Електронни четци - Тема 26

• 47 651
  • 744
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте! Искам да попитам дали знаете този киндъл дали има подсветка за четене вечер? https://www.technopolis.bg/bg/Elektronni-knigi/Elektronna-kniga- … -8-GB-BK/p/523822

# 451
Ако отворите менюто характеристики на конкретния четец в сайта на магазина, който сте посочили, се появява ето този ред:

ДИСПЛЕЙ   6" E-Ink 800x600 Touch Light

Последната дума би следвало да означава, че четецът има подсветка.

# 452
Тъкмо си преоткрих четеца и се повреди. Появиха се черти на екрата по средата. Иначе текстът се отваря, прелистват се страниците, но по средата не може да се чете.
Дали има шанс да се оправи или да го отписвам.
Моделът е Pocketbook touch lux 2. 😥

# 453
  • София
Елинка, по описанието ми прилича на счупен екран.

# 454
  • София
Здравейте.
Включвам се в темата с молба за препоръка.
Четох доста неща, което, разбира се, ме обърка повече.
Искам да купя четец за подарък на мама. Бюджетът е до 300 лв.
Освен подсветка, за да могат же да си чете и вечер, какво друго да гледам. Попаднах на няколко модела, но наистина не мога да преценя дали да избера Киндъл или Покет бук. Можете ли да ми препоръчате нещо конкретно?
Благодаря предварително.

# 455
Здравейте!

И двете марки, които сте посочили - и Kindle, и Pocketbook, са чудесни и водещи сред пазара на електронни четци. Лично за мен по-добрият вариант е Kindle - има по-опростен софтуер и настройки, не забива и технологията на екраните на повечето им модели е щадяща за очите. Pocketbook имат някакъв вариант на операционна система, наподобяващ Linux, имат повече екстри като игри и приложения, но това затормозява устройството и понякога забива (моя позната е с четец на тази марка и се оплаква от това), тъй като процесорът им е слаб за екстри, каквито таблети и телефони предлагат. Плюсът при Pocketbook е, че четат абсолютно всички формати. Но това от август месец ще бъде възможно и при Kindle, които до тази година не четяха epub.

Като конкретен модел на Kindle мога да Ви посоча - Paperwhite 5 (2021). Аз си го закупих от OLX от човек, който е закупил повече бройки от промоция в немския Amazon, откъдето по принцип е най-изгодно да бъдат закупувани. Но понеже бях изпуснала всякакви промоции, а и не ми се занимаваше с електронно разплащане с карта и с превозвач, реших да използвам варианта OLX, колкото и предубедена да бях. По-назад в темата даже можете да видите колебанията и чуденките, които имах, но в крайна сметка реших да рискувам и останах повече от доволна. Пристигна фабрично запечатан, абсолютно нов, всичко работеше повече от прекрасно. Закупих го на цена от 249 лв. Доставката с Еконт и калъфа, който си взех от същия продавач, бяха отделно, но цялата сума възлизаше на около 280 лв., което се вмества идеално в бюджета Ви. Този модел за мен е по-добър от предишния Paperwhite 4 (2018) главно в това, че екранът му е по-голям - 6.8 инча в сравнение с шестте инча на предходния модел. Другите характеристики са сходни.

Ако все пак не желаете да купувате стока от OLX, в Технополис за 279 лв. има предходния модел, за който споменах по-горе. Ето и линк към него: https://www.technopolis.bg/bg/Elektronni-knigi/Elektronna-kniga- … -GB-PLUM/p/523828

Направили са някакво много приятно цветово освежаване - има цвят слива и различни разновидности на синьото, намирам ги за свежи промени. Разликата е само в размера на екрана с по-новия модел от 2021.

Надявам се да съм Ви била полезна, ако имате някакви въпроси и мога да помогна, ще се радвам. Simple Smile

# 456
За възрастен човек (ама наистина възрастен - над 75-80 години) наличието на физически бутони на електронния четец е предимство. Просто защото някои от такива възрастни не могат да се оправят с тъч скрийн. Същото важи и за телефоните.

