За Виена?

• 110 112
  • 596
  •   1
Отговори
# 495
Завърнах се Hugмисля да ви поразкажа малко. Само, че си забравих кабела за апарата и снимки ще кача най-вероятно утре.

Такааа...отлетяхме на 30.04 със Скай в 22 ч.вечерта. Полета си беше абсолютно навреме, продължи около час и половина. Виена е много красива нощем от птичи поглед. Багажа излезе 5 мин.след нас. Имахме кратък спор как да се придвижим до хотела. Аз много исках да пътуваме с влакчето, мъж ми се натисна за такси. Та такси за 5 човека ни излезе 57 евро, като си платихме на касата на летището. Хотела ни беше на МарияХилферщрасе почти до Вестбанхоф. Уж се водеше 4 звезди, а нямаше балсам за коса, гъбичка за обувки, клечки за уши и прочее елементарни неща. Доста стар и амортизиран / с дървен паркет в стаята/, но пък беше чист. Закуската беше прилична, има ли няколко вида сирена и филета, съм доволна.

Първия ден времето беше доста гадно - студено, ветровито, а ние бяхме крайно неподходящо облечени. Придвижихме се с метрото / карта за 72 часа е 13,60 евро/ до Щефансплац. От там разгледахме катедралата, отидохме до Албертина / не влязохме, защото Кокошка и Пикасо не са любимите ми художници, макар и световноизвестни/, оттам през Ботаническата градина, склуптората на Моцарт. На големия булевард /забравих името/ имаше интересна манифестация на латиноамериканци със знаме на Че Гевара в чест на 1 май. Позяпахме за малко, защото вятъра щеше да ни отвее ушите. Разгледахме Хофбург, но не сме влизали в изложбените зали. След това прескочихме отсреща в Музея на изкуството и историята - невероятен. Имаше заблежителна колекция от произведения на изкуството, включително гостуваща изложба на Арчимболдо. Усещането беше прекрасно, неповторимо и запомнящо се. Единствено съжалявам, че бях доста уморена, а и имах силно физическо неразположение, което много ме натоварваше и не можах да оценя колекцията докарй. Оттам отидохме да обядваме в Сантиметър / май са 6 такива кръчми/, където бирата, месото и хляба са на метър Grinning. Излиза доста евтино, а няма такова освинване просто. После потеглихме към Пратера, който много ме разочарова. Всички малцинства на Виена се бяха изсипали там, блъсканицата беше адска, а на моменти като гледах заформящите се групички на младежи с прически, ала кълцано пиле със зъл поглед, ме хвана страх. Чакахме точно час, за да се качим на Виенското колело, за сметка на това обиколката беше 10 мин. Определено не си заслужава. Тръгнахме си набързо и пак се помотахме по Щефансплац.

Втория ден времето беше малко по-добро. Отидохме първо в Шьонбрун. Разгледахме градините, защото опашката за влизане вътре се извиваше през целия двор, че и навън. Малко се поскарахме с мъж ми, та пак недооцених докрай градините, а и цветята още не бяха засадени, само вечно зелените растения. Оттам отидохме в Природонаучния музей. Имаше страшно много препарирани животни и скелети на динозаври. Аз лично не си падам много, та леко съжалих, че загубих 2 часа. После пак се натъпкахме с шницели в Сантиметър и си дадохме време за шопинг. Групата се раздели, а ние с мъж ми за пръв път нямахме желание да пазаруваме, а просто се разхождахме по улиците, зяпахме, ядохме сладолед и така. Вечерта отидохме на Дунав канал, с идеята да се разходим с корабче, но дневните обиколки бяха свършили, а вечерните не ни впечатлиха с маршрута си. Та се отказахме и отидохме в Градския парк да зяпаме патиците  Grinning после се прибрахме в хотела да се освежим и се разходихме по вечерната Мария Хилферщрасе, приключихме вечерта в една бирария.

Третия ден - сутринта отидохме в Белведере. Колекцията е добра, допадна ми много един автор, когото не бях чувала - Хофман. Имаше много платна на Густав Климт, а в Долния Белведере, беше изложба изцяло на Кокошка. Определно не го харесах. Отидохме до Карлсплац, но не влязохме в Катедралата, нещо вече бяхме преситени и уморени. А и ни боляха краката. Групата пак се раздели, като ние с мъж ми пак се отдадохме на ядене Embarassed

Вечерта запращя страхотен дъжд, но ние вече пътувахме към летището /пак с такси естествено Crossing Arms/пак летяхме идеално, даже излетяхме 15 мин. по-рано. Багажа пак излезе много бързо.

Общото ми впечатление от града не е много възторгващо. Забележителностите ми харесаха много, особено Музея на изкуството, но оттам нататък жилищните квартали ми се сториха много невзрачни и сиви. Не получих бодежи в сърцето, каквито ми причинява една Бареселона, или един Рим най-вече. Малко се натъжих от този факт, защото от много години мечтая да посетя този град и имах доста по-различна представа за него.

