Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 56 014
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 525
И аз се оплаках от недалновидно отменяне на всички изпитвания, въпреки, че към онзи момент всички бяха на ДО и си бяха съвсем равнопоставени, нищо, че доводът за ПО беше именно равнопоставеност. Това им преобръща каруцата сега, когато е пик, пак няма присъствено и пак няма оценки. Ами как няма да окапят, като за присъствен тест масово си ходят болни, под натиск. И ще се целят в едни последни дни от януари, което кой както да ми го обяснява, категорично не е нормално. Защото по правило тогава болни официално няма, нищо, че половината реално са. Да, да, знам, не навсякъде е така, нали се разбрахме по тази тема. Другото ми дете към момента е оформено. Значи не е да не може.
Скрит текст:
Оставяйки на директорите да взимат решение, ако не приемат че дистанция, маски, ваксини и прочее са мерки при пандемия, ще си ходят болни присъствено и това е.
При нас причината е натиск за присъствено, изтикване на оценяване в края на срок по начин, който е безумен, но това си е модел на училището и без пандемия. Надявах се сега да проявят някакъв разум. Това е и причината да има скрита заболеваемост и да се отчитат уж здрави деца налични в клас. Най-отговорно заявявам, че там децата си ходят с неразположения, отсъствията им после се наваксват трудно и гледат да не си го причиняват. Преди пандемията и моето е ходило така, нямаш избор просто. Мобилизираш се, бухаш капките в носа и отиваш. Допускам част от причината за многото заболели учители е скритата заболеваемост сред учениците. Само че, проблемът е, че това е колело, и докато се извъртят всички, все ще има пострадали и липсващи от учебния процес и такъв просто няма.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 09:13 от 705966

# 526
Скрит текст:

Що се отнася до това, какво трябва да бъде направено. Според мен ако ще се предприема нещо  трябва да има баланс и приоритет да са единствено  здравните аргументи. В противен случай няма да има разбиране и ще избухне недоволство. Всички сме ужасно изнервени, търпението ни е изчерпано  и не можем да преглътнем повече несправедливости.
 Разбирам прекрасно другите групи, но нека и те разберат , че здравето и образованието на децата ни също е приоритет. Паралелното обучение  е много  скъпо. Прегледа при лекар и лечението на проблемите генерирани от толкова дългото ДО също са огромен разход.  Не е седмица не са две , а  вече трета година. Всички сме важни.

Няма как само здравните аргументи да бъдат гледани. Преди всичко в такава ситуация ПО би било отложено до след 5-10 години сигурно. Но не е само това. Рискът от заразяване и смърт отстъпва пред гладът винаги. Доказала го е историята. Страхът от болест не прави революции, не сваля правителства. Страхът от Гладът и Студът правят и са правили и двете.

Моята теза НЕ е да се откажем непременно от идеята за ПО. А като искаме да внимаваме какво и кога искаме.

Сервитьорката   може за няколко месеца да стане домашна помощница, може да стане санитарка, може  много неща . Стига да иска  няма да умре от глад.
    Когато бях ученичка  в часовете ни  по български език   ни казваха да си извадим учебника, да си прочетем новия урок и да си напишем план. Най-хубавите планове получаваха отличен. По литература ни даваха тема съчинение по картина или нещо по избор. Оценяването бе по същия начин. Това продължи през всичките години.
Учителката ни бе назначена по партийна линия разбирай несменяема , а по онова време на уроци уроци ходеха  само застрашените от повтаряне. Едва в гимназията разбрахме какво ни е причинила.
  За това не мога да се съглася с Вас, че глада е по-важен от  знанията.
  За  това  не мога да се съглася с Вас , че това може да продължава с години.
   За това твърдя, че междувременно  паралелно образование е необходимо.  
Защото аз знам какво не умея и не се срамувам нито да го призная , нито да потърся помощ , но съм абсолютно  сигурна, че ако практиката на затваряне на училищата продължи , ще  сме ограбили бъдещето на цяло едно поколение.
 Всички са важни, а децата най -много.

