Име между Георги и Светослав

• 3 771
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
Няма име между двете. Гласувам за Светослав - много по-красиво ми е и по-рядко срещано. Георги никога не съм харесвала.

# 31
  • Крайбрежен район
И двете са много хубави. Георги е едно много силно име за мен. Звучи твърдо и решително, както би трябвало да звучи едно мъжко име. Светослав е много красиво име, в което са заложени думите свещена слава. Също има много силен заряд.
Аз бих избрала това което има по-сантиментална стойност за мен, в случая Георги. Прибавям и факта че е име на един от най-тачените светци почитан от източните и западните християнски църкви, а също и исляма.

Георги идва от гръцкото гео (земя) и ерго (работя) и означава земеделец. Името става популярно в Европа през XIV в., когато кръстоносци донасят от Палестина историята за мъченичеството на Св. Георги, която е украсена с легендата как той се бори с дявола в образа на змей. Свети великомъченик Георги Победоносец е един от най-тачените светци, мъченик за Христовата вяра. Мъжете с това име празнуват имен ден на 6 май.

Светослав е славянско име, което означава "да има свещена слава". Празнуват имен ден на 6 февруари.

# 32
Гораст - с някаква силна фантазия, че е кръстен на двамата дядовци...
Но лично аз бих избраха едно от двете. И Светослав, и Георги ми харесват.

# 33
Светослав е чудесно име, изобщо не познавам дете с това име. Предложението за Светлин също ми хареса. Ще зарадваш баща си страшно много, пък второто ще е на свекъра

# 34
Правилното изписване е Горазд: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BE%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4.

# 35
Гораст му е македонското изписване. Ама четейки темата с необичайните имена - кое ли е правилно и грешно...

# 36
Интересното е, че мъжкият вариант на името Светослав ми харесва, женският - не. При Георги е обратното - мъжкият не ми харесва, но Гергана - да. Simple Smile

# 37
На български се пише Горазд: https://literatours.bg/tag/sv-gorazd/.

# 38
Светослав е може би единственото мъжко име, завършващо на слав, което ми харесва. Светозар също ми харесва. Бих избрала едно от двете имена пред Георги.
Но ако таткото не е съгласен, бих избрала трето неутрално име.

# 39
Светослав е може би единственото мъжко име, завършващо на слав, което ми харесва. Светозар също ми харесва. Бих избрала едно от двете имена пред Георги.
И аз така. Единственото, завършващо на -слав, което ми харесва, е именно това. Евентуално и Цветослав. Свет(л)озар също е хубаво, ако искате да разнообразите.
Между другото ми хрумна името Светогор като някаква измишльотина току-що като съчетание между двамата дядовци и го гугълнах. Оказа се, че името си съществува, има такъв търговец Светогор Светославов... Може и да Ви хареса, кой знае. Wink

# 40
Абе, Светогор...
Ще развалят две хубави поотделно имена с тази измишльотина...

# 41
Абе, Светогор...
Хаха, само казвам, че съществува, пък всеки сам си преценява. Simple Smile И аз предпочитам Светослав, но ако много държат да е на двамата, няма кой да ги спре хората. Simple Smile

# 42
Абе, Светогор...
Хаха, само казвам, че съществува, пък всеки сам си преценява. Simple Smile И аз предпочитам Светослав, но ако много държат да е на двамата, няма кой да ги спре хората. Simple Smile
Ако някой ми каже, че се казва Светогор, никога няма да ми мине през ума, че името е комбинация от Светослав и Георги.

# 43
  • Далечният изток
За Геослав или Геосвет няма да има съмнения Smile А всъщност има име Геодар...
За Георги съм, всичко друго звучи нелепо.

# 44
Свети Георги...
Хем не искате да е  на никого от родата, хем да е с името на двамата дядовци:)

Това ме разби Joy Joy Grinning

Подкрепям...няма средно между Георги и Светослав освен Свети Георги (което ме избива на смях всеки път като го прочета) 🤣 И двете имена са хубави по отделно.

Общи условия

Активация на акаунт