С какво ви дразнят свекървите? – 133

• 33 236
  • 779
  •   1
Отговори
# 480
  • при късмета
Добре, като сте толкова принципни, аз питам - къде е калкулиран труда на бабата, която "имала условия" ? И аз съм правила веднъж туршии, това си е доста труд - миене, нарязване, чалъм да направиш бурканите? Тя има ли право на някой буркан, или да го даде на някого?

Извинявам се на gigova, понеже вече сме в сферата на предположенията. Но аз туршия съм правила в апартамент, какви са тия "условия", които на етажа ги няма и какво е заслужила бабата за труда си Simple Smile
Туршия лесно ще направиш в апартамент, но друга зимнина не е толкова лесно. Най-малкото къде ще сложиш толкова голям съд, че да стерилизираш бурканите - казана, на печката ли? Компоти, лютеница, кисели краставички има и апартаментски вариант, но не си заслужава особено, трябват си ти тези условия за да си направиш зимнина като хората. И не, че труда на бабата не е нищо, но ако тя няма финансова възможност да си осигури продуктите, най-важния компонент и нищо няма да сложи, нали? И да има условията и желанието да нареже някоя и друга чушка, като я няма чушката, всичко се обезсмисля. Та нейния труд е в замяна на купените продукти, ето къде е калкулиран. Свекървата е тази, която явно с нищо не  допринесла, освен с раздаването

# 481
Афродита, като ще си фантазираме, така да е.
1. Пише, че купили някакви продукти, колко точно не знаем. Не знаем добавени ли са още продукти от други хора.
2. Не знаем как е платен трудът на бабата.
3. Хората много обичат да преувеличават приноса си.
Предполагам, че са дадени някакви пари, дори не са купени от младите лично и занесени.
Много е смешна тази драма с бурканите честно.

# 482
Откъде разбра, че свекървата няма грам участие в направата, както и че продуктите са само на Гигови, аз такова нещо не прочетох. Може да са занесли захар, сол и оцет, а плодовете и зеленчуците да са от двора.

# 483
  • София
Бабата нищо не заслужава, тя си умира от кеф да вари лютеница 😀. Услуга й правят младите като й позволяват.
Бабата която е варила бурканите вероятно също си има дял, който дял се предполага, че си е останал там на село, където е правена зимнината, но тя тази баба нито живее с гигови и свекървата, нито е раздавала буркани, които не са нейни, та не знам защо я намесваш.
Откъде разбра, че свекървата няма грам участие в направата, както и че продуктите са само на Гигови, аз такова нещо не прочетох. Може да са занесли захар, сол и оцет, а плодовете и зеленчуците да са от двора.
От постовете на авторката. Едва ли на сол и захар, а другото от градината, ще каже че продуктите са купени от нея.

# 484
Аз да питам - енергоизточника (ток, дърва, газ) кой е платил?

Афродита, само предполагаш.
То и аз предполагам, че свека е дала от нейния дял.

# 485
  • София
Написаното от Гигова е толкова несвързано и недостатъчно, че не знам как успяхте да разберете нещо, че и да спорите.

# 486
Авторката е написала един пост по казуса, всичко друго са наши предположения. От нейния пост не става ясно дали всички видове продукти за бурканите са осигурени от тях и свекървата няма никакви права върху зимнината. Всъщност е много слабо вероятно да е така.
Явно зимнината е обща, но пак е достатъчно неприятно да се дава от нея в количества на трето семейство.

# 487
Като има две снахи и ревност за внимание трябва повече такт и  откритост.
Бедността е дребнава  и пошла.Ако могат да си позволят всичко, няма да погледнат буркани.
Писах как бе  у нас, нейното си е нейно , останалото общо и на нейно разположение.Ами писва да минават през теб като през въздух и се дразниш.

# 488
  • София
Аз да питам - енергоизточника (ток, дърва, газ) кой е платил?

Афродита, само предполагаш.
То и аз предполагам, че свека е дала от нейния дял.
На село предполагам с дърва е станало консервирането, които едва ли свекървата е платила/занесла.
Както и да си смучете от пръстите, раздаване на чужда зимнина без знанието на собственка й, няма как да се оправдае. Нито пък наглостта на новата снаха - "като не си даваш собствените буркани, които свека току що подари - гледай си работата, не ми трябват, ФръЦ"! Ако свека беше дала само от нейния дял - гигова нямаше да пита дали има други за нея (за гигова), че и за свека-та.

# 489
Аз ако съм на другата снаха и това се разиграе пред очите ми, също не бих взела нито 1 буркан и би ми станало много гадно, че съм се навряла в такива интриги.

# 490
В темата рядко се спори само и единствено по конкретен случай. Обикновено споделеното става матрица на разговори по принцип.

Динчо, к'ъв газ пА ти Joy Газпром тръба е теглил през двора Rolling Eyes
Пекат се чушки на тенекия, върти се лютеница в бабиния казан на огнището в двора.
То пък остава в една селска къща да няма дърва за огън за зимнината.
Ако няма, да заповядат у нас. Ние зимнина не правим (нямаме си баба Stuck Out Tongue Winking Eye), дърва бол. чудим се как да ги разкараме от двора.

# 491
Гигова питала "бабата прати ли за нас", т е Гигови не са се постарали поне да си транспортират "ексклузивната" продукция. Очевидно е някакъв "кооп" цялата работа, свекървата едва ли на "прибежки и припълзявания" е откраднала от чуждите буркани.
А с толкова малко факти историята може да звучи достоверно по коренно различен начин от устата на другата снаха и на свекървата. Особено от снаха 2 би звучала много интересно.

# 492
Гигова въобще не е видяла от чии буркани се дава, видяла е пълните чанти и е попитала бабата пратила  ли е  и за тях (Гигови).  Което може би не е трябвало да прави на момента, а когато снахата си отиде да поговори със свекървата.

Наистина би била интересна историята разказана от снаха номер 2  Simple Smile

# 493
Птица, то и дървата с пари се купуват. Даже гора да имаш, не може сам да си ги сечеш 😀

# 494
Ееех, ама сте!
... и гледам как снахата пълни зимнина, а свеки й помага...
... вкъщи ние купуваме продукти и бабата на моя мъж приготвя на село, защото има условия и желание да ни направи...
... в момента свекитата издържат сина си изцяло финансово, а ние се "оправяме" .
... Та попитах дали бабата е пратила, и за свеки и за нас...
Ясно си го е написало момичето. От повече подробности няма нужда.

Динчо, с пари се купуват, ако трябва да се топлиш цяла зима. За зимнина влизат в употреба опадали и окършени клони и клонки от дворните дръвчета. Нали това викам, че имаме бол и вече се чудим как до ги разчистим от двора.

Общи условия

Активация на акаунт