БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 13

• 30 505
  • 740
  •   1
Отговори
# 15
С обикновни бяхаме години. Когато лекувах гръбнака, след фрактура на таза, включително и шийния дял, докторката ме посъветва да сменя легло/матрак и възглавница. Беше ме пратила за едни отропедични в специализиран магазин, които бяха 100 и не знам си колко лв. Smile Леглото смених, възглавницата също, но не с такава скъпа.
Минах през обикновена, ортопедична, с пух, с мемори. Меморито е последното и ще лети.
Татко като беше парализиран на легло беше с ортопедична. Не я изтърпя. Майка спи с нея, ама слага 2 възглавници отдолу. Хаха
Аз обичах да спя на ниско, но откакто съм с кръвно не ми е ок. Гледам мааалко височина да има и хубаво да подпира врата.
Преди с обикновените беше лесно. Поря, вадя ако ми е много материала и шия. Като изпера пак отварям, разчепквам ако е онова рошавото силиконеното и хайде обратно. Ако са на кубчета дунапрен и ми е много - вадя и готово. С тия възглавници ми е по-лесно да си направя удобство и да си ги мачкам накъдето искам.

# 16
  • София
Моят опит с възглавниците е сходен с този на Merelenda, сега от селския пазар си купих такава с дунапрен на кубчета... и цяла нощ си я правя на кюфте под главата😂... май се кротнах с вечното търсене и купуване...

# 17
  • Бургас
Имам една много смотана,прана 100 000 пъти възглавница,заприличала на топка...
С нея си карам.Купувам някакви евтини,силиконови от 5-6 лв,но тази ми пасна.
Ще видя за ортопедична,май в Метро имаше.И не беше кой знае колко скъпа.
Даже ще видя в Айко и т.н. онлайн какво има.Идеята е супер.
А за кръста не знам.Матракът е вероятно за смяна,но няма да е сега.Уж е ортопедичен,на Тед,но е на бая годинки вече.
Ужасно валеше и не ходих до аптеката,утре ще мина.
Аз си имам Тендивал,но нищо не прави,освен да мирише на краставица и нещо гадно Sad

# 18
Възглавницата е важно нещо за врата. Помня едно време у свекърва ми как се събуждах с две тотално изтръпнали и обездвижени ръце. Захванах се да сменям калъфа, за зла беда, или за късмет в тоя случай, улучих ветровит ден на балкона и бая от пълнежа излетя. Напълних останалото, стана по-ниска и о, чудо!- край на тия проблеми. На един една е удобна, на друг друга, не е важно колко ортопедична е по етикет, а да пасва на конкретната шия. Само експериментално се улучва, съм забелязала.
От днес- ТСХ пак е паднал под долна граница на нормата при нормални Т3 и Т4.

# 19
Здравейте, не съм писала до сега, но чета отчасти. Имах съмнения за хиперфунция на щитовидната жлеза (TSH 0,9 от преди 2 месеца ии симптоми). В понеделник ходих на ендокринолог, на ехографа всичко е повече от прекрасно, но все пак ми пусна TSH 0,2 , не повярва и пуснахме следващия ден FT4 беше 30. При което ми изписа метизол. Днес си взех и изследването за TSH рецепторни антитела 0,8 в норма ( реф <1,5). На 20ти януари съм на контрола, но ми е интересно и не намирам информация за антителата. Какво следва ако са в норма.. каква би могла да е причината. Благодаря

# 20
По принцип всичко е от значение за поставяне на правилна диагноза (аз не съм доктор, де, но само споделям).
Не е просто до стойности на даден хормон и антитела.
Важни са много неща.
Съвсем скоро коментирахме с едно девойче хормоните ѝ, като се започна с това, че има повишен Т4, но в разговора се разбра, че не е за първи път повишен и е влизал в ремисия. Че има придружаващи здравословни проблеми, че има повишен МАТ и т.н. Важни неща са.
Понеже друго не сте споделили, предполагам само, че може би се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото, започнал с хиперфункция. Може и друго да е, но трябва повече инфо.

# 21
По принцип всичко е от значение за поставяне на правилна диагноза (аз не съм доктор, де, но само споделям).

ТАТ и МАТ са в норма, имах стари изследвания от преди 2 месеца и това го изключихме
Не е просто до стойности на даден хормон и антитела.
Важни са много неща.
Съвсем скоро коментирахме с едно девойче хормоните ѝ, като се започна с това, че има повишен Т4, но в разговора се разбра, че не е за първи път повишен и е влизал в ремисия. Че има придружаващи здравословни проблеми, че има повишен МАТ и т.н. Важни неща са.
Понеже друго не сте споделили, предполагам само, че може би се касае за автоимунен тиреоидит на Хашимото, започнал с хиперфункция. Може и друго да е, но трябва повече инфо.

# 22
След като са в норма, да сте боледувала от нещо, хронични инфекции, вирус, бременност, раждане, аборт, стрес, тревожност?

# 23
След като са в норма, да сте боледувала от нещо, хронични инфекции, вирус, бременност, раждане, аборт, стрес, тревожност?