# 496
  • София
daizy, би ли споделила, моля те името на хотела! Букнали сме си един на Марияхилферщрасе, та да не е същия....А и цената на таксито има ли отношение с броя на пътниците? А какъв е ценовия вариант с влакчето и удобен ли е той за хотел на марияхилф? Много сте хапвали в този "сантиметър", цените вероятно са прилични?
Благодаря предварително!

# 497
Мравче, с удоволствеи ще споделя LaughingХотела се казваше TourOtel. Всъщност не беше толкова лош, просто стар, аз обичам по-нови хотели, но този някакси й пасваше на Виена - с високи тавани, баня с бели плочки и голям прозорец. Но пак казвам макар и стар, светеше от чистота.

Цената на таксито се определя на база места /ние наехме ван/ и километри до хотела. Реално като пресметнахме беше малко повече от 10 евро на човек, което си е добре, иначе щяхме доста да се помотаем с куфарите, докато се ориентираме. Но пък ми се искаше малко авантюризъм, аман от скучнотия Crossing Arms Иначе влакчето не спира на Вестбанхоф, а на Карлсплац /ако помня добре/ и трябваше оттам да вземем метрото. Иначе имаше автобус от летището до Вестбанхоф, беше през 20 мин.мисля и струваше 6 евро на човек. Аз най-вече исках на него всъщност, защото с влакчето щеше да си е приключение, но групата пак реши, че  е много несигурна цялата работа Grinning

Сантиметър е една кръчма, в която всъщност ни пратиха Grinningцените са доста ниски, всъщност в цяла Виена ми се видя евтино. Значи в Сантиметър порция за 4 човека /което представлява малка ръчна количка с 2 шницела и 2 пържоли и много гарнитура/ беше 29 евро. Сабя за 6 човека, с набучени на нея 4 пържоли и 4 шницела пак с много гарнитура /поне 2 кила пържени картофи, пил.крилца и някаква лютива бърканица от боб и кайма/ беше 39 евро. Имам ги на снимките, ще ти ги покажа. Хляба също го поръчваш на сантиметър - 10 см. бяха 0,15 евро. Бирата не помня, но и тя беше евтина. Наяждахме се до пръсване просто.

Ако има още нещо, питай,ще ти отговоря с удоволствие Grinning

# 498
  • Linz
Постнах няколко реда, но ги няма newsm78 Писах защо Виена ми харесва повече от Рим, ама както и да е...

# 499
  • София
daizy, благодаря ти! И ние ще сме в същия хотел Sad а и аз като теб обичам по-модерно обзавеждане...а и не съм фенка на сирената за закуска Simple Smile))
Посъветвай ме за транспорта, ако не те затруднявам, а и ако е близо тая сантиметърна кръчмичка да я посетим и ние:), дано има и ребърца  Embarassed
Нищо не казваш за шопинг, а аз съм се заприготвяла за попълване на летния гардероб Simple Smile
Пак ти благодаря!   bouquet

# 500
Рени, кажи де....нали знаеш всичко е въпрос на светоусещане. Аз съм адски организиран и педантичен човек, очаквах да ми хареса северната култура, но изненадващо за мен се чувствам по-добре по- на юг Laughing

Мравче, не се кахъри за хотела. Не е толкова зле. Имаше и топла закуска, и плодове, и корнфлейксове, и зеленчуци, няколко вида хляб. Гладни няма да останете Laughing

Тоя Сантиметър, в който ходихме, трябва да го видя на картата точно. Нямам адреса пред мен, но горе-долу ще ти опиша. Тръгваш по Мария Хилфер Щрасе от долната страна нагоре към Вестбанхоф. Малко след Макдонълдс /Старбъкс от другата страна/ или по -точно срещу голям магазин на Н&М свиваш вдясно и излизаш на първата успоредна на Мария Х.Следващата успоредна се пада Бургасе, но как се казваше точно тази улица между Мария Х. и Бургасе, не помня. По нея върви трамвай. Предлагам ти да разровиш, доколкото знам имат страница в Интернет, барабар с менюто, но сега не ми се търси.

Шопинга за сефте не ни влечеше. Предната седмица мъж ми се върна с препълнени куфари от Швейцария, та вече нямаме нужда хептен от нищичко /не че преди имахме/. Все пак си купих две-три спортни блузки, а той една риза, на малката някакви летни панталонки и това беше. Нямах желание да се мотая по магазините. Има както по-евтини магазини, където тълпата граби на поразия доста читави дрешки, така и по-скъпи. Има разбира се и световноизвестни марки, където цените са си яки. От шир потребата Зарата например ми се стори по-скъпа от Барселонската, както и Н&М. Иначе скъпите са си скъпи, разлика от 10-20 евро няма и да я забележиш. Иначе има страхотни часовници, едвам удържах мъж ми да не си купи един срещу месечната си заплата. Та, гардероба ще си го попълниш, несъмнено. Дали от Мария Х.или от Колмаркт, все тая. Дрехи има мнооого и скъпи, и евтини, желание да имаш Grinning

Забравих да кажа, че съм много доволна от немския си, който не съм практикувала от повече от 15 години. Не се отворих да говоря, но нямах проблем да се ориентирам по спирки, гари, менюта и пр.