# 457
На мен пък ми е безкрайно интересно да се правят сравнения между модели. Например, много ми се иска да видя Kindle Oasis и Kobo Forma или Kobo Sage един до друг на снимка без подсветките им да са включени. По ревютата на Youtube сравненията са при пълна светлина, а аз искам да видя екраните без нея.

Ако някой има Киндъл и Кобо Форма или Сейдж, моля снимайте един до друг без подсветки.

Покетбук е интересен също защото предлагат по-голям екран.

Имам Киндъл, но искам по-голям екран от 7 инча и истинатата е, че Амазон отдавна не са инвестирали в по-иновативни модели на своите четци. Те се занимават с продажба на всичко друго.

П.П. За мен бутоните са удобство. Oasis ги има, както и тези на Кобо споменати горе. Просто е въпрос на навик.

# 458
От Киндълите имам Paperwhite 2018 и още по-стария - т.е. Paperwhite 2015. Т.е. с 6 инчови екрани. Иначе имам Кобо Форма и разни Покетбуци. Със 7.8 инчов и с 10 и нещо инчови екрани. По-късно ще им направя една снимка с текст без подсветка.
Аз така съм свикнал с подсветката, че вече екраните при изключена подсветка ми се струват невзрачни. Независимо от марката и модела. Естествено на пряка слънчева светлина примерно на плажа няма нужда от подсветка.
Ето и една снимка. Отляво надясно: Киндъл Пейпъруайт 2015, Кобо Форма, Покетбук ИнкПад 740 7.8 инча, Покетбук ИнкПад Х 10 инча:

Снимката е с телефон без никакви допълнителни обработки, "подобряване" на цвета, контраста и т.н. Най-десният четец не е бил съвсем на фокус и затова текстът е малко мътен. В действителност текстът си е екстра. Всъщност това се отнася и за най-левия четец.
Но с телефон - толкова.

Ако ми разрешите един шеговит коментар - мили дами, размерът в случая има значение! Sunglasses

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 17:52 от Stilgar

# 459
Благодаря, Stilgar!

Ще ми е полезно да ги видя как са екраните без включена подсветка. Да, точно контрастът ме интересува как е при сравнение на Киндъл и Кобо Форма или Сейдж.

# 460
Това са екраните им без подсветка. Наистина. Специално я изключих на всички устройства, преди да ги подредя за "семейна" снимка за спомен. Blush

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 18:45 от Stilgar

# 461
  • София
Не целя да предизвиквам спор и съжалявам ако въпросът ми звучи лаишки. Само това ми остава обаче, след като не съм компетентна по темата.
И към evencee, която/който смята, че не съм чела, всъщност точно прекаленото четене ме обърка. Винаги проучвам предварително преди да направя покупка на нещо, от което не разбирам. Не виждам защо скачаш така с рогата напред. Не задължавам никого да ми дава съвети насила.
Stilgar, мама е на 57. Далеч е от споменатата възраст.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 23:03 от Veseto*

# 462
Това са екраните им без подсветка. Наистина. Специално я изключих на всички устройства, преди да ги подредя за "семейна" снимка за спомен. Blush

A, благодаря! Ако някога имате време, снимайте моля екраните на Киндъл и Кобо Форма в по-близък план. За съжаление, няма къде да видя Кобо около мен в магазин. Поръчките са само онлайн.

Весето,  и аз не съм голям експерт. Ако има голям център до Вас, прегледайте различни модели. Аз съм подарявала Киндъл Пейпъруайт на възрастни хора и са се справяли добре със софтуера дори без никакъв предишен опит. Според мен, ако няма човек изисквания за голям екран или физически бутони, последният модел Пейпъруайт е напълно задоволителен.

Последна редакция: ср, 27 юли 2022, 21:15 от Cool_Cat

# 463
  • София
Пепъруайта вече ми идва в повече като цена.
Направих сравнение на тези два модела и основните разлики, които намирам са че Pocketbook-a има слот за карта памет, автоматично регулиране на яркостта на дисплея и бутони.
Струват ли си тези екстри разликата от 100 лв.?

# 464
Не! Взимай Kindle! Те не забиват!

Общи условия

Активация на акаунт