Отговори
# 555
Не може. Дайте пример за 30 - колко верни, колко грешни, колко без отговор.

# 556
Soul, 29 се получава така.

Решението на Ант е решението. Сега виждам, че задачата може и да е разписване, че не виждам отговори дадени, което за 4 клас е Anguished

# 557
  • София

Здравейте, не можем да се справим с една задача от Кенгуру 2020 5клас. Отговорът е 40, но може ли да ми кажете решението как е.

# 558

Здравейте, не можем да се справим с една задача от Кенгуру 2020 5клас. Отговорът е 40, но може ли да ми кажете решението как е.

# 559
Не може. Дайте пример за 30 - колко верни, колко грешни, колко без отговор.

Да, да, така е. Грешката е моя.

# 560
  • София
Много благодаря, Ant12.

# 561
Ant12,благодаря за подробното обяснение! Nerd Истината е, че и ние стигнахме до извода, че 30 не е възможен сбор, но като знаехме отговора  и се опитвахме да натаманим решението. Честно казано нямам идея как дете, 4кл ще асимилира всичко това, когато има 20 задачи за 60мин...
Благодаря и на solnichka и Soul Free за отзивчивостта.
Страхотни сте всички тук!!!

# 562
Аз съм объркана. Сега моето дете обичам ли го или това е просто стокхолмски синдром. Sweat Smile

# 563
  • София
xxxx , темата се опитва да я развали по-скоро друг с намеци за скрити мотиви, надявам се да не успее.. Wink  В цитирания пост обаче  има ирония, в сложения емотикон - също. Вероятно нямаш детайлен поглед над включванията на авторката му във форума, затова не си разбрала закачката. Simple Smile

Последна редакция: нд, 13 мар 2022, 11:58 от пенсионирана русалка

# 564
  • София
xxxx , темата се опитва да я развали по-скоро друг с намеци за скрити мотиви, надявам се да не успее.. Wink  В цитирания пост обаче  има ирония, в сложения емотикон - също. Вероятно нямаш детайлен поглед над включванията на авторката му във форума, затова не си разбрала закачката. Simple Smile
Да, явно вече нямам дори черно чувство за хумор.
Успех на темата и на участниците!

# 565
Очевидно е уж това което трябва да се докаже' но не мога  да го докажа

# 566
Даден е равностранен триъгълник ABC. Точки M и N принадлежат на АВ; AB=АМ=BN
а)Намерете ъглите на триъгълник MNC.
б)Ако MN=18см намерете периметъра на триъгълник ABC.
Дори не ми е ясно как да направя чертежа. 
Благодаря ви предварително!

# 567

Тази задача много ме затрудни , как ли не я смятах и не става... На детето нищо не му хрумна...Ще съм благодарна ако помогнете отново....

# 568
Даден е равностранен триъгълник ABC. Точки M и N принадлежат на АВ; AB=АМ=BN
а)Намерете ъглите на триъгълник MNC.
б)Ако MN=18см намерете периметъра на триъгълник ABC.
Дори не ми е ясно как да направя чертежа.  
Благодаря ви предварително!

Не знам за кой клас е задачата и в кой клас се учат теоремите, но можете първо да ползвате тази теорема:
Ако в триъгълник медианата към една от страните е равна на половината от същата страна, то триъгълникът е правоъгълен.
Следва, че ΔANC и съответно ΔBMC са правоъгълни с прав ъгъл при върха С, понеже CВ и CА съответно се явяват медиани.
И после теоремата:
Ако в правоъгълен триъгълник единият катет е равен на половината от хипотенузата, то острият ъгъл срещу този катет е 30°.
Или просто с пресмятане на ъгли, следва:
∠CNM = ∠CMN = 30° => ∠MCN = 120°

Тази задача много ме затрудни , как ли не я смятах и не става... На детето нищо не му хрумна...Ще съм благодарна ако помогнете отново....
Нека ∠АОВ = х => ∠BOC = 180° - x ( от ∠АОВ и ∠BOC съседни по условие).

Щом ОМ е ъглополовяща на ∠АОВ, следва:
∠АОМ = ∠BОМ = x/2

Щом ОN е ъглополовяща на ∠BОC, следва:
∠BON = ∠CON = (180° - x) / 2 = 90° - (x/2)

∠MON = ∠BОМ + ∠BON = (x/2) +  90° - (x/2) = 90°
И щом ОР е ъглополовяща на ∠MON, следва:
∠МОР = ∠NOP = 45°

Oт условието ∠АОВ = 3 * ∠BOР , следва:
х = 3 * ∠BOР
∠BOР = х/3

∠МОР = 45° = ∠BОМ + ∠BOР
(x/2) + (x/3) = 45°
x = 54°

∠CON = 90° - (x/2) = 90° - 27° = 63°

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 00:49 от Barbabeau

# 569
Очевидно е уж това което трябва да се докаже' но не мога  да го докажа

Invinsible, ще докажем, че ъгъл О1МО2 е 90 градуса (МО ще се окаже медиана =1/2 от О1О2). Аналогично ще се получи за N, P и Q.
От центъра О1 пускаме перпендикулярните към допирателната радиуси (единият към външната, другия към вътрешната при т. М). Там се получават еднакви триъгълници и МО1 се явява ъглополовяща на ъгъла между вътрешната и външната допирателна. Сега ще докажем, че МО2 е ъглополовяща на съседния ъгъл. Пускаме от О2 перпендикулярните радиуси  на на вътрешната допирателна, където са
М и N и към външната, на която лежи М. Ако са А и В пресечените точки, получаваме еднакви триъгълници MO2A и МО2В. Ето ти МО2 ъглополовяща на ъгъла (МN, външната допирателна). О1МN и NMO2 са половинки на два съседни ъгъла и сборът им е 90.
Извинявам се, че е без чертеж, ама ми се получи четим само от мен, но знам, че на теб ти е нужда идея, а не решение.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 10:23 от solnichka

Общи условия

Активация на акаунт