? Въпроси всякакви ? (2022 г.)

• 561 126
  • 14 736
  •   2
Отговори
# 8 220
  • под тепетата
И аз съм се замислила за рецептата по ЗК на мъжа ми. Няма проблем да ги купя на 450км от вкъщи, искат ми ЕГН, но как ще платя потребителската такса? Този месец няма да съм вкъщи и ще пратя щерката за рецепта.

# 8 221
Сериозно ли потребителската такса в тоя казус е големия проблем?? Ама какво наистина ще се случи, ако не я платиш веднага на мига? Направо не мога да си го помисля, какво чудо е това.
Пиеш едно лекарство от 20 години, по 1 таблетка на ден, но тя е жизненоважна за теб и някой си решава, че бюрокрацията е по-важна от живота ти, затова е важно лично да се явиш да си кажеш ЕГН-то иначе може да стане какво точно, че не се сещам? И понеже всичко друго в тая здравна система е точно, та точно и няма ни едно нарушение, ние с нашите прищевки ще нарушим ритъма, и хармонията на иначе гладко вървящата Здравна Система, и ще сме спънка, която ще остави следа в историята ѝ.
Ами как ще се справим, DeVa®... Тук, където сме, хората ни познават, а пък те се познават помежду си всичките. С тяхна помощ ще намерят една опаковка в аптеката, ще дадем 150 лв и ще има хапчета ето за такива моменти, когато бюрокрацията е по-силна от разума, защото ние пътуваме доста и пак ще се случи момент, в който не можем да се явим лично пред човека, който решава дали ще живееш или не, въпреки че не е Господ.
Някакви борби за честност и справедливост се развихриха тук за реален болничен на човек след операция... Вие не осъзнавате, че няма ниво в нашия свят на съществуване, на което да има ред, точност и коректност, и от двете страни. Все някой шикалкави, натаманява нещата, извърта се, чуди се как да се измъкне от отговорност или да намери начин, но да не го направи както трябва. А ти дори да искаш да си точен и коректен, нямаш избор! Системата те принуждава.
Когато излезе филмът "Матрицата" и много хора казаха "каква е тази глупост", аз пък казах, че този филм трябва да го гледат поне 3 пъти, за да схванат... Голяма работа е! Всички сме в Матрицата и няма измъкване.

Последна редакция: сб, 06 авг 2022, 09:12 от Анонимен

# 8 222
  • София-Младост
Изобщо не мятам, че проблема са тези 2,90 потребителска такса. За същото нещо друг ЛЛ щеше да го направи от разстояние.

# 8 223
  • Буркина Фасо
Я като сте на тема болници да питам. ММ пие от години лекарство, което му се изписва по ЗК.
Скрит текст:
Преди беше с книжка, сега по електронен път. Ние не сме в София в момента и има останали 3 таблетки за 3 дни. Обаждам се днес на ЛЛ и ми вдига някакъв, който от известно време работи с нашия ЛЛ и ми казва, че работят заедно и щом съм пациент на моя си лекар, мога да се обърна и към него. Обръщам се с въпроса, може ли по електронен път да се изпише на мъжа ми лекарството, което не е за кашлица, което пие от години, което не трябва да спира и което му се пада да вземе в неделя, ама е неделя и не сме в София; прибираме се другата седмица и този отсече "НЕ"! Като се приберете, да дойде в кабинета и ще му го изпишем! Е, аджеба, да му се не види и пещерната система, за какво ви е това електронно изписване, като ето в такъв случай като има аптека и не сме насред пустинята, що да не може да си го купи от тук?! Ми трабва да го прекъсне два дни, което не е добре за него и да ви дойде на крака, за да му го изпишете... по електронен път! 😡 Лекарството е скъпо, не се отпуска без рецепта и откакто има ковид, за нуждаещите се от него е трудо откриваемо. Обадих се в ЗК и обясних, казаха, че няма причина да не го изпишат от разстояние. На кого да вярвам и ако е вярно, че може, ще подам жалба в ЗК срещу този лекар. Имам и запис на разговора, та няма как да шикалкави!
чета какво пише в сайта на НЗОК
"Електронната рецепта обаче в никакъв случай не отменя посещението при лекаря. Издаването на рецепта без посещение при лекар може да се случва само за пациентите с коронавирус. "

# 8 224
  • BG-DE
Не знам в момента как са нещата с ЛЛ но преди 5 години когато взимах рецепта за лекарствата на баща ми на кабинета на нашата пишеше, че само за издаване на рецепта (без преглед) потребителска такса не се дължи, променили ли са това?

# 8 225
Ами не са! Но нашият ЛЛ (а очевидно и повечето) ги спестява тия табелки и инфо, и който не знае, си плаща такса И за това.

# 8 226
  • Буркина Фасо
вместо да си търкате клавиатурите защо не погледнете какво пишат официалните институции ?
от Министерството на здравеопазването

"Потребителска такса

За всяко посещение при личния лекар, лекаря от специализирана извънболнична медицинска помощ или лекаря по дентална медицина здравноосигурените лица заплащат потребителска такса в размер на 1% от минималната работна заплата, установена за страната.

От нея са освободени пациентите със заболявания, включени в Приложение „Списък със заболяванията, при които здравноосигурените лица са освободени от заплащане на такса по чл. 37, ал. 1 ЗЗО“ от Националния рамков договор, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.

Списъците с всички категории, които са освободени от потребителска такса, трябва да бъдат обявени на видно място пред кабинетите на лекарите, специалистите и лекарите по дентална медицина."

https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/dostp-d … rebitelska-taksa/

# 8 227
Здравейте.
Ползвам ДСК Директ.
Мога ли сама да прехвърля сума от  разплащателната си сметка към срочен депозит? Не искам да държа големи суми в картата си. Винаги съм го правила на гише в банката , но имам спомен, че служителката спомена , че мога и сама да го правя.
Благодаря!

# 8 228
То има ли срочни депозити?
Има секция "спести", можеш през приложението DSK Smart да си ги преместиш там. Или във виртуалната карта също.

# 8 229
И аз не мисля, че има срочни депозити. С ДСК Директ можеш да ги прибереш в спестовната компонента, аз така правя, за да нямам много налични по картата.

# 8 230
В ДСК не знам дали има, но по принцип си има срочни депозити. В банката, която ползвам дори увеличиха лихвите.

Азалия, не плащам потребителска такса за електронна рецепта.

# 8 231
Искам да скрия една доста голяма разнищена дупка върху дреха, около 4*6 см е, не става със зашиване. Къде в района на кьошетата, Руски паметник, евентуално в района на Попа мога да намеря апликации за ютия и подлепващо?

# 8 232
Искам да скрия една доста голяма разнищена дупка върху дреха, около 4*6 см е, не става със зашиване. Къде в района на кьошетата, Руски паметник, евентуално в района на Попа мога да намеря апликации за ютия и подлепващо?
Има шивашки услуги на тролейбусната спирка при МВР-болница. Там съм виждала апликации (обаче детски). Преди време съм купувала от магазин Била пак детски.

# 8 233
На светофара на Патриарха и Фр.Нансен има магазин за платове - евентуално подлепващо, в подлеза под моста на влюбените има едно магазинче тип кинкалерия от там съм купувала шивашки материали и съм виждала апликации , но дали нещо ще ти допадне... 🤔

# 8 234
На Графа има магазин на Pfaff, има всякакви такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт