Професия учител - 13

• 65 859
  • 741
  •   1
Отговори
# 420
  • European Union
ЗПП и ОПП трябва да са отделно - задължителна или обща професионална подготовка. Събрани заедно, не знам какво означават. Има още РПП и СПП - разширена и специфична.

# 421
  • Бургас

Това е "снимката", която ми изпратиха и смътно разчитам думите макроикономика, счетоводство... Предполагам, че това е част от документ, който трябва да бъде преведен в чужбина.

# 422
Аз виждам ЗПП/ОПП, а горе като заглавие профилирана или задължителна

# 423
Здравейте!
Имам въпрос и се надявам някой да има подобен опит или да е наясно.
 В момента съм в болничен след раждане. След изтичането му трябва да подам заявление за отпуск за отглеждане на дете на работното място. От там искат, след като изтече болничния, да се върна за 10 работни дни.
Ако се върна за малко, имам ли основание да искам актуализация на заплатата? А да се увеличат с 2 дните за годишен отпуск, тъй като вече съм с две деца?
Бебето ми е пристрастено кърмаче и не знам как бих могла да стоя цели 10дни на работа. То ще бъде на 3 месеца, плаче нон-стоп и желаещите се навиват само за ден-два.
Би ли могло, ако отговора на първия въпрос е да, дните за връщане на работа да са по-малко от 10?
Надявам се, скъпи колеги, да ударите по едно рамо на помощ, за да си избистря малко ситуацията.
Благодаря, че ме изчетохте!
Глупости! Преди няколко дни изтече първата ми година майчинство, аз реших да се връщам на работа септември и си пуснах отпуска. Актуализираха ми заплатата без да се връщам. Май беше по чл 21 това да не се връщаш за 10дни. Кажи на счетоводителката ти да чете, а не да говори наизуст. Тъй като размера на обезщетението ти за първата година е 90% от дохода ти назад и новото увеличение не ти играе роля.

# 424
  • Ямбол
Здравейте, колеги, някой случайно да има формулите, които се дават да се ползват за НВО математика 10 клас? Или поне кои формули фигурират там.

# 425
Колеги, имам отпуск от 18 дни останали от миналата година. Съответно ми казаха, че ако не успея да ги използвам до края на юни месец изгарят. Преди малко ми казаха от ръководството, че най-вероятно ще ми изгори, тъй като ще имаме много деца през лятото. Работя в ДГ, има ли нещо, което мога да направя? Меко казано съм ядосана, защото все пускат едни и същи в отпуска и накрая на мен и още няколко колеги ще ни изгори отпуската.

# 426
В краен случай, не може ли да ти бъде изплатена? Това са много дни

# 427
Казаха, че няма да се плащат. Зависило от нас да си намалим децата и да си изчистваме дните. Един вид ни казаха оправяйте се. Имам колежки и с 30 дни останала миналогодишна отпуска.

# 428
  • Бургас
Пускай заявление за отпуск отсега до юни, поне да изразходиш няколко дни...

# 429
Колеги, имам отпуск от 18 дни останали от миналата година. Съответно ми казаха, че ако не успея да ги използвам до края на юни месец изгарят. Преди малко ми казаха от ръководството, че най-вероятно ще ми изгори, тъй като ще имаме много деца през лятото. Работя в ДГ, има ли нещо, което мога да направя? Меко казано съм ядосана, защото все пускат едни и същи в отпуска и накрая на мен и още няколко колеги ще ни изгори отпуската.
Работодателят е длъжен да осигури ползването на старата отпуска през първите шест месеца на новата година.  . Четете кодекса на труда. Пускайте си молба за отпуска още сега за юни месец , работодателят няма право да откаже.

# 430
  • Ямбол
Точно така е. Пуснете си молба за отпуск. Никой не може да ви спре.

# 431
  • София
Защо се губи неизползван платен годишен отпуск от 2021 година, няма ли 2 годишна давност, т.е. да може да се ползва до края на 2023?

# 432
Имаше някакъв начин за декларация от работодателя, с която могат да си прехвърлят повече от 10 дни за другата година.

# 433
Здравейте, някой знае ли по закон какво е работното време на квестор на Държавен зрелостен изпит? В МОН не успяха да ми отговорят.

# 434
  • Майничка
Не е регламентирано, но не е повече от 8 часа. Няма как някой да предвиди колко време би отнело предаването на протоколите - зависи от броя на стаите, дали младежите свършат по-рано или стоят до дупка и т.н. Иначе началото е ок.час преди началото на изпита.

Общи условия

Активация на акаунт