да бъдете груба. За 33 години и 10 месеца /на толкова е сина ми/съм общувала достатъчно и с родители и с децата им. Вашия случай не е изключение.

# 1 162
Да, докачлива съм  ( не груба)когато ми се дават не нужни съвети.
Това ,че синът Ви е на 33 год не означава ,че познавате всички случай на деца с увреждане.
А моя син и неговото състояние изобщо не познавате!

Няма да изкарам синът си от вкъщи,за да го заведа " някъде" да го интегрирам и да го гледам как крещи, изпаднал в истерия,дере си лицето и си гризе месо от ръцете,за да сте доволна Вие.

Предпочитам да живее в социална деградация легнал до мен на дивана, спокоен и да ми се усмихва, когато е в състояние да го направи.

# 1 163
  • София
Здравейте мамчета, детенцето ми е с ТЕЛК 70%. ЛК нищо не знае, вдига рамене. Поизчетох темата назад, но признавам си не цялата. Има ли някакви права с този % и какви?Къде трябва да подам документи ако има право на парично обещетение. Благодаря ви и се извинявам, но не успях да открия нужната информация.

# 1 164
Здравейте мамчета, детенцето ми е с ТЕЛК 70%. ЛК нищо не знае, вдига рамене. Поизчетох темата назад, но признавам си не цялата. Има ли някакви права с този % и какви?Къде трябва да подам документи ако има право на парично обещетение. Благодаря ви и се извинявам, но не успях да открия нужната информация.
Имате право на данъчно облекчение за периода на валидност на ТЕЛК. Тази и миналата година облекчението беше 1200лв.

# 1 165
  • София

Имате право на материална помощ. Документи се подават в АСП по местоживеене. Имате право и на годишна винетка за колата. Документи пак там.
В общината се подават документи за карта за градския транспорт и син талон за паркиране.
За данъчното облекчение, ако сте пропуснали при работодател, все още може да подадете в НАП пак по местоживеене.

# 1 166
За данъчното облекчение само да кажа, че имате право да си го ползвате 5 години назад като подадете декларации в НАП. Ако имате валидно ТЕЛК решение за тази години. И доходи, за които имате удържан данък. До 30.04.2025 можете да подадете за 2024г. Можете да подадете и за 2023, 2022, 2021 и 2020.

# 1 167
Ако ТЕЛК-а е с придружител имате право :
1. на карта за градски тарнспорт / безплатна / за София
2. да ви назначат личен асистент на детето , след като му направят оценка / пак в АСП/ - тук можете вие, бащата ,баба , дядо - условието е да живеете в едно и също населено място. Ако работите на Трудов договор на 8 ч. , можеге да сключите на 4 ч. допълнителен трудов договор като асистент
3. Допълнителни точки за прием в Детска градина

# 1 168
Здравейте, имам дъщеря с решение от ТЕЛК за 95%, валидно до 01.08.2025. Колко по-рано трябва да подам документи? Мога ли да подам за нея през системата за сигурно електронно връчване? Какво е необходимо да подам - епикриза и направление от ЛЛ?

# 1 169
  • София
Мамчета, хиляди благодарности! Господ да Ви помага, така както Вие помагате.

Общи условия

Активация на акаунт