БАЗЕДОВА БОЛЕСТ ТЕМА 13

• 30 521
  • 740
  •   1
Отговори
# 570

Здравейте, моля за вашето мнение за ТАТ и МАТ, с Базед съм, пия си хапчетата,пия си витамините. Но тези ТАТ И МАТ някога ще слязат ли. Преди 20 дена изкарах ковид, преди това не знам слизали ли са, не са ли.. Пусках си само хормоните. При вас как са ТАТ и МАТ ( хората с базед или хиперфункция). Последно, имате ли идея може ли ТАТ И МАТ да са причината за двата ми спонтанни аборта?

# 571
  • Бургас
ТАТ и МАТ се повишават при всички болести на щитовидната жлеза.
При мен слязоха.След премахване оперативно на цялата жлеза.С жлеза хвърчаха над 1000
ФТ4 е спаднало,ще има ли корекция на дозата?
Съжалявам много за двата спонтанни аборта,лекарите заболяването на жлезата ли изтъкват като причина?

# 572
Вчера след като нито един лекар досега (а тичах по доста) не ми каза "ей, момиче може би ТАТ И МАТ са причината".. Прочетох, че не само може, а и е много вероятно да са те. Правят се едни вливания на ампули ( забравих им името), за да спадат ТАТ и МАТ - тогава се започват опитите за бебе.

# 573
  • Бургас
Ами тези ампули какви са?
Не съм чувала.
Изобщо никой лекар нищо не ми е обяснявал на мен,аз чета и настоявам,иначе изобщо не им се занимава.

# 574

Същите се вливат и при проблем с НК. Изобщо, при всички случаи, когато имунната система е на нокти. Понякога, когато тя работи добре или ТАТ И МАТ са малко над нормата, не в пъти - тя успява да се регулира, но когато е като мен.. Има проблем - реагира на бебето като на огромна заплаха и се отървава от него. При мен и двата пъти беше в 5 - та към 6 та седмица - много ранни етапи. В по - напреднала бременност ТАТ И МАТ не са опасни за бебето и не могат просто така да го "изхвърлят".

# 575
  • Бургас
Това е биологично лечение.То съвсем не е безвредно,нито безобидно.
Обърнете се към университетска болница,за да Ви включат в такава програма, всъщност лекар трябва да Ви изпрати на комисия,комисията да Ви одобри...
Но някои странични ефекти са ужасни.

# 576
Здравейте,

Бихте ли ми препоръчали добър ендокринолог за диагностициране на ранна базедова болест в София.
Ходих при Лозанов (той не видя проблем), Начев видя увеличена жлеза и се озадачи. Трябвало за някакъв рядък симптом да ме изследват.
Позната вече пенсионирана ендокриноложка каза, че според нея са начални симптоми на базедова болест.

Имам високо Т4 и TSH в норма и следните симптоми:
- леко увеличена жлеза
- силен косопад
- сухота в очите
- цикълът ми е много кратък през последните месеци и много болезнен предменструален синдром.
- треперене главно на ръцете
- силно ускорен пулс и ужасно задъхване дори при вървене или говорене
- изпотяване, особено на ръцете и стъпалата
- напрежение в ушите
- странни болки в мускулите на краката

Имах силно изтръпване на ръце, крака и лице и лежах в неврологично без резултат. Казаха, че е функционално, но да изследвам щитовидната защото треперенето, задъхването и ускорения пулс не минават.

Моля за насоки кого да посетя за точна диагноза в София

# 577
Tat Dim, аз бях с почти всички изброени от теб симптоми няколко години преди да ме диагностицираха с Хашитоксикоза

# 578
Щом помага, съм склонна на всичко! Вие с Базед ли сте? Имате ли опит с бременеенето.. всеки опит ще ми е от полза.

# 579
Tat Dim, аз бях с почти всички изброени от теб симптоми няколко години преди да ме диагностицираха с Хашитоксикоза

Аз пиех Л тироксин и по време на двете бременности, но след това всичко беше в норма. Кой Ви диагностицира, в София ли беше? Сега минахте ли към хипофункция?

# 580
Не, не съм в Сф, в провинцията съм.. 2 г пих Пропицил и понеже коренно си промених и храненето, хормоните се кротнаха-след тези 2г ми спряха лекарството-водят ме в ремисия засега. Тсх засега се върти около 2 и малко. И така вече 2 години(общо 4 от началото). Но лекаря ми каза, че Хаши при мен се е отключило може би от около 10-тина години преди да разбера. А това ти казвам за симптомите. Има ги дори, когато стойностите са в норма...

