Как протича ежедневието ви с дете между 1 и 2 годинки?

• 2 884
  • 29
  •   1
Отговори
# 15
През седмицата на ясла. През уикенда преди обяд навън и следобед пак навън. На тази възраст синът ми вече караше балансово колело и излизахме само с него. У дома обичаше да се качва на масата и да играе с тенджерите, както и да се напъха в коша за пране.

# 16
На тази възраст имах 32 двулитрови бутилки от безалкохолно, много пиех фанта, и голяма игра падаше. Къде боб бях сложила, къде леща, страхотно забавление. И чукане по тенджери с черпак, естествено. Забава.

# 17
  • Terra incognita
Имам дете почти на 16м и батко ученик. Сутрин го водим на училище, следобяд го прибираме и задължитрлно се спираме поне за час баткото да поиграе, а малката да пощъка. Студът не ме притеснява, на количката има чувалче. Просто всеки ден сме навън. Днес, например, 2 часа я разхождах с количката, хем аз да разтоваря коледните угощения, хем тя се разсейва. Вървя и обяснявам къде какво има  и си "говорим".
Все още са малки и е нормално да нямат трайни интереси. Вкъщи най- много се вълнува от това, което правя, така че, ако е възможно, правим нещата заедно. Пране, сушене ( прекарва дрехите от пералнята до сушилнята), пускаме прахосмукачка, "подреждаме". Малко с готвененто имам зор, трябва да взема кула. Играчки не купувам, имам много подарени, но не се заиграва за дълго. Играем с предмети от бита. Правим кула от котешките консерви, разнася и подрежда бутилки с вода.
Всеки ден разглеждаме книжки. Обяснявам подробно. Най- много обича книжките на батко от предучилищната. Също така често ползва фулмастрите и моливите му, драска уж на листи, но повече на пода 😃 после връчвам мокра кърпа и почистваме. Обича да рпвичка из нещата му. Има доста кутии с дребни играчки, разглежда ги с интерес. Обича да мушка предмети в тесни отвори, обособила съм някои такива с подръчни материали.
Като подготвяме обяда обяснявам кое какво е, пеем "Зеленчуци който не яде". Не пропускаме как прави морковчето.
Боричкаме се, гоним се.
2-3 пъти седмично преди обяда правим цялостна баня в коритото с играчки.
Но общо взето гледам задължително да излезнем навън поне въднъж дневно, това е полезно както за нея, така и за мен, защото така се разсейвам.
Излизам и в мъгла.

# 18
Излизане, стига да не вали и да няма силен вятър, от който незнайно защо, много се плашеше. Но ако е "сух студ", не беше пробрем, още повече, че имахме 3 различни  площадки наоколо. Играчки-ако иска, на разположение бяха. Веднъж намачках хартии от онези, многоцветни лепкави бележки в различни цветове. На него му беше интересно и то да мачка, на около 2г,после аз ги сортирах по цветове и нанизах "гирлянд" . Топка, която се търкаля и подхвърля. Книжки с картинки, които просто се разлистват и се говори нещо си..може и да не е по текста, най-често не беше, измислях си разни по-разбираеми за детето неща, но с повторяемост(напр-тука е катерицата, а, къде е катерицата-търся я на др картинки, показвам я, аа ето пак катерицата и тн) Една приятелка работеше в ясла и ми беше казала занимания за" ясленчета", ама ги забравих вече. Едното беше да нарисуваш птиче и детето да драска отгоре, все едно е гнездо. По 20-30 мин на ден филмче по мой избор.

# 19
Не съм извеждала само в силен вятър и в мъгла. През останалото време - всеки ден. В дните, когато не сме излизали навън, чуквах в гугъл Rainy Day Activities for Toddlers примерно и си избирах нещо да пробваме.

# 20
  • Пловдив
Моето дете е на 16 месеца.
Сутрин ставаме, закусваме, четем книжки.
Излизаме за 2-3 часа без значение от времето, освен разбира се да не вали из ведро.
Обяд и следобеден сън.
След това тя си се заиграва сама, понякога и аз се включвам. Отново четем книжки, гъделичкаме се, пеем песни, тя си “готви” на кухнята, имаме малък басейн с топки, помага да пускаме пералня, да нареждаме миялна.
Лепи магнити по хладилника.
Каним приятелче на гости или ние ходим.

За да разнообразя понякога ходим на Кинди Ру или плуване за бебета.