# 501
  • София
... От шир потребата Зарата например ми се стори по-скъпа от Барселонската, както и Н&М....
И аз сега, докато бяхме в Лондон сравних тамошните с тези в Малага - доста по-скъпо, но явно в Испания си е най-евтинко Simple Smile Само Френч канекшън беше по-евтино...
Немски не знаем нито аз, нито съпруга, но пък си водим ученик от Немската и смятаме да го ползваме за преводач Simple Smile) така де, английския си го импруувнахме в Лондон и сега само почивчица Simple Smile))
Ох, много ми е дерт тоя хотел....препоръчаха ми го, а сега като казваш така....както и да е, вече платихме 435 евро за 3 нощувки за трипъл рум...

# 502
  • Linz
Рени, кажи де....нали знаеш всичко е въпрос на светоусещане. Аз съм адски организиран и педантичен човек, очаквах да ми хареса северната култура, но изненадващо за мен се чувствам по-добре по- на юг Laughing
Да, това и аз имах предвид. В Рим ми се видя мръсно и старо всичко (без Ватикана де), както и в цяла Италия. Но може би отидох с по-големи очаквания. А при първото ми посещение във Виена отидох без особено желание и ентусиазъм, а се влюбих (но пък поостанах повечко време).

Леле, колко се набутвате за няколко нощувки ooooh!

# 503
Мравче, стига бе, не е лош хотела. Не си скапвай настроението отсега Hugаз съм малко по-претенциозна или по-точно казано, голяма мърморана, обичам да намирам кусур за всяко нещо.

Рени, да ти кажа честно и Виена не ми се видя много чиста. Вечер кошчетата преливаха от боклук, а на Пратера беше някакъв ужас просто - боклуци, повръщано, пияници се търкаляха на някои ъгли. Така е, щом има туристи Rolling EyesНо виж Рим ми дава някакво си мое усещане, все едно съм си у дома. Сякаш съм живяла там, ориентирам се за секунди, всичко го чувствам така, все едно съм си тръгнала оня ден. Там не ходя, а сякаш летя, на душата ми е леко, леко.

# 504
  • София
Наистина 100 Е е бинго! Голям късмет сте имали Peace
Ние за 4-ма платихме 315 Е като използвахме най-евтиният вариант (и платихме билетите 3 месеца предварително).
Рекох и аз да цитирам по повод набутването  Grinning

# 505
  • Linz
Наистина 100 Е е бинго! Голям късмет сте имали Peace
Ние за 4-ма платихме 315 Е като използвахме най-евтиният вариант (и платихме билетите 3 месеца предварително).
Рекох и аз да цитирам по повод набутването  Grinning
Не разбирам в каква връзка цитираш двата ми поста newsm78 Нощувката ни излезе по 18 евро на човек (в хубав апартамент, недалече от Вестбанхоф), а полета- 80 евро на човек (което пак е съвсем прилично, но не хванахме промоцията за да уцелим и ние бинго).

# 506
  • София
С извинение към останалите за оспамването  Hug
Друг път, Рени, като даваш мнение кой колко и как се е набутал малко повечко мисли  Thinking Всичко зависи от гледната точка, току виж ти си се "набутала" с цените за полетите....Просто е много груб начина, по който си се изразила.  Naughty
Нощувка в 4 звезден хотел в центъра на Виена със закуска - 45 евро в мидъл сезон - на мен ми се струва ОК, а гледах поне 50-тина 4* хотела в центъра  Laughing

# 507
Дами, не зацепих диалога за набутването, затова пасувам Grinning

Рени, по принцип гледам винаги да сме в 4 звезди, два-три пъти по финансови причини сме отсядали в 2 или 3 и доста съм съжалявала. А варианта с пансион, апартамент или нещо от типа е абсурд да го прокарам пред мъж ми, който е консерва отвсякъде и обича да се глези Rolling Eyes Неговото верую е " Работя, печеля, заслужил съм". Освен това 100-120 евро за стая ми се вижда наред при положение, че за една вечеря отиват по 50 евро минимум, а също така и повечето хотели в Бг са на тези цени.

# 508
  • на път
Вариантът с "апартамент" е удобен за хора с малки деца. Удобството е не само финансово, да не говорим че често апартаментите надвисхават лукса и удобствата на редовите, централни хотели.
Посещавали сме така Франкфурт, Прага, Брюксел. В Прага апартаментът освен пералня имаше и съдомиялна (не че ми се наложи да я ползвам). Наличието на 3 годишно дете при пътуването е доста по-комфортно в централно разположен апартамент с удобства, достатъчен брой стаи, централно разположен, чист ... и др.

# 509
  • София
d_iva , дали ще е удобно да ми дадеш някакви координати за Прага? Поблазнена съм от централното разположение и удобствата  Laughing
Благодаря ти предварително!

Общи условия

Активация на акаунт