Козунаци 2022-ра

• 57 906
  • 778
  •   1
Отговори
# 225
Deathcrush, благодаря! Ето така съм я снимала . Използвах мая на кубче, мазнина 60гр мас, 70мл олио като олиото сложих при замесване,маста не стопена след омесване.

# 226
Я кажете като правите тесто с брашно с повечко протеин става ли ви на мехурчета? Защото вчера правих опит (не се отказвам да импровизирам с пл. миксер), резултатът беше суупер, но тестото стана бая жилаво и без мехурчета. Та се чудя дали е от брашното или от месенето. Не ми се ще да меся същото и на ръка, че ще станем 100 кила.

# 227
  • In transit
Идвам с вчерашния козунак. Кръстих го "сбъркан козунак", защото като го правих миналия Великден обърках рецептата и се получи нова, но още по-вкусна. Сега го приготвих пак за да съм сигурна с мерките.

Жената, както обещах го направих изцяло с брашното за пица на Молино Казило. Перфектното за мен брашно за козунаци. С 12% протеини, чудесно се измеси. Както коментирахме тия дни го измесих 30-тина минути, това с вкарването на свинската мас и маслото. Просто правех и нещо друго в момента и то си се месеше бавничко в миксера, та като погледнах часовника, тамън към 30 минути ги докарах, без да съм го искала.

Намерих си и миналогодишните снимки на същия козунак само, че с 50% брашно за пица и 50% Манитоба пак на Молино Казило. Може да видиш и сама разликата.
На първата снимка е само с брашното за пица, по-жилава структура и конци, но същевременно мек, но не прекалено въздушно мек.

На втората снимка е с миналогодишния с 50% брашно за пица и 50% Манитоба, доста по-мека и въздушна среда, пак с много конци, но не така жилави като горния, а по-скоро като при памук погача и бриош.

А този е по подобна рецепта само с прясно мляко, пак от миналата година. Докато ровех рецептите, видях, че и него съм го правила само с брашното за пица.

Скрит текст:

Едит:
Жената, ето ти как изглежда при мен тесто само от силно брашно - Манитоба:

и втасало:

Последна редакция: пн, 04 апр 2022, 21:04 от Mikkey

# 228
Мики, супер изглежда!! Аз харесвам такива козунаци, не прекалено пухкави и меки.
Почвам да си мисля, че около 12 процента е най-добре. Вчера работих с 13 и малко жилавко идва. Но пък прави супер конци и държи перфектно плетката. Но пък навиване то на фитилите с плънка беше трудно. Но тестото няма общо с онова, което правихме навремето.

# 229
  • In transit
Жената, благодаря ти. За навиването на фитилите, леко набрашни тестото като е разточено, отгоре и отдолу, преди да сложиш плънката. Това ще обере леко и влагата от плънката и после една идея по-лесно се навива...е при мен винаги излиза плънката, но аз като ги правя с плънка обичам да прекалявам с количеството. Joy

Това е любимата ми плънка за козунак.

# 230
И аз така прекалявам. Моята в какао, захар, орехи или други ядки, малко мляко. Става като течен шоколад. Трудно ми беше, защото тестото беше бая жилаво и се свиваше.

# 231
  • In transit
Странно ми е, че е станало толкова жилаво... доста често ползвам в ежедневието Манитоба и жилаво не ми е ставало тестото,  нормално си е. Жилаво ми беше станало едно тесто за пица, което бях премесила малко повече...и крайния резултат беше по-жилав. Grinning

# 232
  • Sofia
Така е, с повече белтък  (визирам баничното) е по-жилаво тестото (ти го теглиш, то се връща...) и за начинаещи в месенето не е препоръчително то.

... Вчера работих с 13 и малко жилавко идва. Но пък прави супер конци и държи перфектно плетката. Но пък навиване то на фитилите с плънка беше трудно. Но тестото няма общо с онова, което правихме навремето.
Няма общо, да... и белтъците му са повече и брашната са други...

# 233
Добре, значи грешката не е в моя телевизор. Даже добавих и малко брашно с 13 и нещо.
Аз обожавам за месене онова тесто от преди, но е факт, че крайният резултат е по-добър с жилавото. Аз не съм начинаещ въобще, но нещо над 13 ми идва оувър някакси.

# 234
  • Sofia
Аз хем да не хабя баничното сега... мисля в края на ваканцията да забъркам козуначените бухти (хем тях ги харесвам по-плътни)  с Екстрата (11.8г) на СМ.   И ще видя как е то... и ще помисля дали да не сложа малко  от него към баничното по Великден. Пък баничното ми е на РС (13г) и е с 0.2 г по-малко от СМ.

# 235
Момичета с роботи, един въпрос. Има ли значение последователността на продуктите –първо течни, отгоре брашното/ обратно? Или не?

# 236
  • Sofia
Аз за себе си категорично предпочитам принципа на хлебопекарната  и слагам първо мокрите. В началото опитах обратния вариант веднъж и това беше.

# 237
Аз май ще сложа малко. Точно вчера с Рс бачках + малко от едно по-силно. Ами направо игриви бяха фитилите. Е, напълних ги де, но не се усукаха особено. Веднага се връщаха.Joy

# 238
  • София
Привет!
Онзи ден и аз се развихрих.
Брашно - Екстра на Софиямел.
Рецепта - на Джемма кифличките.
Миксер - планетарен.
Първо мокри съставки, добавям мазнината и накрая брашното пресято и объркано със суха мая.
Плънка стафиди и локум.
Месене 10+10 минути с пауза 10'.

Наистина леко жилаво го усещах.

Последна редакция: вт, 05 апр 2022, 08:25 от alpha_beta

# 239
Някой по горе питаше за поръска от небет шекер. Аз ръся с нея, като мнавам  кубчетата  през блендер. Получава се вкусна сладка хрупкава коричка. Ползвам и захарни гранули, когато искам по интересен външен вид.  Тази година ще набождам отгоре пекан за да отлича по някакъв начин визията на козунаците от друг път. Взех и еритритол ( дано не бъркам) за да не тежи захарта на втасването. По принцип меся с фруктова захар, не ползвам бяла. Снабдена съм с масло от мандра, с него правих тази зима коледните сладки и съм впечатлена от вкуса който добавя хубавото масло. Замислям се и за мас - чета, че повечето то вас смесват мас и масло, а не олио и масло, както правя аз по принцип. В Лидъл  има хубава мас, мисля е македонска, ухаеше  приятно доколкото си спомням ( за тези които имат обоняние. Аз лично се лиших от едно от най важните си сетива и ми е много трудно в кухнята. Карам го на спомени Simple Smile  )  Пресноито ми мляко също е чисто, от мандра. Засега го варя и слагам във фризера. Брашно взех манитоба в оранжеви опаковки - миналата година с него постигнах отлични резултати. Ако вместо мая се влага квас,  това брашно се държи много добре на дългото втасване което изсква кваса.  Захранвам кваса засега, след седмица започвам Simple Smile. Вероятно ще направя и една доза с мая, само да видя как ще се вмествам във времето.

Общи условия

Активация на акаунт