Млади и пенсионери - търсене и предлагане на пазара на труда

• 2 576
  • 46
  •   1
Отговори
# 30
На частникът това му е основно право - да си решава по свое усмотрение кого да назначи. Вече дали на теб ти се струва правилен подходът му няма значение. Виж за държавна работа трябва да си има критерии и конкурси.

# 31
Не съм специалист по трудово право, но мисля че има някакви регламенти и постановки в тези неща - не може всеки да прави каквото си иска. Това че при тукашната ,,демокрация" се явява факт, не го прави резонно, нито законно.

# 32
  • София
За назначенията има изискване да не се допуска дискриминация при подбора на база на пол/цвят на кожата и пр. Другото са съхранение на лични данни, конфиденциалност и пр.
При освобождаването работодателят се обосновава, ако има няколко души на една позиция и иска да уволни някой от тях. Ако не е такъв казусът, се освобождава по взаимно съгласие, съкращаване на щата съгл. КТ.

# 33
Имам прекалено много наблюдения точно върху това как и според какви критерии частни работодатели наемат служители. Тяхно право е и аз не го оспорвам, както е и тяхно правото да докарат до фалит бизнеса си поради точно същата причина.
В една от фирмите, в която работех работодатели ми бяха едно семейство. В отдела, в който работех шеф беше любовника на жената, а управителка на другия отдел беше 18-годишната им дъщеря.
Качества там не се изискваха, умения и опит - също. Критериите, по които се назначаваха служители в отдела, ръководен от дъщеря им бяха възраст и темперамент - да са до 22 годишни и да са забавни като поведение, за да не й е скучно докато е на работа. Възрастни там нямаше, създавали й усещане за клаустрофобия.
Служителите в отдела, ръководен от любовника на собственичката на фирмата също не се подбираха според умения, опит, професионални или лични качества, а според пол и възраст. Там жени не се допускаха заради ревност и страх от конкуренция. Назначаваха се само мъже, но задължително млади, заради условието, поставено от дъщерята.
Резултатът от всички тези грешни стратегии бе фалит. Но и до днес тези хора не осъзнават къде и в какво сгрешиха. Убедени са, че причина за фалита са тъпите клиенти, които не умеят да ценят "високото качество" на предлаганата от тях услуга.

# 34
То и аз мога да дам разни примери : като започнах работа в една фабрика на известен бизнесмен, управляващия мениджър ми даде ясно да разбера, че ако следя и докладвам за действията на подчинените ми работници, ще просперирам там. Еми не е моето. То се оказа, че самите работници, нямащи представа за тези отношения, ми споделяха маса неща (предимно неприятни относно  фирмата)....Както и да е.

# 35
Грижата за осигуряване на достатъчно работни места, така че всички желаещи да работят да могат да упражнят това свое право, очевидно не се проявява. Както писах, безработицата е факт, а процентът разлика между предлагане и търсене на работа е плашещо голям.
Да, знам, "държавата не може да нарежда на частните фирми кого да наемат"... и така, кой както иска така да оцелява, проблема си е негов...
Въпрос икономически е общо взето и отричането на фактите не помага на никого.
Като е икономически въпрос, какво пише в учебника по макроикономика за безработицата?
Относно фактите - работа има. Можеш да метеш улиците. Защо не ги метеш, нали е работа срещу заплащане?
По темата - с предимство е компетентният, който невинаги е онзи с 40 години стаж; с предимство е и работливият, който пък невинаги е младият нахъсан новобранец.

# 36
Защото съм дала от годините си, средствата си, здравето си за да уча, с надеждата да стоя върху собствените си крака, да съм финансово независима. Как ще създам семейство с минимална работна заплата, годините си отиват, а пенсионерите, имат внуци, вече са получили семейство. Тези, които приемат на работа вместо мен имат нови коли, аз понякога изпускам автобуса и плача много, те се отопляват с климатик, аз трудно купувам дърва за огрев.

# 37
И в каква област си инвестирала години, средства и здраве, че сега не можеш да си намериш работа, та чак вината е в пенсионерите?

# 38
  • София
Тези, които приемат на работа вместо мен имат нови коли, аз понякога изпускам автобуса и плача много,

Организирай се и излизай малко по-рано за да не изпускаш автобуса.
И да, имам не нова кола - не съм я крадила, спечелила съм парите за нея с работа.
Но не я карам, цял живот градски транспорт ползвам.

# 39
Защото съм дала от годините си, средствата си, здравето си за да уча, с надеждата да стоя върху собствените си крака, да съм финансово независима. Как ще създам семейство с минимална работна заплата, годините си отиват,
Като чета горното и ми се струва, че в поезия даваш най-много и абсолютно съм съгласна, че от поезия не се печели добре. Вместо "години, средства и здраве" най-добре да се вложат знания и умения, а дори и да се започне на минимална заплата има възможности за растеж. Примерно в Макдоналдс се стига от чистач до мениджър, при добро желание естествено, и никакви пенсонери няма там да ти се пречкат. Това, естествено, е само един от много примери.

# 40
  • София
Защото съм дала от годините си, средствата си, здравето си за да уча, с надеждата да стоя върху собствените си крака, да съм финансово независима. Как ще създам семейство с минимална работна заплата, годините си отиват, а пенсионерите, имат внуци, вече са получили семейство. Тези, които приемат на работа вместо мен имат нови коли, аз понякога изпускам автобуса и плача много, те се отопляват с климатик, аз трудно купувам дърва за огрев.
Надявам се, че осъзнаваш колко абсурдно звучи това. Не зная кой пенсионер така ти е накривил шапката, но като млад човек е добре да осъзнаеш, че невинаги другите ти пречат, а може и ти да бъркаш някъде. На днешно време, за да държат някого на работа с години, означава, че той се справя добре или не по-зле от останалите. И престанете да мислите, че някой с нещо е длъжен, само защото сте млади и не трябва да полагате усилие.

# 41
Има разлика между мениджър на банков клон и мениджър на Макдоналдс.
Пенсионер няма място на щатна длъжност според мене. Може да е нещо тип консултант - добре платено, разбира се.
На кексчето и на мен ми звучи доста поетично и драматично изказването, но всъщност е донякъде права. Има места и сфери, в които могат да се наемат млади хора, но въпросните млади са някъде с подноса или броят жълтите стотинки за ресто, защото на щат държат пенсионери. Това е често срещано в малките населени места - при учители по общи предмети, служители в общинската администрация, читалищата, библиотеките и музеите. Няма дипломирани учители, счетоводители и администратори ли?

# 42
  • София
Претенции може да има към държавна и общинска администрация, които са от обществен интерес.
На частен работодател да се вмени да смени служител на пенсионна възраст, който му върши работа, е намеса в бизнеса.

# 43
Аз точно за държавни и общински говоря.
Частен бизнес не държи пенсионери ей така, независимо какво се струва на служителите.

# 44
Точно за щатни длъжности съм на мнение, че не трябва да се заемат от пенсионери. На ГД може.

Общи условия

Активация на акаунт