НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 141

• 47 108
  • 762
  •   1
Отговори
# 660
Мда, имаше нещо такова и в тая рецепта за квас на NoSugar. Пишеше цвеклото да е на кубчета, а не настъргано че иначе щяла много бързо да започне ферментацията или нещо от сорта, абе нямало да протече правилно заради това.
За другото не ми забелязвай, имам още няколко дни да доизпивам хапчета и съм си обещала тържествено половин чаша от виното на баща ми след това и нямам търпение Grinning

# 661
Бързо възстановяване и отпразнувай достойно както му е реда.
Аз минах от преди първите, благодарение на железичарска стачка и цял ден в натъпкана гара сред кихащ и кашлящ народ, когато дори още не се говореше за вируса.
И така най-първа научих и за отражението му на черния дроб и от там големият ми и неочакван интерес към червеното цвекло, а за ставнни болки да не говоря. Всъщност не "удря" навсякъде, а само пострадали вече при друг случай стави, при мен пострадало коляно при ски падане.
Така, че внимавай ,наблюдавай и взимай мерки.
Има видео на доктор Берг пак за лимоните и джинджифила. Според него е най-добре да се смила цял лимон и парче джинджифил. Моят робот не го смля съвсем и ме отказа от  тази "напитка". Карам си на студен джинджифилов чай с лимон, а нещото с куркумата и черния пипер го слагам в кафето. Хич няма къде да го наместя това "златно мляко" та каквото и да е "млякото ".

Последна редакция: чт, 31 мар 2022, 11:11 от tania6

# 662
Магина, как на вода 5 дни бе🤪😅 На яйца бях:)
Днес рагу варих, глозгах кокали, много обимам! И за утре имам и за другите ще напрвя с ориз, много вкусно си е мръвка до кокалче😻
И бульона ми стана много хубав.
Бях задушила и зеленчуци, но не стигнах до тях. По късно ако огладнея.
Много хубаво ми звучат напитките ви ма ме мързи да си направя 😅

# 663
  • Пловдив
Аз не мога 5 дни на яйца...1 най-много Confused Хем ги обичам, хем някак едва ги преглъщам.

И аз обичам да огризвам кокали Simple Smile

# 664
  • В полите на Пирин планина
Аз четири дни карах на яйца почти, като го нямаше мъжът ми преди седмица, но си добавях зелена салата+маслини+бекон към тях. Само яйца със сирена не ми е оптимално на вкуса. Simple Smile Иначе даже и така ми се отрази много добре.

# 665
Вчера млях джинджифил с лимон в нутрибулета.Много мразя джинджифил,ама гълтам набързо без да мисля.

# 666
  • на острова на мечтите
Аз слагам малко сол на напитката с цвеклото, за да стане "резлива". Първият път следих стриктно, почти де, рецептата и стана много добре. Вторият път, с малко сол, започна да се кашва... Сега карам на око, но опитвам всеки ден...
Не знам за какво помага, но не и за ставни болки... Много са ме замъчили таквиз болежки... Нямам покой ни денем, почти куцам от неудобни домашни чехли( не знам колко пари хвърлям за разни прехвалени маркови пантофи, и не мога да ги изтърпя от антрето до спалнята Sob... Пламват ми ходилата почти веднага)... А нощем от болки в долната част на стомаха, не мога да спя... Ще пробвам златното мляко, да видим дали ще ми олекне. То чудеса няма да станат, но поне малко от малко да се кротнат болките...
 Свалям само см. Теглото си ми е почти без големи постижения... Хич не обичам яйца. Само на омлет ми допадат. Не ставам за яйчен фаст...

