Тунис (тема 3)

• 20 849
  • 292
  •   2
Отговори
Линк към първа тема:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1073506;_gl=1%2A1yqem41%2A_ga%2AMz … gyNjUzNS4yNS4wLjA.

Линк към втора тема:
https://m.bg-mamma.com/?topic=1523421;_gl=1%2A13288lh%2A_ga%2AMz … gyNjY1NS41NC4wLjA.

Добре дошли в новата тема за почивка в Тунис!
С любезното съдействие на
Galactic Voyager добавям няколко важни неща, които трябва да знаете преди да посетите Тунис:

1. **Виза и документи**
- Гражданите на много страни, включително ЕС, могат да влизат без виза за престой до 90 дни.
- Паспортът ти трябва да е валиден поне 6 месеца след датата на пътуване.
Официални изисквания: https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/tunisia

2. **Климат и сезон**
- Най-доброто време за посещение е пролетта (март-май) или есента (септември-ноември), когато температурите са умерени. Лятото е много горещо, особено в южните части и пустинята.
- Ако планираш плажна ваканция, лятото (юни-август) е подходящо.
Повече за времето: https://hikersbay.com/climate/tunisia?lang=bg

3. **Култура и облекло**
- Тунис е мюсюлманска страна, така че облеклото трябва да е скромно, особено извън туристическите райони.
- В курортите и плажовете правилата са по-спокойни, но в джамиите и обществените места уважавай местните обичаи.

4. **Парична единица**
- Валутата е тунизийски динар (TND). Не е позволено да внасяш или изнасяш динари, така че обменяй валута на място.
- Много места приемат карти, но дребни пари са полезни за пазари и бакшиши.

5. **Безопасност**
- Тунис е сравнително безопасна страна, но бъди внимателен в оживени туристически места – джебчиите са често срещани.
- Избягвай протестни демонстрации и следи местните новини.

6. **Език и комуникация**
- Официалният език е арабски, но френският е широко разпространен. Английски се говори основно в туристическите райони.
- Полезно е да научиш няколко фрази на арабски или френски.

7. **Храна и напитки**
- Опитай традиционни ястия като кускус, брик и хариса.
- Пий само бутилирана вода, тъй като чешмяната вода не винаги е безопасна за туристи.

8. **Транспорт**
- Градският транспорт е евтин, но може да бъде претъпкан. Такситата са достъпни, но договаряй цената предварително.
- За междуградски пътувания се използват влакове или автобуси.

9. **Туристически забележителности**
- Посети Картаген, медината в Тунис, оазисите на Сахара и амфитеатъра в Ел Джем.
- Не пропускай уникалния опит на нощувка в пустинята или разходка в традиционните селища.

10. **Здраве и ваксини**
- Няма задължителни ваксини, но се препоръчва да имаш актуални ваксини за хепатит А и Б, коремен тиф и тетанус.
- Носи слънцезащита и медикаменти за стомашни неразположения, ако си чувствителен към нови храни.

**Съвет:** Планирай маршрута си предварително и остави място за изненади – Тунис е изпълнен с култура, история и приключения!

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 21:09 от Аркадия

# 1
  • Варна и...духом на Босфора
Marhabe в новата тема,❤️❤️❤️
И дъждовен поздрав от Тунис
Дъгата от преди час в Сус.

Здрава,щастлива,мирна и късметлийска 2025 година да имате!
Очакваме ви в тази прекрасна страна с отворени сърца и обятия!

# 2
  • Варна
Нова година, нова тема, нов късмет!

В Тунис съм, тази вечер сме в хотела в Дуз, екскурзията в пустинята... в тази връзка ме човърка една подробност: в Сус платихме туристическата такса от 12 динара за нощувка за 6 нощи. Толкова са ни нощувките в Тунис, но тази вечер сме в друг хотел и пак платихме тази такса. С Абакс сме, те са голям играч, едва ли ще се циганят на толкова дребно. От нашия гид по цял ден слушаме опорки колко са принципни тунизийците, новата власт и т.н. Какво е обяснението?
12 динара са една бира, но това лошо чувство...

