Тема № 24 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено" - Януари 2022

• 55 302
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 795
Направо се радвам, че излизаме ние от системата. Единствено съжалявам, че не пуснах детето на 6, да, беше готова, можеше да чете и смята, към днешна дата нямаше да минава през тези безумия, за уеднаквяване с ЕС  и прилагани на парче.

# 796
  • София
Нашите могат да тръгнат на 6, но с програмата за ПУК. На 6 децата не са готови за стандартната първокласна програма чисто откъм анатомични и физиологични особености, дори ръцете им не могат още да държат молива толкова дълго, за да пишат. Когнитивно и езиково също не са готови. Ако просто смъкнат възрастта и лепнат същата програма за 6-годишните ще има големи проблеми. Доколкото зная западняците не си мятат децата направо на толкова писане и четене от 6-годишни, а повече прилича на ПУК.

# 797
  • София
Нашите могат да тръгнат на 6, но с програмата за ПУК. На 6 децата не са готови за стандартната първокласна програма чисто откъм анатомични и физиологични особености, дори ръцете им не могат още да държат молива толкова дълго, за да пишат. Когнитивно и езиково също не са готови. Ако просто смъкнат възрастта и лепнат същата програма за 6-годишните ще има големи проблеми. Доколкото зная западняците не си мятат децата направо на толкова писане и четене от 6-годишни, а повече прилича на ПУК.
Нещо физически изостанали ли ли са нашите деца? Защо в другите страни пишат на 6, та пушек се вдига. Даже и от по-рано. То и тук е така, но това е друга тема. В ПУК си учат и реално две години едно и също, което е безсмислено. Няма дете в първи клас да не може да чете и пише.

# 798
  • София
Детската ръка на тази възраст не е все още готова да пише толкова дълго и толкова много, колкото нашите първокласници. Също и координацията око-ръка е все още незряла за нашенската програма. Активното внимание също не издържа. Езиково трябва също да има зрялост, за да се получи четенето и да се напише след това. Затова децата на 6 трябва да рисуват, а не да пишат ченгелчета и още от първи клас да им тръсват диктовките и километричните текстове. Достатъчно е човек да сравни т.нар. работни листове за 6 и 7 годишните при чуждите системи и при нашата и се виждат очевадни разлики. В нашенските дори по-по-най паралелки със супер зрели и подготвени деца в ПУк, четящите са по-малко от половината, и то под четящи имам предвид да четат думи и изречение от две-три думи. За писане на ченгелчета и ръкописно и дума не може да става - там от 20 деца я има 1-2, я не. Те още печатно като се опитват да пишат пропускат букви или ги пишат някои огледално. Мога да разказвам много по темата какво е нивото на зрялост и готовност на ПУК-четата и дали биха се справили с простото смъкване на първокласната програма.

# 799
Аз съм на абсолютно обратното мнение за 6 годишните и уменията им. Както и с мантрата, че им се краде детството и нам си какво.
Едно дете се справя с това, на което го научиш. Ако до 6 години гледа детски по цял ден и драска кръгчета на лист, нормално да не може да пише и чете. Ако се занимаваш целенасочено, дори на игра, на 6 си има предостатъчно умения за 1 клас.
Някои и на 8 не им се получава, това значи ли, да ги пращаме направо на 9 на училище, че да не се преуморят да пишат сакън..
Това ми идва като махането на памперса на 3-4 години...

# 800
Те в ПУК учат печатна азбука, след това искат да изучат бързо ръкописната. Все едно две азбуки да учат. На моето дете най-омразното в градината беше спането, вместо да играе навън по светло, та затова я пуснах в едни от първите разктири ПУК в училлищата без спане. Горичиво съжалявам,ч е не я пуснах направо в 1 клас, пак да кажа. Щях да и спестя последвалите безумия за техния набор.

# 801
  • София
Духи, някъде да съм писала нещо за крадене от детството? Извинявай, ама от години съм в тази среда и през ръцете ми са минали сума деца, отделно колко класове и градински групи съм видяла. Виждам реално как са нещата, а не как хората си мислят, че са. Не, нямат достатъчно умения за първи клас при нашенската програма! Дори суперготовите деца имат сили до края на първи клас, а после започва да се натрупва умора от натоварената програма. Все едно теб да те карам по цял ден да преписваш на ръка в библиотеката. Или хем да преписваш, хем да ти диктувам, хем да съчиняваш по цял ден. Ще откачиш още в края на втория ден, без ръка ще останеш само от писането. Няма нужда да пишеш за памперси и подобни, това е несериозно! Ако имаш някакви реални аргументи - пиши ги. Но такива тип клюкарски за памперсите и напълно лишени от смисъл няма как да звучат нормално.

# 802
Аз съм тръгнала на 6 години на училище, никакви проблеми не съм имала и си мислех че по принцип е така. Синът ми ме опроверга. Макар че тръгна на 7г. беше много разсеян в първи клас, пишеше по-бавно, не го свърташе да седи и учи, а иначе не е някой хиперактивен темперант. Но пък можеше да чете. С писането обаче беше мъка. Имах намерение да го пусна на 6г защото за мен това е било наистина добро решение, но предподвателите в училището ме убедиха, че момченцата по-късно добиват училищна готовност и се оказаха прави. Докъм пети клас момичетата водят в справянето с училищния материал, така съм чувала и от познати, да видим по-нататък.