Първо раждане март 2018 второ септ 2019, В началото на годината TSH 0,9 , но другата ендокриноложка каза, че всичко е наред. От половин година поне имам проблеми със стомаха, започнах да свалям кг, не много но пък не правя нищо по въпроса. Имам възпаление на стомаха, уш. Много силна нервност и сърцебиене. А от скоро и леки паник атаки. Нормално кръвно 110/70 или по-ниско. По наследство също има проблеми с жлезата. Докторката каза да видим причината каква е след като на ехограф е перфектна.

# 24
А спомена ли за постпартален тиреоидит? Това е следродов тиреоидит, който може да започне от 1 до 12 месеца след раждане? Започва с хиперфункция и после преминава в хипофункция? Макар да споменават за него в статии, че важен показател е МАТ, то тук имаме случаи точно на антитела в норма при такъв тиреоидит. Преминава през тези фази и следва излекуване. Но се пият лекарства в повечето случаи. Всичко зависи от стойностите на хормоните.
Пък може и друга причина да има за тиреотоксикозата, но времето ще покаже. В хода на лечение. А и жлезата щом е супер ехографски, по-типично е да се касае за тиреоидит след раждане. При Базедова болест и Хашимото има специфични промени в структурата на жлезата, които не се развиват от днес за утре. В голям процент от случаите се развиват години.
Дано е най-малкото зло Simple Smile Аз само гадая. Докторите ще проследят.

# 25
А спомена ли за постпартален тиреоидит? Това е следродов тиреоидит, който може да започне от 1 до 12 месеца след раждане? Започва с хиперфункция и после преминава в хипофункция? Макар да споменават за него в статии, че важен показател е МАТ, то тук имаме случаи точно на антитела в норма при такъв тиреоидит. Преминава през тези фази и следва излекуване. Но се пият лекарства в повечето случаи. Всичко зависи от стойностите на хормоните.
Пък може и друга причина да има за тиреотоксикозата, но времето ще покаже. В хода на лечение. А и жлезата щом е супер ехографски, по-типично е да се касае за тиреоидит след раждане. При Базедова болест и Хашимото има специфични промени в структурата на жлезата, които не се развиват от днес за утре. В голям процент от случаите се развиват години.
Дано е най-малкото зло Simple Smile Аз само гадая. Докторите ще проследят.

Благодаря много 💓 да ще си покаже. А някой пил ли е Метизол? Възможно ли е заради него вечер да не ми е добре (загуба на всякаква сила, сърцебиене, прилошаване), или е просто съвпадение?

# 26
  • Бургас
Сърцебиенето е обикновено от засилената функция на щитовидната жлеза.
И диариите също,целият организъм работи на пълни обороти,нормално е в един момент да се изтощи.

Ако не ти е ок Метизолът,има вариант Пропицил
При мен имаше проблем с Пропицил,понасях добре Метизол.

И аз след  раждането получих проблема,поне тогава беше пълната му сила.И за съжаление не отшумя,дано при теб отшуми бързо.

# 27
Ако не бях с анемия в момента щях да си помисля че съм в хипо. Ниско кръвно, постоянно втрисане. Умирам от студ, тракат ми зъбите чак. Ръцете и краката ми са ледени. Не съм мърдала навън тези два почивни дни. Не знам утре за работа как ще се измъкна от топлото легло. Освен това съм в някаква депресия и всичко ме дразни, нямам желание за нищо, вкл.за празници😢 Вие как сте, как ви се отразява студа?

# 28
  • Бургас
Сали,колко ти е хемоглобинът?На мен ми е топло.
Ходя си по жилетка навън,яке или разкопчано,или в ръка,че иначе се потя жестоко...И якето е задължително много леко,тънко,без вътрешна дебела подплата...
Шапка дебела винаги имам,изпоти ли ми се главата,е безумие да ходя в ледения вятър навън с мокра коса.

Редакция-купих си възглавницас мемори пяна от Метро.
Имаха една анатомична,но не ми хареса.
Тази е много удобна,сложила съм си я вече на леглото.
Ниска е,аз не обичам високи възглавници.Анатомичните може и да са ок за тялото,но ако не мога да заспя на нея,не ми трябва.
Ако са ми високи,няма начин да ги ползвам.

Пулс 119 сутринта.
Това става след като изпия Л Тироксин.
До 2-3 часа.
Когато си меря вечер пулса,съвсем нормални стойности,78 беше преди малко.
Предишната лична ме питаше какво ще правя Не знам,нямам идея.И не съм лекар,за да мога да преценя.Пия си Л Тироксина,защото искам да живея.

Това не са нормални показатели.

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 19:43 от mariqivanova799

# 29
От тази събота (вчера-то само и за това излизах, до лабораторията) хемоглобинът ми е 98 при граници за жените 120-160. Малко се е вдигнал , не е много нисък, а сякаш някой ми е седнал на гърдите и ми е трудно да дишам. Преди ми беше все топло, сега обратното.  Вече и аз не знам, нерви ли са, какво е...

Общи условия

Активация на акаунт