БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 13

• 30 515
  • 740
  •   1
Отговори
# 60
Ще пия 3х1 10 дни, след това каза да намаля на 2х1. Ще пусна контроли след 30 дни- 10+20 имам предвид разбивките по дози.
Дано се поуспокои поне клиниката, че ми идва в повече.
И в добавка- от над година съм в непрекъснат стрес с тежко боледуващи членове на семейството.

# 61
ra2, дано бързо изчезнат симптомите поне. Аз също съм с рецидив след Ковид. Стана ми интересно, и при мен се е случвало, защо имаме симптоми при Т3 в норма. Даже и сега е така. Преди 2 седмици тсх беше на долна граница и започнаха симптомите при хормони в норма. Днес пак ги пуснах да видим как ще са. Аз обаче съм решила при този рецидив вече да се оперирам. Знаете ли какви трябва да са стойностите на хормоните за операция?

# 62
Т4 и Т3 да са в норма. За ТСХ не е задължително. Поне така ми казаха на мен. Ние понеже се следим често и като спрем терапия хващаме рецидива още в началото, когато само ТСХ забива в нулата, та ми каза проф. Христозов преди години- да попия 2 месеца тирозол, да пуснем ТРАК и да видим, дали не е просто (излив на хормони). Случвало се.
ТРАК излезе над норма и каза - няма да стане. Беше вече май месец, или юни. Каза на есен операция. Иначе да си карам на 2 тирозола до операция.
Когато отидох при проф Пандев с ТСХ 0.008, а Т4 и Т3 в норма, но с висок ТРАК, каза че може да ме оперира, но ако искам да попия пак лекарства. Понеже първото ми лечение беше кратко, нямаше година... да пробвам и ако пак последва рецидив, тогава да се оперирам.

# 63
Ей сега си видях резултатите, същите са като на ra2, а аз имам висок пулс и този път доста завишено кръвно, както и ужасно безсъние, а хормоните са перфектни и така си седят от 2 седмици. Сега съвсем вече се обърках!!!

# 64
Кое те обърква? При рецидив при нас, ТСХ потъва. Ако не се вземат мерки, след известно време скачат Т4 и Т3.
Обърква те това, че първо ТСХ потъва, вместо да скочат първо Т4 и Т3?

# 65
Че при нормални Т3 и Т4 имаме разгъната клинична картина. Т.е че симптомите и оплакванията предшестват скока им. От още миналия рецидив леки симптоми ми се появяваха при спадането на ТСХ пак при нормални Т3 и Т4
Мама Вики, кажи повече за ковида и проявите на базеда. Как се развиха във времето нещата? колко време след ковида усети, че се разбутва базеда?

# 66
Ааа, ясно. Ами аз като един ветеран да споделя тогава, че винаги като ми потъне ТСХ си го усещам с пълния букет симптоми. При мен най-вече се изразява с тремор, задух (не ми стига въздух), безсъние (по принцип малко часове спя, но в хипер се стряскам дори да дремна 5 минути и следва веднага сърцебиене), избързване на цикъл, кашави изхождания, кървави очи. Винаги. Първата година не вдигах кръвно, но сега вече- знаете. Независимо от хормоните, кръвното играе понякога. Не ми се мисли, ако съм в хипер.

# 67
Да, това ме обърква, че при нормални хормони имаме симптоми. Дали симптомите не зависят и от ТРАК тогава?
Първте симптоми на Ковид ми бяха на 20.11. Изкарах го средно тежко, само с температура и хиляда неврологични усложнения. Към 10-15 декември започнах да усещам аритмии и ускорен пулс, а от седмица и високо кръвно, но и до сега Т3 и Т4 са в норма, даже в средата на рефернтите. Тсх вече е малко под долната граница. Аз всъщност го очаквах и без Ковид защото бях спряла Тирозола месец преди да се заразим или пък да имам кръвно заради Ковида, вече и аз не знам....!

# 68
Мръдне ли ТСХ, симптомте са налице. Това е.
Последващо вече ако не се предприеме лечение, знаеш какво следва.
Иначе, ти си като "по учебник". На трети месец от спиране на терапията- явно рецидив. С Ковид или без, можело е пак да се случи. Но Ковид явно задълбочава нещата. Имунитета се срива. Удря сърдечно-съдовата система (четох на разни места, че по последни проучвания, Ковид не удря белия дроб, а сърдечно-съдовата. До тези заключения  са стигнали разни учени).
Аз бих проверила ТРАК.
И относно въпросът ти, дали не зависи от него за симптомите - не. Потъне ли ТСХ, неизбежни са симптомите, независимо от ТРАК. Тук имам малко опит, но разчитам на споделено от други по темата. Симптомите при хиперфункция само с ниско ТСХ, независимо дали има наличен ТРАК или не - едни и същи са.