# 803
Андариел е права обаче, това, че моето дете беше готово, не значи, че всички са така. Да, масово е да не се справят, а не да са готови. Такава ни е програмата, да. Аз от програмата плача най-често, защото тя по-адекватна нагоре не става. Но масово си заравяме главата в пясъка и овикваме децата, че в тях е вината. Нулево разбиране дори от родители какво точно се случва нагоре.

ПП. И тук ще добавя нещо, което ще обиди мнозина може би - масово родителите не могат да се справят с материала в гимназия, а уж са го минали и то присъствено, уж в едни по-добри времена. Това за мен е живото доказателство какво и как се учи, и как си следваме принципа на зазубрянето у нас. Минаваш урок и триеш с гумата, за да освободиш за следващото.

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 09:37 от 705966

# 804
Аз за това мисля да я пусна от 6 години, но няма да я тормозя, колкото се справя, толкова. Тя цялата ни образователна система е сбъркана, така че и от 7 години да тръгне, пак ще е супер натоварено, просто ще стои до 20 годишна в безумието.
Начален курс като цяло пак е най-добре сравнено с прогимназия, а за гимназия вече е ясно, там винаги е било сложно.

# 805
От частен случай не могат да се правят заключения. Затова се гледа достатъчен брой деца и не само за една година. Моите двама са на една дата родени, но тя можеше и на 5 да тръгне на училище, а той до нова година в 1 клас още се ориентираше в обстановката. Учебните програми и сега са така направени, че да насадят неприязън към училището на по-голямата част от децата (подчертавам не за всички). Винаги има деца изпреварващи в развитието и за тях е редно да има допълнителни занимания по интереси, за да се избегне уравниловката, както и допълнителни занимания за догонващите. Аз също смятам, че детството си е на децата и не бива да го пренебрегваме като фактор в развитието им - игри, опознаване на света в различни ситуации, различни от 12-часовото стоене на чин и бюро от детска възраст.

# 806
Моят син изкара 1 и 2 група в градината. Мразеше да спи на обед, не спеше от 2 годишен. Пуснах го ПУК в училище на 5, учеше ченгелите и да чете с 6 годишните. На 6 и 3м тръгна 1 клас и до ден днешен се справя без никаква разлика от съучениците си, винаги е бил отличник.
Аз също съм тръгнала на 6, обаче имахме легла и в 1 клас 😁 не че някой спеше..
Анди, извинявам се, ама при теб идват деца с проблеми. Затова такива си видяла и обобщаваш от тази гледна точка. Ти ги виждаш в един спот момент, за диагностика по еди кви си норми.. Пък е модерно да си пратиш детето на логопед, малко или много, то ако има проблем там ще го оправят, щото реално в градината масово е ядене и спане. Ако вкъщи не работиш смислено с детето, как очакваш да има умения, желание и прогрес? Затуй я на занималня, я на специалист.. Със сигурност има и не готови деца, ама за по-лесно дай по-къс о да не се занимаваме толкоз много.
За детството не съм казала, че идва от теб - но е мнение на много хора. И какво правят тая допъл ителна година - висят по таблетите и оцветяват слончета...
Щерката не можах да я пусна на 6, за което съжалявам, най-вече стечение на обстоятелствата, но не защото не беше готова - чаках си определен випуск госпожи за 1 клас, баткото следя 7 клас за НВО, разни си вкъщи случки и други фактори.. Но и тя беше много мини маус не знам как щеше да носи раница дори 😁

Последна редакция: нд, 16 яну 2022, 09:41 от duhi_puhi

# 807
  • София
Не, Духи, при мен не идват само деца с проблеми. Работя с цели групи и класове, "в норма", така да се изразя. Скрининг и т.н., групови занимания. То да бяха само децата с проблеми, да речеш, че ми е бъгната извадката. Ама не е. Мога да разказвам и какво е в групи при деца с подбор, бъдещите суперотличници. И там природата си казва думата, колкото и детето да е напред спрямо средното ниво - внимание, езикова зрялост, физизиологична зрялост за писане, четене и натоварена учебна дейност. Седем-годишните едва издържат на писането на ченгели и диктовки. Това са, както казах, суперотличниците още от ПУК, а някои съм ги наблюдавала още от първа-втора група, и то в детски и учебни заведения, в които няма клинчене от програмата, а дори доста амбициозно се работи с децата.

# 808
Няма дете в първи клас да не може да чете и пише.
Това въобще не е вярно. Миналата година на матурите  4клас само 15% от децата в държавата имаха 6 по български и по математика. Като се има предвид, че в някои училища се подсказва от учителите, смятай каква е реалната картина.

Искам да попитам какви са правилата за карантиниран клас? Дете от този клас не може да излиза от къщи 5-7-10дни? Или може да пътува с родител до вилата и там да кара тази карантина?

# 809
Истина е, че първо - те са друго поколение, на много от децата всъщност не се четат книги, а дори и най-строгите родители не могат да забранят напълно телефона, телевизора и т. н. Това влияе на обучението, защото в моето детство имаше игри навън и книги, детските по телевизията бяха в събота и неделя за няколко часа.
От друга страна са прекалили с материала - по български език учат понятия, които са се учили в прогимназиален етап, още в начален. А граматически категории на глагола, които преди са били в университета, сега са в 6-ти клас. По математика през час се взима нов урок, времето за упражнения е минимално и със сигурност и там е свален отгоре материал. По химия в 7-ми клас учат менделеевата таблица, аз съм сигурна, че я учих в гимназията.

Общи условия

Активация на акаунт