Млади и пенсионери - търсене и предлагане на пазара на труда

• 2 579
  • 46
  •   1
Отговори
Пенсиите в България са твърде малки, затова повечето  пенсионери, за да посрещнат финансовите си нужди, все още работят. От друга страна те заемат работни места, а  младото поколение стои без работа или работи неприсъща за образованието си работа, просто защото местата са заети от пенсионери. Вечната дилема: Кои са с предимство? Кои трябва да проявят толерантност - младите към пинсионерите, защото няма да има какво да ядат или пенсионерите към младите, които са без работа заради тях?

# 1
Младите не са без работа, заради пенсионерите.
Иначе умният е с предимство пред глупавия.

# 2
На пенсионери трябва да се позволява да работят само като редови служители в производство или охрана/хигиена. И то, ако няма млади желаещи.
Че иначе някои се окопават до живот и няма мърдане.
Имам позната, поне от 10 години е пенсионирана, но продължава да си стои на позицията. Айде холан, не е чак толкова незаменима, но не иска да пусне кокала и придобивките.

# 3
Няма такова нещо като младите или старите са с предимство. Всички имат правото да работят, така както имат и задължението да плащат данъци и сметки. Държавата е длъжна да осигури работа за всички. Това, че не го прави (или че се оправдава с бла бла приказки от сорта на "Ама аз няма как да задължа частните фирми да те наемат"...) е друг въпрос...

# 4
  • София
По-подходящият за конкретната длъжност е с предимство.

# 5
  • София
Не познавам нито един пенсионер в "младежките" сектори - ИТ, хелп центрове, QA и т.н. - много са. Евентуално, ако има пенсионер, който владее програмиране и английски, лесно ще си намери работа.
Така че въобще не виждам къде ще се сблъскат млади и стари. А, да - в училище!

# 6
  • София
Стига пенсионерът да е с подходяща квалификация и умения, не виждам проблем да работи. Основният критерий е дали се справя с работата си.

# 7
Никъде не е казано, че държавата била длъжна да осигури работа на всички, хайде де. А иначе работодателите си преценяват кой служител им пасва по-добре и вземат него, няма значение млад или стар. Ако някоя се била окопала и не напускала вината не е нейна, а на работодателя, ако я държи без полза. Но ако има полза от нея ще си я държи.

# 8
Авторката, на коя статистика базираш размислите си? Желателно е да посочиш цифри и проценти.

# 9
Никъде не е казано, че държавата била длъжна да осигури работа на всички, хайде де.
Сигурна ли си?  Не си ли запозната с чл. 48 (1) от Конституцията, според който:
"Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право."

# 10
Ми да, имат право гражданите и никой не им го е отнел, никой не може да им забрани да работят. И държавата създава условия, но не им носи на тепсия. Ако беше както казваш ти, тогава всеки безработен да е осъдил държавата Wink А отнето право на труд сме имали при социализма, когато на хора с неблагонадежден произход е отказване да бъдат назначавани. Това значи отнето право, а не да не можеш да си намериш работа. Още повече работа принципно има, ама за много длъжности няма кандидати.

# 11
Бягаш от темата. И от цитирания текст.
Според него държавата трябва да осигурява условия, за да могат хората да упражняват правото си на труд.
Но държавата не създава такива условия, безработицата е факт.

По време на социализма - още във втори курс в техникума пристигаха списъци с оферти от няколко предприятия и всеки ученик си избираше работно място според своята собствена преценка.

Отнето право на работа по това време може да е имало само за един определен етнос, т.нар. малцинство - въпреки, че не съм сигурна, че е ставало въпрос точно за отнето право, а вероятно за нещо съвсем различно, свързано с липсата на образование и т.н. Но това са други въпроси по други теми, различни от тази, която в момента се коментира.

# 12
  • София

Така че въобще не виждам къде ще се сблъскат млади и стари. А, да - в училище!

Училища, общини и общински предприятия, държавни служители - все сладки и лелеяни длъжности за млади маменца. Хем да им тече стажа, да пада някой лев с реални осигуровки, а и да са в постоянни болнични за златното яйце.
Авторката - веднага давам пример с моя сектор - счетоводни, финансови услуги  и подобни.
Ако се явим 2 желаещи - аз/в млада пенсионна възраст/ и някакво полумладо моме кого ли ще вземе работодателя ако държи да върви работата? Ами - мацето ще се фръцне, че не ще да работи с пари в брой. То, милото, е с магистратура от Карнобатския у-тет и знае какво е САП. Да, ама и аз знам какво е САП, въртя си го на пръста и на сън. А и не бягам от работа с пари в брой. Младежката ще иска висока заплата, нищо че има 7 месеца стаж не по специалността. А моя реален е към 40 г., не държа на високи осигуровки и заплата.
От цялото писание добрата новина е, че не желая да си търся работа. Занимавам се с нещо мое, сама си докарвам доп. приходи. Поне едно място съм освободила за младия офисен планктон.
Това е положението

# 13
Аз няма да споря повече, като мислиш, че не съм права, върви да осъдиш държавата. Желая ти успех.

# 14
  • София
Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право: има КТ, има ИТ, има БТ. Държавата не сприра, ако не може да си намериш работа като едно, да работиш друго. Личната инициатива не е отнета. Има антидискриминационна нормативна уредба, има и останалите актове, които са предпоставка да се предлагат позиции. Това е същината на текста, а не търсене на работа на конкретния индивид.

Общи условия

Активация на акаунт