С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 550
  • 779
  •   1
Отговори
# 510
  • Варна
Той,  бонуса и го дава безплатно.😁

# 511
  • София
Няма смисъл да купуват изцяло  продукти и да ги пращат от тях да се прави зимнина. Хората, които си правят зимнина гледат градини, сто процента бабата гледа градина и има плодове и сигурно и свекитата ходят да копаят. Бас хващам.
Може да купуват продукти, но не изцяло, то не е на сметка.
Всъщност си е много на сметка, собено за месо, а за компоти да не говорим. Много хора купуват и си носят по селата за консервиране. Е, ако ще правиш по 4-5 бурканчета, може и в апартамент, но това вече е скъпо и не си заслужава времето и труда.
Явно ти е несмилаено, как може свека да няма грам принос в производството на бурканите и суровините за тях, а да й подаряват (щото нейните й се падат точно подарък) и на всичкото отгоря свека да ги преподарява, вкл. да подаява и чужди.

# 512
  • при късмета
Няма смисъл да купуват изцяло  продукти и да ги пращат от тях да се прави зимнина. Хората, които си правят зимнина гледат градини, сто процента бабата гледа градина и има плодове и сигурно и свекитата ходят да копаят. Бас хващам.
Може да купуват продукти, но не изцяло, то не е на сметка.
Това, което няма смисъл да се прави, е предположения. Можем да разсъждаваме само над написаното, иначе интерпретации и предположения може да се направят всякакви.
Аз съм пример за изцяло купувани продукти за зимнина. Няма как да правя в апартамента, затова минах на варианта за лютеница без да заваряваш бурканите и краставички с фикове, вместо по нормалната рецепта, именно заради липсата на условия. Слагам само това, което ядем, не правя всякаква зимнина заради самото правене. Преди да открия фиксовете и рецептата без варене правех точно това, купувах всичко и отивах на вилата. Леля е там цяло лято, имаше известно време и целогодишно бяха там и съответно всички условия за правене на зимнина. Та отивах за 2-3 дни с всичките продукти и там си приготвях. В апартамеентски условия много по-малко правя, не ни стигат нито лютеницата, нито краставичките. Детето престана да консумира компоти, само те започнаха да стигат (за тях също си купувам плодовете). Лютеница не яде всякаква, предпочита домашната, че даже я различава, независимо какво се опитвам да му дам.
И на тях хванах цаката в апартаменстски условия, но едно от нещата, които задължително слагам всяка година е сок от бъз. за него задължително трябва да ходя, точно заради стерилизирането на шишетата. Само тази пролет го правих тук и естествено е много по-малко. Дори да се наложи да заварявам шишетата на 10 пъти, вместо наведнъж, щях да го направя, но нямам толкова дълбок съд, че да покрие капачките, затова не рискувах с много. А това е нещото, което най-много се пие вкъщи и от нас и от гости. Не много разумно да се хващаш на бас, за битието на съвсем непознати хора

# 513
Афродита аз не бих взела и един буркан в така създалата се ситуация. А това, че е довела майка си и брат си, за да и помагат в товаренето на бурканите е написване по вашето мнение.
Аз пак за попитам на свекървата ли е етажа? Защото ако на едното си дете си дал етаж от къща и не плаща наем или ипотека, а на другото му помагаш с 20 буркана не е много ясно кого издържат.
И все пак авторката да си направи изводите и да спре да купува продукти за буркани, или да си ги прибира на етажа. Само дето обикновено се тълкува гърнето и си намира получава и драмите няма да спрат.

# 514
Моите роднини винаги са купували от борсата и носели чували и щайги с чушки, домати, краставици и плодове дори, за да си/им правят!
Малко останаха по селата хора, които се занимават с гледане на зеленчуци и животни. За плодовете по може да са от дворовете. Те не искат копане, плевене, непрекъснато поливане, само обиране им трябва, обаче за зарзавата няма баби мераклии вече.

# 515
птица, ако си мислиш, че плодовеъе само се берат, мноого разочарована ще останеш. И там си иска труд: окопаване, фрезоване, резитба, поливане, пръскане не знам колко пъти.