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 22:01 от Plamen Petrov 739057

# 3
Нова година, нова тема, нов късмет!

В Тунис съм, тази вечер сме в хотела в Дуз, екскурзията в пустинята... в тази връзка ме човърка една подробност: в Сус платихме туристическата такса от 12 динара за нощувка за 6 нощи. Толкова са ни нощувките в Тунис, но тази вечер сме в друг хотел и пак платихме тази такса. С Абакс сме, те са голям играч, едва ли ще се циганят на толкова дребно. От нашия гид по цял ден слушаме опорки колко са принципни тунизийците, новата власт и т.н. Какво е обяснението?
12 динара са една бира, но това лошо чувство...

Mmm,La,la,la.
В договора ви е записано за тази екскурзия/допълнителна/- трябва да е записано- !
- all inclusive  сте само на територията на вашия хотел,напитките извън се плащат.
- допълнително заплащане за единична стая- около 35 Тнд.

Новата власт?????
Те Каис Саид го преизбраха на 6.10 за още / поне/ един мандат.
Кой е хотела ви в Дуз?
Аз утре пътувам към Сахара,но ние сме в Тозер

# 4
  • Варна
Цитат
Mmm,La,la,la.
В договора ви е записано за тази екскурзия/допълнителна/- трябва да е записано- !
- all inclusive  сте само на територията на вашия хотел,напитките извън се плащат.

Новата власт?????
Кой е хотела ви в Дуз?
Ще погледна в договора когато се върнем в Сус, защото ми е дерт. Не става дума за напитки, ол инклузив или доплашане за единична стая. Става дума за двойно плащане на туристическата такса за една от нощувките, и това е за всеки един възрастен. Тук сме 2 автобуса българи. Може би трябваше да удостоверим, че ни е платена таксата, но това би трябвало да го подготви организаторът. Това не е от вчера, така са ощетявани туристите откакто я има тази такса.
Хотелът ни в Дуз е Sun Palm.

# 5
  • Пловдив
Колко е туристическата такса на ден в хотел?Може ли да се плаща в евро или долари?

# 6
  • Beyond the Frontiers
Таксата е от миналата година 4 евро на вечер на възрастен.

Туроператорът с нищо не ви ощетява. Градската такса си е държавна такава и се събира от хотела.
Имате 7 нощувки в единия хотел, той си ги е обявил пред държавата и следва да си събере таксата.
Имате 1 нощувка в пустинята и там хотелът я обявява и следва да се събере такса.

Да има дублиране. Може да го оспорите пред тунизийските власти.

# 7
Цитат
Mmm,La,la,la.

Новата власт?????
Кой е хотела ви в Дуз?
Ще погледна в договора когато се върнем в Сус, защото ми е дерт. Не става дума за напитки, ол инклузив или доплашане за единична стая. Става дума за двойно плащане на туристическата такса за една от нощувките, и това е за всеки един възрастен. Тук сме 2 автобуса българи. Може би трябваше да удостоверим, че ни е платена таксата, но това би трябвало да го подготви организаторът. Това не е от вчера, така са ощетявани туристите откакто я има тази такса.
Хотелът ни в Дуз е Sun Palm.

Да де.
Нямате записано ,че Отново дължите туристическа такса за нощувката в пустинята!!! Вече сте я платили таксата,имате дублиране,както Галактик е написала,а и както си е.

# 8
  • София
Туристическата агенция ви е събрала въпросната такса за всички нощувки в основния хотел. Екскурзията в Сахара (обикновено двудневна) е с нощувка в друг хотел и се заплаща отделно и то само от пътуващите, щото има пък туристи, които не желаят тази екскурзия. В същото време стаята в основния ви хотел се пази и затова съответно и таксата си върви.