Да, нали? Слугите да се оправят както могат, ако могат, важното е твоето спокойствие да не се нарушава.

Съчиненията по картини всъщност са сред най-забавните и полезни упражнения по литература, впрочем.
[/color]
Скрит текст:
Преди много години имаше  тема '' Трябва ли децата да работят докато учат'' . Тогава Вие го намирахте за правилно защото това щяло да се случи в семейния Ви бизнес  а аз бях против, но премълчах че знам колко  е трудно .
 По времето на моето следване, се оказах в ситуация не само да не мога да разчитам на никого, но и аз да помагам у дома. Минала съм през какво ли не и за разлика от Вас съм била и в обувките на слугите, за които внезапно уж се загрижихте. Успях да постигна не малко без да разчитам на никого и се гордея се с постигнатото. За разлика от Вас много добре знам на какво е способен  човек, който  не мързелив . За разлика от тези, на които винаги всичко им е било подсигурено, ние умеем да си контролираме  и нервите. Но  и двете знаем, че не Ви е нито до мен, нито до съдбата на сервитьорките .

Нищо не е в състояние да ме убеди, че е правилно да се затварят здрави, тествани деца а дискотеките , клубовете и ски влековете да генерират  хиляди заразени ежедневно без никакъв контрол

# 527
Отказът на моето дете да е присъствено намира отговор и в част от написаното от mamamari - има съученици, които се веят по дискотеки, ползват фалшив сертификат за ходене на заведения, вадят си фалшиви бележки, ходят си с хрема и с домашен отрицателен тест. Преди пандемията ясно. Но сега е малко по-различно. Никак не и е било приятно в една стая с 30 кихащи и кашлящи без маски на класното, но това е положението-един шанс имаш да го отметнеш това класно. Нека не си въобразяваме, че пълнолетните (а и непълнолетните) не са допускани в същите тези дискотеки, за които ревем да ги затворят. Те са си основен клиент. Поименно мога да изреждам, пускат си сторита вечер и дори не се и крият. София, за съжаление, е един разблуден град.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 09:21 от 705966

# 528
При нас това се изясни... От днес седмокласничката е карантинирана (положителен съученик)
Има още един въпрос - колко?
Отг. - реални 5 дни по новите правила...
До 17.01 (понеделник) включително 🤔
Естествено родителите и братя/сестри нямат общо и е въпрос на лична отговорност поведението на семейството ✌️
Малчо утре е рожденник... Парти?

Родителите и семейството на детето не са карантинирани, защото не са контактни. Такива са правилата, та не знам за каква лична отговорност става дума. Трябва всички те да спрат да ходят на работа и училище ли?

# 529
Явно сме в позицията на "спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се". ПО се фаворизира. Защо? ДО се провежда тенденциозно непълноценно, дори и там, където може да е "равнопоставено". За да няма повече избрали го на индивидуална основа? Няма да затворят. Видно е. Не искат. Остава всеки да си реши за своето дете, за своето семейство и своите обстоятелства.
Всички ще изболедуваме, май това е идеята. Да се сдобием с групов имунитет от преболедуване. Вървим бързичко в тази посока.
За София сме на 1,4 процента заболеваемост. Минахме отчитането в сто хиляди, вече сме на проценти. Честито!

# 530
Не съм оптимист. В училища, в които официално нямат карантинирани, всъщност реалностите са съвсем различни. Личен опит.
Един клас може да е пощаден, но съседните да са масово отсъстващи по неясни причини.
Освен това и родителите са абсолютно и крайно безотговорни. Деца, които са последен ден в карантина или отсъствали цяла седмица по неясни причини (или вирус, или профилактично), уикенда са на рожден ден и кино. И после нямат против децата да се затварят  "за да се прекъсне веригата".

# 531
  • В Космоса
Здравейте!
Днес карантинираха класа на дъщеря ми за 7 дни, заради г-жата по занималня, която е положителна. Мога ли да ползвам болничен на това основание? Чета противоречиви мнения. Още не знам дали ще ми се наложи, затова не съм говорила с ЛЛ.

