Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 306
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 885
  • София
А и не Денков взима решенията за затваряне на училищата все пак.
За мен впрочем е правилно, че не се затварят централно, а само където има болни и карантинирани. Не е популярно мнение, но така мисля. Аман от затваряне на деца, за да не затваряме кръчми, защото няма пари.

# 886
  • София
Болниците виждаме как не се пълнят. Като са изписали вчера 161 човека с краката напред. За всяка бяла държава загубата на човешки живот е катастрофа. Като ще се сравняваме с другите нека погледнем държави с 10 пъти по-голямо население как имат същия брой починали като у нас.

# 887
Не, Cygnus, в грешка си, за всички са брюкселските насоки.
А в темата всеки избира какво да коментира, смятам.
Не помня да съм насилвала някого да чете или да не чете нещо. Rolling Eyes

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 12:11 от Анонимен

# 888
В момента при сина ми отсъстват 6-ма учители (от преподаващите на неговия клас 3-ма), отново има от вчера поне 4-ма позитивни ученици, това от 40, естествено и дума не се чува за карантина. Преобразуват постоянно програмата и така. В училищата на познати деца е подобна картината или по-зле. Това в София.

В София е много зле положението. Срам за Денков е неговият инат. Дори Вълчев се справяше по-добре.

# 889
  • София
И аз не съм за това да се затварят централно училищата, но поне регионално. В София е мрак. Не, че не може и така да се кара, но това може да продължи практически до края на учебната година.

# 890
Сега да не дойде времето на протести против ПО? Щом и учителският синдикат вече видя дебелия край.
Мантрата за пълните/празните болници предлагам да я оставим. Да видим на колко болни колко лекари, сестри и санитари се падат в интензивно и извън него. Да видим какви са изискванията по стадарт за реанимации. При голям оборот няма как общият брой в интензивните да е висок. Стоят си, примерно, на 5 броя, като за деня са умрели примерно 5 човека, освободили са и са сложени други 5.  Важното според плана е, че винаги остават, да речем, още 3-4 празни. Критерият смъртност отсъства от плана. И вече е все тая кой е ваксиниран и кой не е. Логиката явно е като на запалено стърнище- ненужното да изгори набързо.

# 891
  • София
Не знам какво е сега мнението на Белобрадова, тя въпроси задава на министъра, срещи прави в НС, само и само да има ПО. Сега трябва да й се зададе въпроса какво мисли за обучението в София
Но сега е в болнични,
стъпих си върху глезена, разтегнах връзки и счупих малка кост.
https://www.facebook.com/e.belobradova/posts/225720873085088
https://www.facebook.com/kozata

Колко са големи децата й, прогимназия, гимназия, знаете ли? Беше споделила радостна преди време, че са ПО

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 12:44 от milka22

# 892
  • София

Колко са големи децата й, прогимназия, гимназия, знаете ли? Беше споделила радостна преди време, че са ПО

И аз съм на мнение, че беше престъпно 7-8 месеца ДО. В същото време съм и на мнение, че ако се изпуснат нещата ПО става невъзможно, както е в момента, затова съм и за мерки. Белобрадова не знам точно на какво мнение е била, нито бих обсъждала личния и живот, но само искам да кажа, че много хора сме за ПО. То друго нормално обучение няма, ама няма и пълно щастие, та нещата трябва да се гледат комплексно.

# 893
  • София
В момента при сина ми отсъстват 6-ма учители (от преподаващите на неговия клас 3-ма), отново има от вчера поне 4-ма позитивни ученици, това от 40, естествено и дума не се чува за карантина. Преобразуват постоянно програмата и така. В училищата на познати деца е подобна картината или по-зле. Това в София.

В София е много зле положението. Срам за Денков е неговият инат. Дори Вълчев се справяше по-добре.

Никак, ама никак не харесвах Вълчев - изобретателят на индивидуалните мехурчета въздух, отказващ да се подчинява на законите, общи за флуидите и категорично противопоставящи се на статистическия характер на Втория закон на термодинамиката. В този момент го виждах като... безгръбначен и ... да речем, че се сещате за следващите думички. Да, за 1-ви, 5-и, 8-ми клас беше важно да се запознаят, ама... кой знае, ако не бяха пуснати всички поголовно може би щяха и те повечко да останат.
Както и да е.
Не го харесваХ.
Да си бе стоял Денков в ХФ - там беше наистина много добър... Времето за дипломацията просто отдавна отмина. Кой знае, може би би бил добър просветен министър в условията отпреди '19, ама... Сега просто има нужда от някой с характера на Петко Каравелов. Някой, който да тропне с юмрук на масата, да каже "така ще бъде" и да отстоява решението си, каквото и да казват хората... и да, дори и майките.