# 516
  • София
Афродита аз не бих взела и един буркан в така създалата се ситуация. А това, че е довела майка си и брат си, за да и помагат в товаренето на бурканите е написване по вашето мнение.
Аз пак за попитам на свекървата ли е етажа? Защото ако на едното си дете си дал етаж от къща и не плаща наем или ипотека, а на другото му помагаш с 20 буркана не е много ясно кого издържат.
И все пак авторката да си направи изводите и да спре да купува продукти за буркани, или да си ги прибира на етажа. Само дето обикновено се тълкува гърнето и си намира получава и драмите няма да спрат.
То и твърденията, че продуктите са израсли в двора на бабата, а свекървата ги копала, пак са само по форумни логореи, ама какво да се прави. Аз поне се придържам към написаното от авторката, а не казвам, че е точно обратното.
Друия брат може да е в друг имот от родителите си - тогава кой е по прецакан? Може и в имот на жена си да е, едва ли безработен е в собствена квартира.  Това обаче няма общо с казуса. Очевидно неплащащия наем прави зимнина за няколко семейства, кой знае още колко неща плаща. Свека не разбрах мъж има ли, ама явно толерира едното й дете да е носено на ръце, а другото "да се оправя".

# 517
  • при късмета
Много рядко това което е в градината ще те изхрани цяла зима, дори да имаш баба и дядо мераклии или мераклията да си самия ти. Ако не обработват някое поле, в повечето домашни градини стига за пресни салати и тук там нещо за зимнина. Какво остава, ако са и повече домакинства

# 518
А пък някои, като майка ми, си имат специални уреди на ток за варене и стерилизиране на буркани в апартамент. Големи са като казан, слагаш 22 големи и 2 малки буркана вътре, пълниш с вода и пускаш да се варят. Купуван е уредът през 70-те години.

# 519
Очаква се, да каже, че не е знаела, че подаръка от свека всъщност е собственост на гигова, която не е уведомена, че ще й раздават храната, очаква се още да вземе 1-2 буркана (от учтивост към подаряващия) и да благодари за милия жест. А не да се фръцва като 2 годишно и да заявява, че щом няма да получи зимнина за месеци - няма да вземе нищо.

Това ти го очакваш. Аз пък очаквам друго. Вместо да се фръцка, втората снаха можеше да сложи ръце на кръста и да попита свекървата „А за нас етаж няма ли?“.

# 520
Не мога да повярвам, от един абсолютно объркан пост, то Коледа, то буркани, ама чии, то етърва със семейство, какви истории се развиха.

# 521
  • София
А пък някои, като майка ми, си имат специални уреди на ток за варене и стерилизиране на буркани в апартамент. Големи са като казан, слагаш 22 големи и 2 малки буркана вътре, пълниш с вода и пускаш да се варят. Купуван е уредът през 70-те години.
В днешно време ако трябва да си купиш такъв уред и да му платиш тока и консумативите - може би по-евтино би било да си купиш бурканите. Отдело 22 буркана са нищо за зимнина. То цяло лято трябва си отдадеш почивките на този уред, че направиш зимнина, особено, ако е както в случая на авторката - за няколко семейства.
Скрит текст:
Очаква се, да каже, че не е знаела, че подаръка от свека всъщност е собственост на гигова, която не е уведомена, че ще й раздават храната, очаква се още да вземе 1-2 буркана (от учтивост към подаряващия) и да благодари за милия жест. А не да се фръцва като 2 годишно и да заявява, че щом няма да получи зимнина за месеци - няма да вземе нищо.

Това ти го очакваш. Аз пък очаквам друго. Вместо да се фръцка, втората снаха можеше да сложи ръце на кръста и да попита свекървата „А за нас етаж няма ли?“.
Те може цял етаж да си имат, но в някой апартамент или направо цяла друга къща. Или не е допустимо, само списващите във форума са обладоетелствани и неблагодарни, други начело със свекървата са целите в бяло?

# 522
  • при късмета
То и сега има подобни, само, че за мен е ненужно затрупване с обемисти неща, които ползваш 2-3 пъти годишно. По-лесно ми е, поне на мен, да си закарам продуктите, да постоя на село няколко дни, детето да си тича на въздух и разнообразие, междувременно да си свърша работа и да си ги докарам готови.

# 523
Изобщо нямам село от 35 години и не знам какво е правене на зимнина на въздух, това го признавам. Но никога, ама съвсем никога, не бих изложила свекърва си, като й направя забележка относно нещо, което тя подарява / дава на някой друг. Особено ако живея в етаж от къща, чиито произход едва ли е извънземен.

# 524
Правенето на зимнина си е трудоемко начинание. И времеемко също.
А и всяко семейство си прави необходими количества, не и излишества.
Свекървата много щедра, но за сметка на трудолюбивите и в полза на хрантутниците. Новата снаха е много нахална. Дори да не е разбрала чии са бурканите, това не оневинява и двете пакостнички у мазата.
Свекървата е трябвало да попита може ли да раздава, но съм сигурна, че гигова нямаше да позволи. И не заради няколко буркана, а защото въхросът е принципен.

Общи условия

Активация на акаунт