Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим и да обсъдим. Тема № 17

• 60 338
  • 805
  •   1
Отговори
# 705
Дефицита на витамин Д (под долна граница е) от припичане на слънце изобщо няма да се повлияе. Трябва си добавка.
Аз, при все че имаше противоречиви мнения тук за приемането на естроген в пременопаузата, все пак започнах трета седмица с изофлавон по 1 таблетка дневно. Така и така вече си го бях купила. Мисля че писах скоро, горещите вълни много се промениха - много редки денем и почти ги няма нощем. Един месец имах много яки, ама много - когато ме прескочи. Сега май пак ще ме прескочи втори път. До сега съм имала само едно прескачане миналата година през юли. Ако тази положителна промяна е от изофлавона, няма да го спирам, ама знам ли дали е от него. Но голямо облекчение момичета.
Колко е естрадиола при теб? До колкото знам естрадиол таблетки или вагинален се взима само след резултат от изследване.

# 706
  • София
Момичета, пусках хормони и всичко- прогестерон, LH, FSH, Prolactin, Estradiol, Testosteron е в норма. В норма са и хормоните на щитовидната жлеза. Не знам на какво да отдам обилния си предходен цикъл със спотинг кръвотечение, но настоящият е редовен и напълно в норма като количество. Този месец за пръв път използвах в един пълен цикъл Enriched Anna`s Wild Yam Cream по схема и съм много доволна, дойде ми като по часовник на 28-ми ден с всички нормални и типични за мен симптоми. Гинеколожката, разбира се, ме посъветва да не поставям Утрогестан, то няма и за какво на този етап явно. Засега си оставам с крема на Ана, та да видим докога и докъде ще я докарам. Smile
По въпроса за отслабването- аз отслабвам супер лесно и ефикасно като спазвам две много лесни и простички правила: храня се с малки порции (до 100- 150 гр.) поне 5-6 пъти на ден и спортувам поне 5 дни в седмицата когато и каквото мога, напр. бягам в парка, правя вкъщи йога, играем федербал с мъжа ми, ходя пеша и т.н. В менюто съм изключила единствено сладките неща и алкохолът ми (само вино) е сведен до минимум. До този момент от септември миналата година отслабнах с 16 кг. и вече наистина спирам, че скоро ще ме търсят из кревата. Smiley

# 707
Колко е естрадиола при теб? До колкото знам естрадиол таблетки или вагинален се взима само след резултат от изследване.
[/quote]
Не съм се изследвала. Даже сега ме е срам, но естрадиол ли е изофлавона ? Нали е заместител на естрогена🤔 Дано не греша с приема му.
Коригирам се. Прочетох какво е естрадиол. И тъй като при мен в момента липсва менструация и имах много силни горещи вълни, може би е правилно че го пия. Но да, вероятно не е правилно че го правя без никакви изследвания. До сега колкото пъти съм питала гинеколога ми за изследвания, всеки път ми казва че предвид възрастта ми няма никакъв смисъл.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 22:16 от Salii

# 708
Ами ок се чувствам .Преди да се хвана ,че има хипофункция чувствах една тревожност.После изчезна при приема му Сега се хванах ,че на моменти пак имам,но не както преди.Мисля да вдигна малко дозата и може би да си взема нещо за черния дроб,примерно бял трън.Нали уж там става конверсията .Витамин  Д ще пия ,но да взимам?

# 709
Аз от юли миналата година съм без цикъл. Май скоро ще минавам в другата тема. 😂 От тогава съм и с Хашимото, тогава го хванах де. Но нямам никакви други екстри, даже си върнах килограмите от преди травмата. Но сега ми откриха нов проблем - хеликобактер. Явно не може всичко да е наред. 😂

# 710
Аз от юли миналата година съм без цикъл. Май скоро ще минавам в другата тема. 😂 От тогава съм и с Хашимото, тогава го хванах де. Но нямам никакви други екстри, даже си върнах килограмите от преди травмата. Но сега ми откриха нов проблем - хеликобактер. Явно не може всичко да е наред. 😂
Може ли линк към другата тема, че не я откривам...

# 711
  • тук и там
Аз  от февруари  съм без цикъл, не ми дойде и този месец. Вълни и други  екстри не съм имала,ама съм много изнервена-направо на четвърт паля.Не бива да съм толкова избухлива, чак на себе си се дразня.40 дни закъснение ми пише на календара. Следващ цикъл-уж на 7.05. Ще видим. Боли ме десният яйчник в момента. Въобще не знам какво се случва, не мога да ходя на АГ всеки път.

# 712
А TSh като е високо в преди менопауза ли съм ?Да пусна ли още нещо като изследване ?Добавка каква да взимам?
По-притеснителен е заниженият левкоцитетен брой. Трябва да се повторят с диференциално броене и да се консултираш с хематолог.

# 713
Аз  от февруари  съм без цикъл, не ми дойде и този месец. Вълни и други  екстри не съм имала,ама съм много изнервена-направо на четвърт паля.Не бива да съм толкова избухлива, чак на себе си се дразня.40 дни закъснение ми пише на календара. Следващ цикъл-уж на 7.05. Ще видим. Боли ме десният яйчник в момента. Въобще не знам какво се случва, не мога да ходя на АГ всеки път.
Същата работа . На моя календар вече не пише дни закъснение, а просто “Последна менструация 15.02” Вълни както писах вече нямам, но ме наболява корема ниско, кръста също и сякаш ще ми дойде. От вчера така се чувствам и също съм много нервна и ми е замаяно. Добре че са почивни дни.