# 532
При нас това се изясни... От днес седмокласничката е карантинирана (положителен съученик)
Има още един въпрос - колко?
Отг. - реални 5 дни по новите правила...
До 17.01 (понеделник) включително 🤔
Естествено родителите и братя/сестри нямат общо и е въпрос на лична отговорност поведението на семейството ✌️
Малчо утре е рожденник... Парти?

Родителите и семейството на детето не са карантинирани, защото не са контактни. Такива са правилата, та не знам за каква лична отговорност става дума. Трябва всички те да спрат да ходят на работа и училище ли?
Малкото ми дете е на училище... Вече има над 200 отсъствия, защото често боледува. Интруктуран е да седи с маска.
С таткото сме плътно с маски и избягваме всякакви контакти, освен крайно наложителни.
Отменихме скромното празнуване на рождения ден, което беше планувано с 1(едно) ваксинирано приятелче (с ваксинирана майка)...
Това смятам за отговорно поведение ✌️
Няма да нося покупки на родителите ми, няма да отида до банката, няма да взема днес лекарствата на майка ми, няма да пусна малкото на присъствената школа по АЕ... Такива неща ✌️

# 533
Интруктуран е да седи с маска.
С таткото сме плътно с маски и избягваме всякакви контакти, освен крайно наложителни.
Отменихме скромното празнуване на рождения ден, което беше планувано с 1(едно) ваксинирано приятелче (с ваксинирана майка)...
Това смятам за отговорно поведение ✌
Това не е отговорно поведение. Това е поведение на човек с психоза. Отидете на консултация с терапевт. Вирусът няма да изчезне, защо съсипвате психиката на детето си? Да, то боледува. Но и без пандемията пак щеше да боледува, нали? Стига с тия маски, стига с тия изолации. Животът си тече, не се закопавайте живи.

# 534
Това не е отговорно поведение. Това е поведение на човек с психоза. Отидете на консултация с терапевт. Вирусът няма да изчезне, защо съсипвате психиката на детето си? Да, то боледува. Но и без пандемията пак щеше да боледува, нали? Стига с тия маски, стига с тия изолации. Животът си тече, не се закопавайте живи.
Аз съм подобна явно като писхологически тип на дамата, защото ми е писнало от зимните и грипни виурси и предпочитам да ги прескчам. Имам баба починала след ухански грип 96 г (с ваксина за него), близки с усложенения плеврит и задух след свински грип (донесен от комшийка на село след тяхна новогодишна сбирка) за радост разминал ни се на косъм с бебе на 10 месеца понеже комшийката минала да се оплаче че не е добре след като си бяхме заминали; по-далечен познат починал от сърдечно усложенение след грип една година преди официално да обявят ковид (след като с жена му отишли да видят болната си дъщеря и семейството й, да им занесяли супа). Едновремено с това разни екзотики от ДГ на детето. През месец януари според нашата педиатърка (мнение преди ковид) има гадни вируси и тогава не е особено смела да чака да мине без антибиотик.Предни години се опитвахме да опазим децата с грипните ваканции. Сега с ковид нещо се размиха нещата.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 12:17 от Sparkles

# 535
[

Точно заради такова мислене дълго време ще бъдем между ПО и ДО. Само дано не загубим близки.

# 536
В някои страни много преди ковид при определени обстоятелства си носят маски, без да са психясали. Там психясват от други неща.
Та кой с какви отклонения е, не мисля, че не е обект на темата. Всички сме с някакви.

# 537

В условията на пик не е безпочвено да се ограничат контактите и ненужни рискове. И не, не е психоза. А по-отговорно поведение. Маските са задължителни при определени условия. И не давайте диагнози, без да сте професионалист. Определено това говори повече за вас и вашата безотговорност към другите.

# 538
  • София
При половин болен клас и липсващи учители, не разбирам какво отношение имат интензивните легла. И тези като всички. Докато напишат плана, вълната ще мине. А ние ще имитираме ПО. Да, да знам, че в някои училища не е така.

Важното е да е присъствено, пък дали е обучение... не е толкова важно.