Сега да не дойде времето на протести против ПО?

Нали и двете разбираме, че това няма как да се случи? Е, разбира го и правителството. Поне толкова акъл имат. Най-добрите военни пилоти по време на втората световна война... не, по-право най-подходящи за спешно обучение за военни пилоти - били най-младите, дори и деца. Понеже имат чувство за неприкосновеност, усещане за вечност... "На мен не може да се случи". Този вид страх идва с опита. Децата не вярват, че ще умрат. Не и на истина. Не вярват, че нещо е опасно за живота им - по-скоро вярват в наказанията, които могат да получат от родителите си. И в такъв смисъл децата, подрастващите, младежите лесно излизат на протести. Особено в момент, в който протестът сам по себе си е опасен не поради опасността от полиция / военни, а поради близостта на останалите протестиращи. Кой ще "излезе" на протест в тълпата? Аз ли? Ти ли? А против ДО може и да излязат. Щото там са всички безсмъртни. Така че логиката сочи да бъде оставено ПО независимо от обстоятелствата... такова решение може и да е обществено опасно, но пък е политически безопасно.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 13:11 от katiABV

# 894
„Няма заповед децата, които учат в онлайн среда, да бъдат изпитвани в учебна. Това е само препоръка. Разбира се, че в момента не е удачно да се форсира присъственото изпитване“, каза още Денков.

https://maxnews.bg/2022/01/18/%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%ba%d0%be%d0% … WcRciuPyc_VDk7wt0

# 895
Знаете ли, за мен отпада на този етап да мисля за ДО и ПО. Толкова е омазано в София, че не ме интересува вече, ама грам. В момента на места в София си оставен и без ЛЛ и без диспансерен лекуващ, толкова е зле. Болни са, дано оцелеят. Имате ли идея за диспансерен , с належащи нужди, какво обикаляне и какви проблеми са това?
Иначе, да-броят легла...

# 896
От канала на МОН:
"Министър Денков смята за разумно между първия и втория срок да има общо пет неучебни дни в седмицата от 31 януари до 4 февруари 2022 г. Един от тях е  междусрочната ваканция. Заедно със съботите и неделите преди и след посочената работна седмица учениците няма да влизат в училищата общо девет календарни дни. Те ще се върнат в клас на 7 февруари т.г. и, ако няма забрана от здравните власти, ще започнат втория срок присъствено. По този начин учениците и учителите ще могат да се възстановят  от натоварването, свързано с изпитванията и оформянето на срочните оценки. В същото време ще се даде възможност за облекчаване на здравната система, имайки предвид, че около въпросната седмица се очакват върхови стойности на заразени с COVID-19."

В София още 2 седмици присъствено не знам до къде ще доведе... И сега огромна част от положителните слюнчести не се проверяват с PCR.

# 897
  • София
Не че съм фен на Вълчев, но на които точно закони е "отказвал да се подчинява"?

# 898
Да не отварям дума за цинизма им с "удължената" ваканция. Тя не е, за да си починат. Тя е, за да си изболедуват вкъщи, па после-присъствено, без да си се възстановил, на кого му пука задъхваш ли се-норматива по физическо те зове.

# 899
https://www.24chasa.bg/novini/article/9120340
Другаде не намерих актуални числа. В разните му стандарти и пр. пише на каква площ колко легла, колко ток и колко кислород, но не и колко хора.  В клиничната пътека кома неиндицирана от травма /№114/за сключване да договор с касата пише, че в интензивно са нужни поне 4 човека със специалност анестезиология и реанимазция за общо интензивно и поне 1 за профилирано.
Ето текста:  3. НЕОБХОДИМИ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА.
Блок 1. Необходими специалисти за лечение на пациенти на възраст над 18 години:
- четирима лекари със специалност по анестезиология и интензивно лечение ;
В случаите, в които в отделението се осъществява интензивно лечение само по
определена специалност, минималният брой на лекарите е четирима, от които поне един е
със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, а останалите са със
специалността, по която се осъществява интензивното лечение.

Да, явно важното е да им е ок на политиците. Те че са над обществените закони, ясно, но се пробват и да са над природните, което няма как да се получи. Но опитват.

Последна редакция: вт, 18 яну 2022, 13:41 от ra2

Общи условия

Активация на акаунт