Електронни четци - Тема 26

• 48 229
  • 744
  •   1
Отговори
# 435
За гаранцията не знам. Досега за повече от 15 години не се е налагало да ползвам гаранция за какъвто и да било четец от каквато и да било марка.
От електронните магазини преди доста години си взех някакъв Покетбук. Не помня кой модел. Отидох до офиса и го взех. Беше някъде по ул. Криволак близо до площад Гарибалди в София. Не помня името на магазина.
Пазарувал съм и от Вали Компютърс, също от реален магазин, някъде в Горни Лозенец зад Химическия факултет на СУ, близо до някаква Била. Също от компютърен магазин взех и по-големия четец Кобо - Кобо Форма. Не помня името на компютърната фирма. Намира се на ул. Екзарх Йосиф срещу Софийска математическа гимназия. А най-често - от Технополис или Плезио. Където да мога да видя и да пипна четеца, да го разцъкам и да разбера дали ми харесва.
А от рийдър.бг май съм пазарувал онлайн някакви калъфи за четец, не помня.

Последна редакция: сб, 09 юли 2022, 15:10 от Stilgar

# 436
  • Марс
Аз съм пазарувала от там - kindle, но не ми се е налагало да използвам гаранцията - четеца все още си работи. Може би и някой друг ще се включи да каже дали е ползвал гаранция.

# 437
Как точно трябва да сложим Cool Reader на Pocketbook-а?

# 438
Как точно трябва да сложим Cool Reader на Pocketbook-а?
1. Включва се книгата към персонален компютър с USB кабел, така че съдържанието на вътрешната и памет да се покаже като дисков дял (примерно диск F: ).
2. Копира се архивът "cr3 - My Install.7z" в главната директория на съответното устройство.
3. Клика се архива с десен бутон и се избира "Extract here" (или "Разархивирай тук"). На всички въпроси за презаписване на съществуващи папки и файлове се отговаря утвърдително. След завършване на разархивирането файлът "cr3 - My Install.7z" може да бъде изтрит от книгата (в нашия случай - диск F: ).

Настройки на CoolReader:
Скрит текст:
Шрифтът за четене е настроен на DejaVu Serif. Може да се смени от менюто с настройки на програмата CoolReader. В сборката е включен и шрифтът "Disleksya", създаден специално за да облекчи четенето при лица, страдащи от дислексия. Имайте предвид, че далеч не всички шрифтове съдържат някои специфични символи като този за номер, гласни с ударение и букви от френската, немската и гръцката азбука. Шрифтът DejaVu Serif съдържа всички символи.

Инсталирането ще създаде необходимите файлови асоциации - файловете .FB2, .FB2.ZIP, .EPUB, .TXT, .DOC, ,RTF и .HTM по подразбиране ще се отварят с CoolReader, a .MOBI, .PDF и .DJVU - с Koreader. Ако нямате инсталиран Koreader, книгата няма да знае с коя програма да отваря някои от файловете. Промяната на програма по подразбиране за даден тип файл става, като докоснете и задържите файла в библиотеката. Появява се локално меню, в което избирате програма по подразбиране за отваряне на съответния тип файл и правилото се запомня.

Инсталиране на Koreader (четец, подходящ за .MOBI, .PDF и .DJVU файлове): Повтаря се описаната в началото процедура с файла "koreader for PocketBook InkPad3 - My Install.7z".

В CoolReader екранът се разделя условно на 9 квадранта (3х3), като докосването на всеки от тях изпълнява различна функция. Можете да видите или да промените зададените функции в CoolReader -> Settings -> Control settings -> Tap action. Функциите в момента са:

Иди на
връзка

Отвори
системен панел

Иди на
връзка

Следваща
страница

Меню  за
четене

Следваща
страница

Предна
страница

Главно
меню

Предна
страница

Всеки от редовете с по три зони може да бъде с различна височина, а не точно 1/3 от екрана. Това е предвидено, защото при четене държите книгата обикновено с една ръка отстрани в долния и край и нямате възможност с палеца си да докосвате най-горния и най-долния ред, без да се налага да премествате книгата. Затова в настройките височината на долния ред е само 17%, височината на средния ред - 50%, а тази на горния ред - 33%. Така, държейки книгата независимо с коя ръка, с докосване на палеца можете да прелиствате на следваща страница, а с докосване на палеца в най-долната част - да върнете страница назад. Можете да променяте тези настройки от:
CoolReader -> Settings -> Control settings ->
 - Height of upper tap zone
 - Height of middle tap zone

Функцията "Иди на връзка" се използва в някои книги, чиито бележки под линия не са форматирани правилно. Правилното форматиране ги показва в долната част на текущата страница. Но ако форматирането е неправилно (като линкове, а не като бележки), трябва да докоснете цифричката в дясно от думата и ще отидете на обяснението и. Проблемът е как да се върнете обратно в текста, който четете. Точно тук са от полза горните лява и дясна зона. Докосвате едната от тях и се появяват няколко стрелки, едната от които е "Иди на предната позиция", т.е. връщате се докъдето сте стигнали в четенето.

