Млади и пенсионери - търсене и предлагане на пазара на труда

• 2 585
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Грижата за осигуряване на достатъчно работни места, така че всички желаещи да работят да могат да упражнят това свое право, очевидно не се проявява. Както писах, безработицата е факт, а процентът разлика между предлагане и търсене на работа е плашещо голям.
Да, знам, "държавата не може да нарежда на частните фирми кого да наемат"... и така, кой както иска така да оцелява, проблема си е негов...
Въпрос икономически е общо взето и отричането на фактите не помага на никого.

# 16
Няма държава бе безработица, значи не е само у нас държавата "да не си гледа работата" Wink А работни места винаги има, но това, че на теб не ти харесва тази работа и на това място си е твой проблем.
Наистина свободата върви рамо до рамо с рисковете и твоето оцеляване си е твой проблем. Условия са създадени, а от там нататък трябва лична инициатива. Никъде в природата никому не дават наготово.

# 17
Няма държава бе безработица, значи не е само у нас държавата "да не си гледа работата" Wink А работни места винаги има, но това, че на теб не ти харесва тази работа и на това място си е твой проблем.
Наистина свободата върви рамо до рамо с рисковете и твоето оцеляване си е твой проблем. Условия са създадени, а от там нататък трябва лична инициатива. Никъде в природата никому не дават наготово.
Опитай се да бъдеш толкова смела и лице в лице пред всеки един безработен и чакай резултата като не забравиш да се молиш... 😂

# 18
Аз самата съм безработна, и?
Пък и това, че те ще се ядосат и ще искат да ме линчуват, не значи, че са прави.

# 19
Аз самата съм безработна, и?
Пък и това, че те ще се ядосат и ще искат да ме линчуват, не значи, че са прави.
Защо говориш за линчуване? 🙄
Намека ми беше да се молиш да не бъдеш на тяхното място. Защото на мен сърцето ми се къса като гледам как живеят безработните - безработни не по своя воля, каприз, завишени претенции, изисквания и пр., както ти си мислиш. Но това съм аз, разбира се, със своето лично отношение към тъжната реалност. Няма как това да си и ти.
Но пък щом твърдиш, че си безработна, би трябвало това да го кажеш и на себе си
работни места винаги има, но това, че на теб не ти харесва тази работа и на това място си е твой проблем.
За да си справедлива и обективна. Иначе, си е просто безполезно празнословие, отричане на факти, липса на разбиране и неумение да се живее в реалността.

# 20

Но пък щом твърдиш, че си безработна, би трябвало това да го кажеш и на себе си
работни места винаги има, но това, че на теб не ти харесва тази работа и на това място си е твой проблем.
За да си справедлива и обективна. Иначе, си е просто безполезно празнословие, отричане на факти, липса на разбиране и неумение да се живее в реалността.

Ми казвам си го. И не виждам никакво противоречие и затова не си опонирам. не отричам факта, че има безработни. Умея да живея в действителността. И съм безработна, защото не ми харесват опциите за работа. Съвсем като написаното.

# 21
  • София
Не е добре да има нулева безработица.

# 22
Като човек работещ с двама пенсионери /единият ми е пряк ръководител/, другият колега, други служители няма,мога да спиделя следното: когато преди 6 год. колегата ми се пенсионира, му прекратиха трудовия договор, за да му изплатят 7 заплати обезщетение. Веднага го назначиха на граждански, но с по - малка заплата. Както знаете, ГД не е обрързан с работно време, и човекът идва чат-пат. Лятото си беше на село. Но... заплатата си му върви. Аз изпълнявам всичко, защото 90% от работата е дигитализирана, а те са още във времето на карираните листове и индигото. От централата ни не търсят млади хора, защото положението ги устройва - работата е свършена, разходите за заплати ниски. От доста време ми писна и след НГ ще напускам. Питам познати, които си търсят работа, дали искат да ги препоръчам за моето място, никой не иска още като чуе заплатата.  Най верпятно ще търсят млад пенсионер с компютърни умения.

# 23
Питам познати, които си търсят работа, дали искат да ги препоръчам за моето място, никой не иска още като чуе заплатата.  Най верпятно ще търсят млад пенсионер с компютърни умения.
Ами така работи свободния пазар на труда ¯\_(ツ)_/¯ Всяка фирма си прави свой бизнес модел, пък който иска да работи там. Няма обратното, някоя фирма първо да гледа какви хора си търсят работа, пък после според бройката им да си наглася сруктурата 😵

# 24
  • София
Аз изпълнявам всичко, защото 90% от работата е дигитализирана, а те са още във времето на карираните листове и индигото.

Колегите ти да не са 90 - 95 годишни?
Още от 80те години на 20 век се въведоха първите компютри с дос програмите. Постепенно всички служители в офиси разбраха, че не хапят, не облъчват с радиация и с тях се работи по-лесно. Имам и 70 год. бивши колеги - свободно си служат с всички устройства.
Вършиш му работата, защото е близък с Биг боса. И  35 годишен да беше пак щеше да се скатава след като може.

# 25
Aisha права си. Колко пъти се опитвах да го науча поне пощата да отваря, не иска. Чертае и смята с елка цял ден нещо, което в ексел става за 2 сек. Не вярвал на компютрите. Така намерили

# 26
Аиша, недей така. Ти си научила програмите, защото си в счетоводната сфера. И няма как там. Но аз се сблъсквам с млади, които хал хабер си нямат от ексел, камо ли пенсионери. За много хора, все още, компютърната грамотност е да си отворят ФБ.

# 27
  • София
Ами аз започнах в международния туризъм.
И през 80 те имах млади колежки, които не искаха да използват телекс и после факс. Щели да раждат, облъчвало ги, не можели бързо. Аз да съм го направела като най-нова./то и аз не бях раждала още/ Да, като най-нова се интересувах, питах, правех и неща извън длъжностната характеристика. И така научих много новости, които после ми помогнаха да минавам на други работи, по други фирми.
Не се хваля, но всеки се учи ако иска. Ако е назначен с т.н. препоръки и лежи само на тях - не става.

# 28
То хубаво че държавата трябвало да създава предпоставки, ама у нас някак нещата са сбъркани. Общо взето всеки работодател си решава по свое усмотрение и доста произволно, кой да назначи и кой да уволни, качествата и квалификацията на работника почти не играят роля. Затова и ги има тези аномалии още от зората на нашата ,,демокрация".

# 29
  • София
Оставаше и работодателят да не може да решава кого да назначи или уволни.

Общи условия

Активация на акаунт