# 21
Синът ми е почити на 1г7м.
Сутрин става към 7:30 и започваме с хапване и след това игра. И той не е от децата, които се застояват или заиграват лесно. Бързо му писват играчките и започваме да обикаляме по стаите - пускаме пералня, като му давам по 10-15мин той да вкарва и изкарва дрехи от коша, после в спалнята да подреждаме геглото и тнт.
Към 11, ако не вали и няма силен вятър, излизаме поне за 1 час и ходим или в парка или на детски кът.
От 12:30 до към 14 спинка.
Като се събуди почваме същото като сутринта, като и тук гледам да имаме едно излизаме от 16 до към 17, заради по-ранното стъмване.

Ani, играете ли си заедно с него с играчките?
Синът ми в началото гледаше пъзелите и сортерите странно и трябваше аз да му ги подреждам по 10+ пъти, докато той реши да започне сам.

# 22
Играем, да. Аз стоя постоянно до него, защото още не е стабилен, не върви самостоятелно, а ако е седнал на пода, решава, че ще пълзи или застава на ръце и колене и се поклаща и изведнъж се отпуска и може да удари главата си, на килима. Затова постоянно съм до него и му показвам картинки от книжки, или пускам/натискам бутони от играчките, въртим един кръг, като волан, ей такива неща. Засега е научил само как да вади кубчетата и да ги пуска в кутията. Толкова само, точно на годинка е. Иначе, и ние излизаме сутрин за час и следобед и тогава времето върви много бързо.
Чудя се за още занимания в домашни условия. Приемам идеи.😊

# 23
Не е необходимо да сте постоянно до него. И да падне, ще се изненадате колко са им здрави главите. Пък и вие имате килим. Ние никога не сме имали килими точно заради детето заради здравословните му проблеми.  Като бебе имахме теракот у дома. Падал е, пак е ставал и е продължавал. Едно от уменията, които трябва да усвои, е и как да пада. В един момент ще се научи, че политайки напред, трябва да се подпре на ръцете, че да не заоре лицето в земята. Ще се научи, че падането по дупе не е драматично.

Така че използвайте да научи тези неща у дома. По-добре на килима, отколкото на асфалта.

# 24
Ще се научи, да, но засега поне, гледам да отложа падането.😊Голям страх ми е.

# 25
  • Пловдив
Нашата я бях оставила да падне и да се удари няколко пъти, да видиш колко бързо стана по- внимателна сама. Ако не падне, за да разбере, че трябва да се пази, как ще се научи?

# 26
Нашия като беше по малък около годинката и се научи много добре как да се пази тоооолкова много съм се смяла как пада назад но толкова плавно внимателно слага ръце и омекотява удара хахах така че наистина се изумявам как се научават сами , и аз мислех от страх да му купувам каска хаха.. Той е много палав сега някой път и аз съм стояла буквално пред него и пак е ставала бешата дориии нямам време да реагирам за секунди.. така че..

# 27
Нашата я бях оставила да падне и да се удари няколко пъти, да видиш колко бързо стана по- внимателна сама. Ако не падне, за да разбере, че трябва да се пази, как ще се научи?
Аз не съм пазила дъщеря си, но и тя не се научи да се пази. До дърти години беше все синя, 2 пъти си чупи зъбите, въобще не ѝ пукаше.
Но да, не трябва да стои непрекъснато до него, трябва да се насърчава самостоятелността.

# 28
Докато беше нестабилен синът ми и аз съм пазила. 2-3 месеца след прохождане стават достатъчно стабилни и вече не е нужно.
След като проходи, може да "чисти", т.е. да играе с метла и лопата, с прахосмукачка, ако е по-лека. Много деца обичат да го правят. Също така може да прекарва време на мивката, на пригодена за деца табуретка. Да играе в нея с празни шишета, пластмасови съдове и пр.
П.п. между десет месеца и година и 4 много си играеше с музикални книжки. Натискаше бутоните и слушаше песните. След това - с едно мече, което пееше и разказваше приказки. Вече му омръзнаха обаче, а скоро не съм виждала нови, които да са по-различни.

# 29
Ние нареждахме  играчки и ги хранеше с лъжичка, помагаше ми да чистим, бършехме прах заедно...за резултатите няма да пиша Laughing, но се успокоявах с твърдението, че в тази възраст е важно самото действие, а не резултата.
Обичаше още да къпе гумените играчки в леген с пяна.

Общи условия

Активация на акаунт