# 714
Здравейте, момичета!
Аз тази година ставам на 37г. От няколко месеца ходене по мъките, започвам да мисля, че може да влизам в ранна менопауза.
Малко ще е дълго, но ще се радвам, ако някой от вас отрече.
По принцип след второто раждане преди 5г. започнах да получавам един дискомфорт на едната срамна уста, сякаш ми е ожулена. Преминава за няколко дни. От 2-3г. започнах да получавам съсиреци и то доста сериозни на 2-ри и 3-ти ден от цикъла. Затова или не знам цикъла от 7 дни ми стана на 5 дни. Съкрати ми се и дължината. От дата до същата дата, вече винаги ми идва със седмица, а може и 10 дни по-рано. Т. Е вече между 21-23 ден.
От ноември е ходенето по мъките. Някакъв страшен дискомфорт в началото на срамните устни. Затопляне, дразнене от бельото, чувство че сякаш имам цистит, но не ходя често, а това чувство е постоянно. Страшна влагалищна сухота, болка по време на полов контакт, парене след това, сякаш епитела там е ожулен. Това парене се получава и след душ. В един момент и партньора се оплака от зачервяване и дискомфорт. Не мисля изобщо за секс, нямам желание.
Лекарката БЕЗ ИЗСЛЕДВАНИЯ първо каза, че е херпес,после бактерии, после гъбички. За всичко ми даваше да поставям вагинално. АБ първо само двукратно,противогъбично, мазане с противогъбичен мехлем, после с тридерм, пробиотик глобули. Оплакванията ми продължиха и чак тогава ми пусна микробиология, излезе ешерихия коли масово, не ми беше пуснала антиниограмата и каза да продължа с полижинакс. Мина ми отново поредния цикъл, отидох при друг лекар. Той ми пусна нова микробиология, чиста е. Но докато излезе ми назначи Клион д вагинално 10 дни, тридерм външно и тинидазин еднократно за мен и партньора. Сега чакам поредния цикъл да ми завърши и каза на 3 - ти чист ден да отида. Оплакванията ми продължават - дразнене от бельото,като натъртено ми е там, подпарване и загряване постоянно сякаш имам цистит, сухота, никакво либидо, а и всъщност от повече от месец не сме правили секс.
Миналия ден бях при ендокринолога ми имам хипофункция на щит. жлеза и Хашимото. Споделих за гинекологичния проблем, но отделно от 2 седмици имам някакви болки, тежест, преминаване на студени вълни в краката(помислих, че разширени вени се обаждат), както и доста засилена пигментация, която имам от няколко години. Та, тя ме праща да изследва прогестерон, естроген, кортизол и хламидии, освен Тсх.
Започвам да мисля, да не би да влизам в менопауза и много ме е страх, че е рано. 😔

# 715
Според мен не е менопауза, а нещо хормонално, а до оплакванията на половите органи-звучи като алергия, макар проблеми с щитовидна жлеза да докарват кожни проблеми.
Започвайте изследвания.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 15:39 от ДХ3

# 716
ЛианаАз също съм с ранна менопауза. Симптомите са ми сходни като на вас. АГ ми направи обстоен преглед, колпоскопия, хормонални изследвания, МБ. Нищо няма като бактерии и вируси. Каза че на микроскоп се вижда атрофия на лигавицата на влагалището и отвън. Преди това бях изпила вече три антибиотика за два месеца. Лечението ми в момента е вагинален пробитик плюс вагинално хиалуронова киселина за лигавицата, отвън слагам Бигванеле гел.

# 717
Направете си PCR  тест за полови болести - хламидии, урея и мико-плазма, херпес, има и още показатели/ щом и партньора има оплаквания/.  Не са евтини, но пък са най-точни, микроблиологията не е мн.точна- може да даде фалшив отр.резултат,  достатъчно е един от двамата да се изследва. В случай на + резултат, лечението е с антибиотик за двамата.

# 718
Аз се надявам това е външно, т..е. да не са нито хормони, нито нещо по-сериозно. След празниците ще си пусна кръвните изследвания, въпреки, че не знам естроген, дали ще го покаже нормално ще ми е 10 ден мисля.
Не може ли някаква натривка да ми се вземе от проблемното място на срамните устни? Щом от микробиологията, която ми взеха с тампон отвътре нищо не излиза. Вероятно проблема е локален, ако не е хормонален.
Fekicity King, хормонална изследвания правиха ли ви?
Sanea, този ПСР тес за полови болести, как се прави?
ДХЗ, и алергия си помислих, че е. Спрях да ползвам ежедневни превръзки, да не би от тях да е, ко пак си го имам дискомфорт.
Хора, наистина се чувствам половин човек.
Поне да разбера, какво е, ще се успокоя и ще започна адекватно лечение. Дори и менопауза да се окаже, то поне да започна взимането на подходящи добавки.

# 719
Лиана, имаш ли хемороиди, фисури?

Общи условия

Активация на акаунт