Както каза проф. Пандев по ТВ, едно боледуване от Ковид, или една ваксинация при Базеда- активен, може да доведе до цитокинова буря. Добре че поне като си боледувала си била в ремисия. Скоро да се възстановиш.

Последна редакция: чт, 06 яну 2022, 20:26 от Merelenda

# 69
За ТРАК май е така, по спомен. Бях си съвсем добре и го пусках контролно, да видя- беше все още висок.
Интересното е, че към края на ноември и ТСХ ми беше в норма влязло, на 17.12 пуснах контроли без да имам оплаквания и тогава се хвана, че ТСХ е 0,1, но съм била в инкубационния период на ковида или каквото точно беше. От около 31.12-01.01 усетих първите симптоми- основно задух, сърцебиене при минимални физически усилия и пресинкопални оплаквания при изправяне. Хормоните ги видяхте по-горе.
Мама Вики, значи излиза 20-25 дни след ковида. При мен са по-малко и върху вече може би налично започнало потъване на ТСХ. /така беше и през септември, преди доказания ковид/.
Да, генерализирана съдова увреда. Прецаква капилярите на белия дроб и затова няма оксигенация на кръвта. И отделно дето говорят за диабета след ковид. Вероятно си атакува ендокринната система наред. Особено пък на хора, които са имали преди това проблем.

# 70
  • Бургас
ТСХ ми е 0.49 без да съм пила Л Тироксин преди изследването.
ФТ4 ми е 19 при референтни стойности 12-22
И не съм ок,високо кръвно,пулс и проблеми с колита.Нсправо съм бясна,повече от три години не може да ми се улучи дозата.Нали било по-лесно да се дозира Л Тироксин,отколкото да се лекува Базедова болест.
И в оперативна хипофункция получавам тахикардия,при високи стойности на ТСХ също...
Вече съвсем ми писна,всякакви схеми на прием на хормона съм пробвала,не се получава.Фт3 пък най-често ми е ниско...

# 71
Пуснала съм и ТРАК, но не е готов, ще пиша утре за него. Ами ra2 може би наистина това кръвно е повече заради Ковид,  не толкова заради Базеда.
Мереленда, да 100 рецидива имам вече, ако се броят и тези при стигане на 1 таблетка и пак отначало.
Точно заради това играене на хормоните и тези вируси, където нямат край и не знаеш каква беля могат да ти направят, реших че май е по-добре операция. То е ясно, че вече този орган няма да работи правилно, нямам вече надежди за това, само проблеми може да ти докара.

# 72
  • Бургас
Мама Вики,преди повече от 3 години ме оперираха.
ТСХ ми варира от 0,27 до 92.
Просто явно разболее ли се тъп@та жлеза,няма оправия.
Ни с нея,ни без нея.
Сега хормоните са ми в норма уж,но...

# 73
Има ли някои които има отзиви от тириохелп слоу?

# 74
Май не. Само сме коментирали препарата.
Съставките му са витамини, добавки, които наистина са добре подбрани и действат положително при хиперфункция. Л-карнитин не съм пила, а той винаги се споменава на първо място като добавка при нашето заболяване. Повечето неща съм пила. Витамините не са високи дози, но пък наистина като цяло комплексът е добър.
Много добре ми действат маточината и лавандулата на мен. Витамините също. Ц,Д, В12, В комлекс.
Само не знам, самостоятелно като продукт, дали би бил достатъчен за регулиране функцията на жлезата. Като знам какви дози тиреостатик се налага да приемаме + много от посочените неща в добавката и пак трудно се кротва жлезата - мисля че не. Но пък в допълнение към лечението може би е добър продукт.
Аз преди да отключа заболяването, нямах кой знае какви изявени симптоми, освен душенето в гушата. Все едно имах заседнало топче. Ускорен пулс (от години) и напълняване. Някъде между последната контрола при доктор, в която ми каза, да се проследя и в която само МАТ ми беше повишен, реших да пия някаква добавка на д-р Тошков за регулиране функцията на жлезата. Докато пиех и се отключи заболяването. Не споменах на ендокринолога, че съм пила. Помислих, че е излишно. Когато реших да пия добавката, още не се знаеше, че ще отключа базедова болест. На фона само на повишен МАТ около 300, се предполагаше, че се касае за вероятен автоимунен тиреоидит, вероятно Хашимото, но препаратът е даден при всякакви заболявания на щитовидната + още някои добавки, които се приемаха отделно, ако се касае за Хашимото, хиперфункция и т.н.

Последна редакция: пт, 07 яну 2022, 04:45 от Merelenda

Общи условия

Активация на акаунт