1,5 кг телешко месо се нарязва на едри парчета /хубаво е месото да имам мазнинки и жили. Стопяват се от дългото готвене и дават плътност на соса/. Слага се месото в голяма тенджера и се залива с бутилка червено сухо вино. Добавят се 4-5 дафинови листа, 5-6 зрънца бахар, клончета розмарин, няколко стръка мащерка /при мен беше суха/,4-5 скилидки необелен чесън, 3-4 зрънца карамфил и 1 супена лъжица горчица, сол, черен пипер.
Нарязват се на едри парчета 4 стръка целина, 5-6 моркова, 1 голяма глава лук на 4. Всичко се разбърква, покрива се съда и се оставя хладилника. Аз го правя предния ден за следващия.
Изважда се месото, подсушава се на домакинска хартия, овалва се в брашно и се запечатва в тиган на силен огън в масло и зехтин. Не бива да се препълва тигана, за да не почне да се вари месото. В това време на другия котлон, се слагат да се задушат отцедените зеленчуци. За кратко, докато стане месото.
Накрая пак смесваме всичко в съда, в който ще печем /при мен гювеч/- месото, зеленчуците, маринатата и добавяме литър бульон или вода. Покрива се с хартия за печене, като тя се изрязва малко повече от големината на съда. Покриваме с нея, като правим капак. Слага се във фурната за час на 250 гр, после намалявам за час на 200 и още 2 часа на 100 гр. Към края поглеждам, дали добре се е редуцирала течността. Трябва да е гъсто сосчето, ако не е - махам хартията, може и да увелича малко градусите.
И за да е пълен разкошът - запържва се в масло и зехтин малка глава лук на ситно нарязана, пушен бекон на лентички, няколко листенца розмарин и гъби 500 гр /кладница, печурки, ако има и манатарки ехеее/. Слага се сол, черен пипер, малко сок от лимон и като останат на мазнина - магданоз.
Сервира се яхнията и отгоре се слага от запържените гъби и бекон.
Моите пет стотинки - с това количество се хранихме 5 човека два пъти. Много е.
Може да се добавят още зеленчуци, но не бих сложила картоф.
Мисля, че може и без да се запържва месото, а всичко да се сложи във фурната, но сосът няма да е така плътен.
Гъбите и беконът също не са задължителни, но пък с тях е по - вкусно.