Брат ми кара в момента втори път ковид. Без тест (щото за домашен БАТ не са се и сетили, но и да се бяха сетили децата нямаше да бъдат извинени на това основание) - отишъл пред Рамус, видял опашката и... си тръгнал. Щото там чакат и хора като мен - за редовни изследвания - и хора, дето им трябват тестове за сертификат. Да не заразява. ОК, той се е изолирал, ама децата са си присъствено на училище. Вярно, и те бяха болни първия път, да речем - малко вероятно е да разпространяват... евентуално. Също толкова вероятно е и просто да не проявят симптоми. Но да ги спре не може, карантина няма и той - просто си седи у дома, понеже - по лично усещане, симптоми и най-вече загубата на обоняние един ден - смята, че вероятно е това. Само че ето - готов е да си плати ПСР, но не и да чака 2 часа и половина на вятър и сред хора.

Фран, много се радвам на оптимизма ти. Надявам се да си права. А относно решаването на училищно ниво - пак ще кажа, да ако има разписани правила и директорите ги спазват, аз съм ОК. Но ако е по преценка на директорите - има директори, които все още отричат да има вирус и които имам чувството, че получават бонуси за всеки присъствен ден. Нямам обяснение иначе. Нашите до момента за 2 години пандемия и независимо от броя болни учители и ученици не са пуснали децата ДО нито един ден. Минават ДО само при централизирано затваряне. Преди при грипните ваканции беше същото. При една от грипните ваканции си спомням, че само нашето училище и още няколко в Южна България учеха, докато МОН не обяви грипна ваканция. Знам, че не е честно за Вас, но аз гледам от моята си камбанария.

А ще има и обратните случаи - училища, затварящи, за да спестят пари за отопление, примерно. Особено сега, с високите цени.
Освен това ще има области, които учат главно присъствено и такива, учещи главно дистанционно. Моето дете вече не кандидатства, но миналата година беше в 7-и клас много силно ме касаеше и никак не бях съгласна част от бъдещите кандидатстващи за мястото, за което кандидатства той, да са учили при по-благоприятни (по отношение на учебния процес) условие. И да, не всички училища са областни, има и национални. Та такава схема - по области - ощетява една част от кандидатстващите. Не толкова в 12-и клас, понеже подготовката за кандидат-студентски изпит все пак се извършва основно индивидуално, не в училище. Но в 7-ми клас е доста съществено.

Скрит текст:

Що се отнася до това, какво трябва да бъде направено. Според мен ако ще се предприема нещо  трябва да има баланс и приоритет да са единствено  здравните аргументи. В противен случай няма да има разбиране и ще избухне недоволство. Всички сме ужасно изнервени, търпението ни е изчерпано  и не можем да преглътнем повече несправедливости.
 Разбирам прекрасно другите групи, но нека и те разберат , че здравето и образованието на децата ни също е приоритет. Паралелното обучение  е много  скъпо. Прегледа при лекар и лечението на проблемите генерирани от толкова дългото ДО също са огромен разход.  Не е седмица не са две , а  вече трета година. Всички сме важни.

Няма как само здравните аргументи да бъдат гледани. Преди всичко в такава ситуация ПО би било отложено до след 5-10 години сигурно. Но не е само това. Рискът от заразяване и смърт отстъпва пред гладът винаги. Доказала го е историята. Страхът от болест не прави революции, не сваля правителства. Страхът от Гладът и Студът правят и са правили и двете.

Моята теза НЕ е да се откажем непременно от идеята за ПО. А като искаме да внимаваме какво и кога искаме.