# 581
  • Бургас
Tat Dim 726235,ТАТ и МАТ в каква стойност са?Уж са показатели,че има някаква степен на заболяване на щитовидната жлеза,ако са повишени.
След раждането на два пъти изследвах хормони и бяха в норма,но аз бях много зле.ТАТ и МАТ бяха завишени,жлезата май даже не беше все още уголемена.Казваха ми,че е следродилна депресия,аз им вярвах и се влошавах.
Чак след седем месеца мъки,ТСХ потъна достатъчно,а ФТ3 беше на горна граница.

Това за ТАТ и МАТ го каза една професорка за сина ми.Неговото ТСХ е винаги на горна граница,точно на горната граница.Над 4.
Но дамата твърди,че е нормално,ТАТ и МАТ са съвсем ок,никакво повишаване за щастие не се наблюдава(май два или три пъти са изследвани в рамките на около три години).В крайна сметка реших да се доверя на професорката,тя не видя проблем,макар че повишен пулс,изпотяване на стъпала и длани и от време на време диария и болки в корема има.Надявам се да не са ранни симптоми на заболяване.

Щом помага, съм склонна на всичко! Вие с Базед ли сте? Имате ли опит с бременеенето.. всеки опит ще ми е от полза.
Бях с Базедова болест,сега съм с премахната щитовидна жлеза.
За съжаление Базедовата болест е автоимунно заболяване.Не са ТАТ и МАТ виновни,те са само някакъв израз на заболяването,показват,че организмът образува антитела.
Ако за съжаление разпознава плода като външно/чуждо тяло и се стреми да го изхвърли,това е цялостната реакция на организма.Не знам към кого да се обърнете, вероятно в клиника за хора с репродуктивни проблеми ще знаят повече.
Ендокринолог надали ще се наеме да свързва нещата.

Аз като студентка имах ужасен епизод с потене,безсъние,диарии и понеже няколко месеца преди това имах доста силно сърцебиене,пусках ТСХ и беше около 1,лекарите,които тогава посещавах,не повториха изследванията,нямало нужда.И аз се доверявах.Явно пак са били ранни симптоми,но никой не каза нищо такова.
Състоянието се подобри от само себе си.
Забременях без проблем и нямах проблем със задържането на бебето,родих си нормално,даже болка не усещах...И до няколко часа след раждането се влоших и започнаха вече едно след друго да се наслагват и засилват заболяванията.И синът за съжаление има някакви проблеми,макар и в пъти по-слаби от моите.Понрже показателите му при изследвания са ок,лекарите твърдят,че всичко е наред,няма проблем,съветват ме да не го разхождам по кабинети.Ок де,дано всичко е наред,но и на мен седем месеца казваха,че "нищо" ми няма,а се оказах с доста здравословни проблеми.
От това "нищо" и без зъби останах,но диагнозата хиперпаратиреоидизъм чух от зъболекар,при когото отидох да извади поредния строшен и в корена зъб,който не ставаше ни за коронка,ни за нищо.

Изключително съжалявам,че се сблъскваме с тези заболявания и неразбирането от страна на лекарите,които би трябвало да помогнат в такива ситуации.

# 582
В клиниките за репрудоктивно здраве не съм ходила все още, тъй като трябва да мина през доц. Конова като за начало. Но това е терапията, която тя прилага, когато организма прави реакция. Опитвам се да се свържа с жени износили бебе с Базедова Болест, но уви.

# 583
  • Бургас
А мислила ли сте за операция?
Не че ще спре автоимунния процес в организма,но някои неща се поуспокояват.
И жени без жлеза доста успешно забременяват и раждат деца.

При мен се проявиха още проблеми след операцията,но сънят ми се повъзстанови.Преди,макар и с Метизол и хормони в норма,страдах от жестоко безсъние.
Даже лекарите ми твърдят,че съм чакала много,10 години за да се реша на операцията и жлезата е нанесла непоправими щети в организма.Не знам прави ли са или така си извиняват некадърността по някои въпроси.

# 584
Здравейте, благодаря за отговорите. Да Тат, мат, трак (0.8 от 1.75) са в норма. Само т4 е 25 а Т3 до горна граница. ТСХ е 2.8. и тези ужасни симптоми.

Каква диета следвахте? Четох за безглутенови и веган.

Общи условия

Активация на акаунт