Съществува също възможност да зададете действие при докосване със задържане в коя да е от деветте зони от меню CoolReader -> Settings -> Control settings -> Long tap action. В текущите настойки навсякъде е зададено отваряне на речника. Така че да можете, задържайки пръста си върху непозната дума в текста, да видите значението и в някой от инсталираните речници. Ако не четете на език, различен от български, можете да зададете каквито предпочитате действия при дълго докосване. Изходът от речника става с докосване на най-левия му бутон отгоре - този със стрелката наляво.

# 439
Изглежда ми сложно. Основното меню ще си остане същото нали? Просто книгите ще се отварят с този Cool Reader. Ако не ми допадне мога да го изтрия просто от основната директория на четеца?

# 440
Изглежда ми сложно. Основното меню ще си остане същото нали? Просто книгите ще се отварят с този Cool Reader. Ако не ми допадне мога да го изтрия просто от основната директория на четеца?
По основното меню нищо няма да се промени. Ако не Ви допадне, можете да го изтриете. Или просто да не го ползвате, то заема нищожно малко място. Достатъчно е да задържите пръста си върху коя да е книга и да изберете от локалното меню да се отваря с друга програма за четене, а не с CoolReader.

# 441
Здравейте!
Харесах си няколко заглавия от сайта Чети.ме /за 1-ви път попаднах на него, все от Читанка съм сваляла досега/, дръпнах ги в съответния формат и ги качих в киндъла както стандартно си качвам, обаче след това в устройството не се визуализират и по никакъв начин не ги намирам, т.е. няма ги. Някой да е свалял от същия сайт успешно?

# 442
Да, отварят се при мен. Пробвай да преформатираш

# 443
Благодаря! Справих се, след като се сетих, че трябва да ги кача в Calibre-то и от там да ги пратя в устройството. Не зная защо реших, че щом нямат нужда от конвертиране /свалих ги директно в .mobi/, ще мога директно да ги кача в Киндъл-а от комп.

# 444
  • Варна
Понеже в сайта на Амазон всеки път се обърквам и се оказва, че не гледам правилния четец - това ли е новият пейпъруайт, нерециклиран и без разни уловки, които имам навика да недовиждам:
https://www.amazon.de/-/en/New-Kindle-Paperwhite-8GB-advertiseme … s%2C77&sr=8-1
Пише само за prime members, това какво означаваше?

# 445
Ако имаш активиран prime /7.99 евро на месец/, тази, намалената цена важи. Ако не /и не искаш да го активираш/- просто трябва вдясно да сложиш отметката на "non deal price"- тогава заплащаш стандартната, ненамалена цена. Днес и утре са prime days в Амазон и има сделки за прайм -членове. Заслужава си да платиш членството, дори и нищо друго да не купуваш. И ако го направиш, не забравяй след това да изключиш автоматичното подновяване, защото ако  не го направиш, ще ти дръпнат сумата и другия месец  и т.н.
По-сложно звучи, отколкото е всъщност.

# 446
  • Бургас
Привет, лейдис ( и джентълмени, ако има, че не съм следила темата Simple Smile )  Открих си днес една стара реликва, забравена и неползвана от години - Nook Simple Touch. Изглежда тотално умрял, но все пак да попитам, дали според вас има шанс да тръгне, че да го мъча или да заминава за рециклаж нейде? Thinking

# 447
Пробвай да го оставиш по - дълго време на зарядното. Това ми хрумва.
Завидях за находката, а ако е и с подсветка, съвсем.

# 448
  • Бургас
Без подсветка е, доста стар модел и съвсем бях забравила къде съм го навряла. Чак му лепне отпред рамката Grinning  Включих го да се зарежда уж, пък да видим... Дребосът е много ентусиазиран да види как работело това чудо Grinning Grinning Grinning

# 449
Аз имам Nook с подсветка. Хубавичък ми е, но остана на място на което вече нямам достъп и си купих новия Киндъл. Още си тъжа по Nook-a. Липсва ми ❤️

Общи условия

Активация на акаунт