? Въпроси всякакви ? (2022 г.)

• 551 669
  • 14 736
  •   1
Отговори
# 14 265
  • Burgas, Bulgaria
Имам стена ,на която е била залепена със силикон ламперия.  То ,хубаво ама махнах дървенията и отдолу стои силикона на вълнички . Надигам с ножче, някои ги отлепвам ама повечето не ,а искам да боядисам . Какво да правя  Sad ?

# 14 266
Шпатула, шкурка, шлайф...

# 14 267
  • София
Здравейте!
Къде в София мога да намеря био портокали?
Във всеки плод и зеленчук има секция био  плодове, също и в суперите при плодовете.

# 14 268
Преди няколко години помня, че си купувах билети за метрото през едно приложение, Tickey или нещо подобно. Та то издаваше виртуален билет на телефона, който показваш на контролата. Беше супер удобно, но май не работи в наземния транспорт за съжаление. Такова нещо да направят от софийски транспорт няма да е лошо.
Възможно е с профил в mpass, като може да се плаща и с карта, и с телефонен номер (начислява се към сметката). Преди да въведат плащането с карта, през него плащах. Удобно е, че можеш да платиш и на друг и да пратиш скрийншот, ако няма пари в себе си или не може да плати с телефон. Мама така взимаше на брат ми като си е забравил или загубил ученическата.

# 14 269
  • Mediterraneo
Някой може ли да обясни повече за хартиените билети в СГТ, моля. И мога ли да платя с монети от левче или трябва да са банкноти от 5 лв.

# 14 270
  • София
Някой може ли да обясни повече за хартиените билети в СГТ, моля. И мога ли да платя с монети от левче или трябва да са банкноти от 5 лв.
Тази ирония е ненужна.
Явно промяната ( а тя е кардинална ) касае много хора тук и логично се задават въпроси всякакви, тоест съвсем в духа на темата.
Отчитам, че теб може да не те вълнува, но и някакво уважение към чуждите нужди не би било излишно.

# 14 271
  • Mediterraneo
Темата е за въпроси, аз попитах. Пък ти каква ирония откриваш, си е твоя работа.

# 14 272
   Не съм от София, но ми стана любопитно. Всички ходим в столицата Simple Smile от време на време и не е лошо да се знае кое, какво и как. Първо уж разбрах, после се обърках, после пак ми се изясни и накрая пак се обърках Simple Smile А бе, като ми потрябва, все ще има кого да попитам на място. Сега не ми е на дневен ред, да се задълбавам.
   За плащането с банкови карти в градски транспорт, според мен си е много удобно даже. Ако някой чак толкова се притеснява да не си загуби картата, да не му я откраднат или да злоупотребят, нищо не пречи да си има една отделна карта с отделна сметка с малка сума или просто да ползва револют. (Предполагам, че може с револют?) Като има такива промени, обикновено има някакво временно сътресение, хората са си свикнали с нещо и не им се променя. Но в повечето случаи е за удобство. Ако все бойкотираме промените, нямаше да ползваме карти, банкомати, мобилни телефони, приложения. Не е за лошо. Прогрес, какво да правиш Simple Smile

# 14 273
  • Sofia
Удобно е да се плаща с карта но...ако нося само една карта и искам да платя билета на някой с мен без карта и кеш става невъзможно...

# 14 274
Е нали се написа по-горе. Ако вторият човек няма карта, може да се плати с приложение/през интернет страница. Ако пък хипотетично и двамата не притежавате телефони - шофьорът продава хартиени билети. Колко повече възможности да се измислят?

# 14 275
Отдавна плащам с карта, накрая ми сумира пътуванията, като ако са повече от 2 за деня, плащам 4 лв (дневна карта). Сега разликата ще е, че няма да ме таксуват 2х1,60, когато сменям трамвай+метро в рамките на 30 минути.
Днес разбрах Азалия какво има предвид под "безплатно първо пътуване с Visa". Наистина има такава информация, не се сетих да снимам, че бях заета да чета. Grin Та, с Visa на първото чекиране не чарджва/таксува, сумира на края на деня. Мастер дърпат 1,60 веднага, Маестро 4 и после връщат, ако сумата в края на деня е по-малка.
Дано се разбира така обяснено, без снимка.
Също така да имате предвид, ако ползвате смарт устройства за разплащания - всяко чекиране трябва да е от едно и също, независимо, че картата/сметката е една и съща. Т.е., ако се чекирам с тел., на който имам уолет с качена карта, после не мога да се чекирам с пластиката. Което е тъпо, ако ми падне батерията на тел., например...

# 14 276
За карта ОК но проверка на кредитна/дебитна карта от контрольор? Ще ми е интересно да науча къде по света някой се е сблъскал с подобна идиотщина 😊

Преди няколко месеца в Лондон плащах за метро с дебитната карта. Не се издава хартиен носител. Не съм случвала на проверка от контрола, но какво друго, освен банковата карта може да провери?

Има “вратички” през които трябва да влезеш в метрото. Преди имаше трансфери които си взимаш от машина. Сега не зная.
В Онтарио имаме карти, които можем да ползваме със сигурност в Торонто и Отава. Аз имам сложени в нея $50 и когато ми се наложи я ползвам, но е много рядко. Не зная как е по другите градове и провинции. Рядко ползвам градски транспорт.

# 14 277
Изобщо няма да е по темата и дано ме изтрият Simple Smile
   Когато е добре подредена и предварително измислена една система, мърморенето по форуми и недоволството на гражданите се минимализира. Първо се създава инфраструктурата и системата, после са изискванията към гражданите. Подреденост, последователност.
   Вероятно има нещо в този софийски транспорт, което не е обмислено предварително. Аз не съм там, не го живея и разбирам, на мен ми изглежда О.К. Страничен поглед.

Живея във Варна. Сините зони се разрастват, но платените паркинги - не. Първо, според мен, се правят паркинги, платени. Хората мърморят, че трябва да плащат, но то няма накъде. А после се изисква да спазваш сините зони. След като е подсигурена възможност за правилно, платено паркиране.

Правилно ли разбирам и софийския казус с градския транспорт ?

# 14 278
От моята си камбанария, мен ме урежда новото таксуване, но наистина има нужда от разясняване, възникват въпроси и не завиждам на работещите в билетните центрове близките месеци...

Имам генерирани етикети за връщане от DHL, трябва ли да ги разпечатвам или ще им излезнат в системата? Нямам принтер под ръка.

# 14 279
Преди няколко години помня, че си купувах билети за метрото през едно приложение, Tickey или нещо подобно. Та то издаваше виртуален билет на телефона, който показваш на контролата. Беше супер удобно, но май не работи в наземния транспорт за съжаление. Такова нещо да направят от софийски транспорт няма да е лошо.
Възможно е с профил в mpass, като може да се плаща и с карта, и с телефонен номер (начислява се към сметката). Преди да въведат плащането с карта, през него плащах. Удобно е, че можеш да платиш и на друг и да пратиш скрийншот, ако няма пари в себе си или не може да плати с телефон. Мама така взимаше на брат ми като си е забравил или загубил ученическата.

Не става със скрийншот много отдавна, (тъй като разни хора си купуваха една карта и си я споделяха). Картата трябва да се сканира докато е отворена през сайта и изисква интернет връзка за да се разпознае като валидна, иначе изписва , че е невалидна.

Общи условия

Активация на акаунт