# 9
  • Beyond the Frontiers
Туристическата агенция не събира таксите. Те се плащат директно на рецепция в хотела от всеки индивидуално.

# 10
  • Варна
Утре си тръгвам, и ще напиша тук какво според моя опит би било полезно за тези които ще идват насам. Нещата се менят, така, че след време каквото съм написал, вече няма да е полезно.
Първо, по това време на годината не е за къс ръкав, къси панталони или сандали. Времето е много променливо, понякога вали и т.н.
После, няма смисъл да се сменят много пари - аз обърнах $250 на летището и ми останаха над 300 динара, т.е. половината, при все, че плащах навсякъде, където може, в динари.
За такситата: трябва МНОГО да се внимава с тях. Има едно Android приложение: BOLT, зелена иконка с точка под буквата О. С него може да се поръча такси на нормална цена. Не го ползвах реално за това, а за да се ориентирам за цените. Например: от мола до хотел Оксидентал ми даде цена от 12 динара, а едно от такситата пред мола ми каза, че ще струва около 10. После пусна брояча, и излезе под 9. На другия ден от хотела до Медината в Сус, Болт ми даде цена от 6 динара, а такситата почнаха пазарлъка от 20. Времето беше СУПЕР, и вървях...
От Сус до Монастир има влак, струва 1 динар в посока, и пътуванего отнема 30 минути.
За СИМ картите: купих си я от едно дюкянче в Сус, ето адреса: RJV9+672, GP 1 Tunis Rd, Sousse, Tunisia
Картата е 5 динара, и ми заредиха 10 GB за още 20 динара. Досега съм изхарчил под 2.5 GB, а съм ползвал доста активно Интернет.
За Интернет ползвах т.н. "бисквитка" - мобилен рутер, продават се за около 100 лв. В тази джаджа се пъха СИМ картата и тя излъчва WiFi, няма нужда да си разбутваш телефона. От др.страна - още нещо, което да зареждаш, но досега успя да ме изкара по 12 часа дневно. Ще пусна снимка в края на поста, ако се оправя с мобилия телефон.
И накрая: може и да е прозвучало като заяждане (вече писах за това), но открих една малка несправедливост, и по начина по който подскочика два профила в групата, които както разбирам, водят групи тук, в Тунис, явно има проблем. Хотелите искат да им се плати малка такса, доколкото разбирам: екологична. 4 и 5 звездни хотели: по 12 динара на ден. Но има двудневни екскурзии, където се преспива и в друг хотел, който също си иска тази такса - въпреки, че е платена за тази нощ в първия хотел. Според мен, правилното е туристическия оператор да удостовери във втория хотел, че таксата е платена, но той не го прави - явно, за да не си навлече пролеми, и оставя драгия тОрист да си се изръси. Не е коректно, но както се изрази едната от тях - ако искаш, върви и се оплачи. А биха могли просто предварително да ни информират... Не знам, може би не им харесва, че пиша за този проблем тук, но пък какво от това!?

# 11
А този влак между Сус и Монастир безопасен ли е за чужденци, някой използвал ли го е?

# 12
  • Варна
А този влак между Сус и Монастир безопасен ли е за чужденци, някой използвал ли го е?
Аз, преди 2 дни. Що да не е, в него се возят ученици и хора, които ходят на работа. Чист е, хората се държат добре - не се блъскат, отстъпват си място...
А пък, тоалетните на гарите струват 400 милима (30 стотинки), и са чисти!

# 13
Благодаря, защото градския транспорт изглеждаше ужасяващо наблъскан, дори в такситата не затварят прозорците и не пускат климатик, та си предтавях влаковете още по-ужасни и мръсни.

# 14
Ние си плащаме "пакет" 5-7( или там колкото са) нощувки в определен хотел. Това че решаваме да отидем на допълнителна екскурзия с нощувка, не изключва това, че имаме вече запазена нощувка в основният хотел. Според мен е съвсем нормално да плащаме таксата.

Общи условия

Активация на акаунт