Нашите орхидеи – тема 37

• 30 752
  • 763
  •   1
Отговори
# 585
Флоренче, знаеш ли как ме привличат, но мнооого капризни принцеси, и една грешка в поливането не прощават. Купувам цъфнали, дундуркам ги цяла година, най-много до един домашен цъфтеж съм ги докарвала.
Но ако видя хубаво растение пак ще се изкуша, знам си Blush

# 586
  • Бургас
И аз домдуркам един Милтонопсис от миналия Свети Валентин. Толкова хубав беше като го взех и след месец като взеха да се появяват едни петна по листата. Почнаха да съхнат, с няколко фунгоцита киснах включително пръсках листата. Сега е един никакъв, но има три нови растежа обаче от страх да не преполея, листата набръчкани - мани мани. Голям каприз нищо общо с Милтония ❤️.

# 587
  • Варна
Флоренче, знаеш ли как ме привличат, но мнооого капризни принцеси, и една грешка в поливането не прощават. Купувам цъфнали, дундуркам ги цяла година, най-много до един домашен цъфтеж съм ги докарвала.
Но ако видя хубаво растение пак ще се изкуша, знам си Blush

Преди няколко дни имах работа в Хоум макс- естествено загледах растенията. Имаше милтониопсиси тъкмо ги зареждаха и им търсеха място сред останалите орхидеи. Много се зачудих дали да си взема още един. Имаше хубави растения, но всички бяха само на пъпки и си помислих, че с моя късмет нищо чудно да дублирам растението с това вкъщи.  Издържах и не си взех. Иска ми се теменужен, вероятно ще се сдобия по някое време. Simple Smile

Моля, сподели за какви грешки в поливането пишеш ? Аз моя го поливам проточно веднъж седмично или на 10 дни. Температурата му е около 18-20 градуса. Торих го лятото. Сега като прецъфти ще го оставя малко да почине и лятото отново ще го наторявам. Лятото направи доста нови булби. Миналата година направи 2 цветоноса, сега отново има 2, но единият не се развива. В едно и също положение стои от 3 месеца, около 3 см. и не расте. Simple Smile

Има тук- там къдрави листа, но не му се впечатлявам.

# 588
Пак аз с въпрос .
Какви са тези бебенца, които се виждат?

Забелязвам , че някои от корите има мъх и мисля , че започват да мухлясват, но ме е страх още да я пресъдя, цвета не е окапал.

# 589
# 590
Ако цветоносът е отворил всички пъпки, пресаждането няма да го накара да хвърли цветовете.

# 591
Флорен, по мои наблюдения милтонопсиса иска равномерно влажен субстрат, без да прогизва и без да пресъхва. Това значи редовно поливане по малко, точно както правиш ти. Накисването е смъртоносно, даже по-лошо от пресушаване. Не е препоръчително да се мокрят листата и да попада вода в булбите.
Аз съм мързелив поливач и понякога ги забравям, като се сетя вече са пресъхнали. Най-голямата грешка при него е да полееш обилно или дори да накиснеш пресъхнали корени. Моментално стават на петна листата. Ако пресъхне, трябва съвсем лекичко и постепенно да се овлажняват корите, докато и ако корените се възстановят.
За температурата и аз установих същото, обича по-хладно, но не и студено. Гледах го заедно с денфалче в почти неотопляема стая, източно изложение. И двата вида цъфтяха много обилно, но понеже в тази стая не са ми пред очите и забравям за тях, ги прецаках и двете с поливането.
Субстрата е много труден въпрос за мен, нито да е едър, нито да е сбит. Само веднъж се наложи да пресадя два, корените са много нежни. Обикновено не ми оцеляват толкова дълго, че да се налага пресаждане.

# 592
  • Варна
Флокс, благодаря ти за изчерпателната информация. Simple Smile

Явно без да искам му улучвам отглеждането.Blush

В субстрат за земни орхидеи го отглеждам. Купувам от готовите пакети. Мисля, че си убих Милтонията като я пресадих само в кори, поради тази причина използвам такъв субстрат за Милтониопсиса. Simple Smile

# 593
Моят единствен милтониопсис е в дребни кори и в самополиваща се саксия.

Беше с 0 корени и две булби, едната с дупка от гниене като дойде при мен. Полека-лека започна да пуска коренчета и в момента има поне няколко /до толкова се виждат отвън/ и продължава да ги увеличава/удължава. Доста дълго време отне, вече 6 месеца откакто го дундуркам. Общо взето, като гледам, още поне година ще е само взстановяването.

# 594
  • Варна
Направо не знам как успявате да реанимирате булбести... Всичко с булби при мен почне ли да остава без корени - пишѝ го бегало... Пускат миниатюрни коренчета, засушават ги и така, докато се гътнат.

# 595
Според моят опит, самополиващата саксия изигра голяма роля във възстановяването. Корите са влажни, но никога не подгизват. Сложих еднократно и хормонална пудра за стимулиране на разтеж на корени.
Нелито ми има вече доста и започват да изпълват саксията, милтониопсиса малко изостава. И двете имат нов разтеж, но и при двете доста нефелен и растат изключително бавно. Мислех че и двете ще загинат, даже се бях приготвила да ги изхвърля когато видях новите коренчета.
милтониопсиса - едното коренче е избягало от саксията и виси отвън
Скрит текст:

нелито
Скрит текст:

# 596
Много ми е труден балансът между тънките корени и влагата при булбестите. Имам доста загуби, а на тези, които се закрепиха, им бяха необходими години, за да цъфнат. Жалко, защото имат невероятно разнообразие от форми и цветове.

# 597
  • Мадрид / София
Миоки, Нелитата са бавни на растеж. И двете, които имам не се дават зор. Младите  булби едва сега със позатоплянето почват да се оживяват, но пак не са бързи. Такива са и онцидиумите/ одонтоглосуми.

Ще видя за милтониите дали има напътствия за субстрат и ще пиша.

# 598
Да се похваля с първия домашен цъфтеж. Много се радвам, защото това ми е първата орхидея.

Благодаря на всички, че ми дадохте насоки за отглеждането и' преди близо година (подарък ми е за осми март от дъщеря ми). 🌹
Сега, обнадеждена, че се справям с отглеждането, обмислям да си купя още една.

# 599
Видях тази орхидея в Инстаграм, но не пишеше име - знаете ли как се казва и дали се продава в България?:

Общи условия

Активация на акаунт