Последна редакция: нд, 03 апр 2022, 00:23 от danilu

# 667
Тц, не помага за ставни болки червено цвекло. За черен дроб, високо кръвно и подобни. Но не трябва да се прекалява при проблем с бъбреци.
То всичко навързано като свински черва. Гледах скоро видео с моя палео-френско-гуру за зеления чай. Някакъв мъж за по-голяма полза и някаква добавка на база зелен чай взимал и направо си прецакал черния дроб. С пиене само на чай е трудно да се получи, най-малкото още след първата безсънна нощ ще намали "дозата ", но на хапове не се усеща.
За ставни болки вече съм специалист, след като получих изгаряне втора степен със замразен комрес при болки ниво 15 по скала от 0 до 10. Направо виех и не се хвърлих от терасата само защото няма да се убия от първи етаж, а повече ще се осакатя.
Сега зависи каква е причината за болките, а тя е в повечето случаи от възпаления. В този случай помага куркума (според съседка-лекар от островите) или студени компреси (виж по-горе).
Според прифесор доктор Бубновски самите стави не болят, защото няма нервни рецептори в тях, а проблема идва от мускулите край тях.
Това е последното му видео за колена, ако ти се стори интересно търси по твоя проблем
https://youtu.be/lMCvlFQKox0
Има и един доктор Дрил с интересни масажи и упражнения.
Но аз повече за колена и рамене гледам и може да изпускам някои.
Да подсетя и за доктор Шишонин, който не само се храни като нас, но има и много упражнения и идеи.
Най-странното е, че всичките тези руски лекари открих чрез един френски лекар. Още не мога да си простя, че не съм се сетила сама да гледам/търся.
За джинджифила. Специфичен е на вкус, люти и на мен ми харесва.
Тези, на които не им харесва няма смисъл да се мъчите. Със сигурност ядете други и много полезни неща, които аз не обичам и не ям, например зелени салати, спанак, броколи, риба и т.н. По ми е лесно да изброя какво ям.
Така, че без притеснения. Яжте и пийте по вкус , но съобразено с принципите тук.

# 668
Джинжифил сложих малко при цвеклото този път, да видя и тая комбинация как ще стане. И солта намалих от 45 грама (ужааасно много) на 30. Ако не друго, поне крастата ми за експерименти ще е начесана Joy
Приемам и други идеи с какво още мога да пробвам при следващата партида, то аз мирна няма да седна, знам си се.

# 669
  • София
За ставни проблеми - масло от коноп.

# 670
  • на острова на мечтите
Много благодаря,Таня и Артемида!
Познавам го Бубновски. Бях забравила за неговите видеа. Ще поразгледам.
Моите болежки са в кръста, шийните прешлени, ябълката, глезена( левият,в следствие от сериозно счупване) и стъпалата. Мисля, но не съм правила изследвания, че се дължи в известна степен на псориазисът.
Болките в ниската част на корема, май се дължат на прекалено пикантна храна. Обичам люто, но червата ми май не понасят вече люто.
Днес съм извън режима... Малко разпускане, но от утре продължавам.
Натка, после да споделиш! И аз обичам да експериментирам... Понякога комбинирам големи бъркотии... Но джинджифил с цвекло не в лошо. Пробвах. Уви, не се усеща много. Или поне аз не усетих разликата.

# 671
Е, аз малко джинджифил сложих, не искам и да се усеща прекалено много, просто малко разлика да има от само цвекло. Харесвам джинджифил в комбинация с други неща, имам и любим билков чай в който не е главното но си се усеща колкото да е интересно накрая. Ако е много, превзема вкуса и се губи останалото.
Сега по-важното е да не вкисне в по-топлото време като съм сложила по-малко сол, другото ще го нагаждам някак Grinning

# 672
  • Стара Загора
Сега последно 45гр на 1л твърде много ли е (Много солено ли става)? Не ми се иска да пробвам по рецепта с 45гр и после да го хвърля.

# 673
дани, ако става въпрос за ревматичен псориазис ( не знам как точно се нарича) е нещо сериозно и трябва да му обърнеш внимание. Поогледай дали протокола ( АИП) на Сара Балантай не е по-добре за теб. Имаше нещо с изключване на храни и постепенното им връщане.
https://know-how-to-cook.com/2019/03/avtoimunen-paleo-protokol-aip.html
Някъде в главата ми е "запазено" за всеки случай, защото имам наследствена предразположимост И към псориаз (к'во наследство имам не е за разправяне). И личната я спрягаше тази комбинация.
Потърси и проучи.
За болките в корема има (евентуално) и друга възможност: дивертикули ( пак не съм сигурна в името). Появяват се при напредване на годините, адски боли и не е проблем толкова лютото , колкото семенца/зрънца.
При мен го откриха случайно и за човек, който обожава малини и почти не яде други плодове си е направо тежко. Само веднъж страдах с малки доматчета, но още ми държи влага. Или трябва да не ям домати или трябва да чиста семки....
За шийните прешлени виж упражненията на доктор Шишонин.
За другите: слагай лост на някоя врата и виси на него от време на време. Или дай идея на твоя мъж, ще бъде и той доволен.

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 22:14 от tania6

# 674
Сега последно 45гр на 1л твърде много ли е (Много солено ли става)? Не ми се иска да пробвам по рецепта с 45гр и после да го хвърля.
Солено е много, аз си го разреждах и така изпих първата партида. Сега съм сложила 30, но още е рано да кажа как ще е. Подозирам че пак ще ми е соленичко, то ще се чуе. Не посмях да намаля още повече докато не видя така какво ще стане.
Това на литър и половина вода,дори не на 1 литър.

Общи условия

Активация на акаунт