Сервитьорката   може за няколко месеца да стане домашна помощница, може да стане санитарка, може  много неща . Стига да иска  няма да умре от глад.
    Когато бях ученичка  в часовете ни  по български език   ни казваха да си извадим учебника, да си прочетем новия урок и да си напишем план. Най-хубавите планове получаваха отличен. По литература ни даваха тема съчинение по картина или нещо по избор. Оценяването бе по същия начин. Това продължи през всичките години.
Учителката ни бе назначена по партийна линия разбирай несменяема , а по онова време на уроци уроци ходеха  само застрашените от повтаряне. Едва в гимназията разбрахме какво ни е причинила.
  За това не мога да се съглася с Вас, че глада е по-важен от  знанията.
  За  това  не мога да се съглася с Вас , че това може да продължава с години.
   За това твърдя, че междувременно  паралелно образование е необходимо.  
Защото аз знам какво не умея и не се срамувам нито да го призная , нито да потърся помощ , но съм абсолютно  сигурна, че ако практиката на затваряне на училищата продължи , ще  сме ограбили бъдещето на цяло едно поколение.
 Всички са важни, а децата най -много.

Да, нали? Слугите да се оправят както могат, ако могат, важното е твоето спокойствие да не се нарушава.

Съчиненията по картини всъщност са сред най-забавните и полезни упражнения по литература, впрочем.
[/color]
Преди много години имаше  тема '' Трябва ли децата да работят докато учат'' . Тогава Вие го намирахте за правилно защото това щяло да се случи в семейния Ви бизнес  а аз бях против, но премълчах че знам колко  е трудно .
 По времето на моето следване, се оказах в ситуация не само да не мога да разчитам на никого, но и аз да помагам у дома. Минала съм през какво ли не и за разлика от Вас съм била и в обувките на слугите, за които внезапно уж се загрижихте. Успях да постигна не малко без да разчитам на никого и се гордея се с постигнатото. За разлика от Вас много добре знам на какво е способен  човек, който  не мързелив . За разлика от тези, на които винаги всичко им е било подсигурено, ние умеем да си контролираме  и нервите. Но  и двете знаем, че не Ви е нито до мен, нито до съдбата на сервитьорките .

Нищо не е в състояние да ме убеди, че е правилно да се затварят здрави, тествани деца а дискотеките , клубовете и ски влековете да генерират  хиляди заразени ежедневно без никакъв контрол

Виж какво, моето момиче, нещо яко не си в час и в момента грубо и лично ме обиждаш. Като не помниш да беше проверила кой каква позиция е защитавал в тази тема!
Моят "семеен бизнес" е "изследовател". Да, семеен е, и родителите ми са такива, но не, няма как да се практикува от хлапета, нещо повече, няма как да станеш такъв, ако времето ти е отивало в странични занимания. Моето мнение по тази тема - нямаща нищо общо с темата за ПО/ДО е, че човек трябва или да се стяга и да учи - през цялото време, в което има сили да не почива - или да ходи и да работи и да не си губи времето с имитация на учене. И, че през времето на обучението (ВУЗ) една прочетена книга, нямаща отношение към предмета на образованието, е безкрайно по-ценна от една изчистена маса в местната кръчма.

За разлика от теб аз мога да проявявам емпатия - дори и към хора (и животни), в чиито "обувки" никога не съм била. Представи си, и улично куче никога не съм била, но и към тях проявявам съчувствие. За разлика от някой, който, в мига, в който малко си подаде носа, почва да се перчи като паун и да се гнуси от доскорошните си дружки... аз не харесвам Вазов по принцип, но напоследък твърде често се сещам за заглавието на разказа... "Пази Боже слапо да прогледа"...

А това, последното ти изказване, си беше просто груба и насочена лична обида.

Последна редакция: чт, 13 яну 2022, 13:25 от katiABV

# 539
  • Пловдив
Мразя да пазарувам онлайн, мразя и пълни магазини. Затова, днес, отивам в Зара при отварянето. В огромен магазин сме 5-6 човека. 25 свободни пробни и две девойки, които следва да са на училище се нахлузват в пробната до мен. Приканвам ги любезно да се преместят, не защото ме е страх, а защото не обичам някой да ми дудне на главата, а те не млъкват. Не можело, това им била любимата пробна, като ме било страх, що съм ходила по магазини.....каква била тази психоза......Питам ги защо не са на училище. В карантина били. Ама тя била за страхливите. Е, толкова за мерки, теглилки и ПО.

Общи условия

Активация на акаунт