Козунаци 2022-ра

• 57 809
  • 778
  •   1
Отговори
# 450
В четвъртък се боядисват яйцата, в петък се правят козунаците, а който не успее в събота всичко и козунаци и яйца
      Така ми отговориха и на мен на запитване в църквата.

# 451
  • Sofia
В четвъртък се боядисват яйцата, в петък се правят козунаците, а който не успее в събота всичко и козунаци и яйца
Че в петък се приготвя нещо?!

Да, но въпреки това първото му втасване беше 4-5часа, при това в топла фурна. Брашното било с 14% белтъчини, продавало се основно онлайн.
Това не знам защо... квас ли е ползвал, много малко мая ли... та е трябвало толкова време на топло.
В топла фурна не бих втасвала аз.  Simple Smile  Бавно, но на хладно/непринудено...
Моренка, може ли да ми кажеш защо не втасваш в топла фурна?
Интересно ми е, защото аз така втасвам тестата, фурна на 30°.
Не ми харесва да форсирам нещата, на студено е по-бавно, което дава по-добър резултат.

# 452
  • София
Аз знам, че в петък нищо не се прави.

# 453
Скрит текст:
Препоръчвам ви тази рецепта, щом аз я правя успешно Simple Smile и вие ще успеете!

Не е ли достатъчна захарта, че се добавя течен подсладител?!
Течният подсладител с какво може да се замести?
[/quote]
Рецептата не е моя, от нета е, но е сполучлива, аз я бъркам в хлебопекарната и не слагам подсладител. Всеки може да  прави според неговия вкус!

# 454
  • София
Ще потвърдя Морена, че това е невъзможно, от хиляди години при източните християни това не е било и няма да бъде, петък е ден за поклонение, тъжен ден,  затова се нарича и Разпети петък, защото започва да се готви погребението на Христос и изобщо Великден е тъжен ден, при него няма радост, защото има смъртта на Христос и се оплаква. Тези светли ,но тъжни дни , ако се ходи на църква, в петък се  ходи, винаги се ходи с цветя и който желае слага на амвона и едно червено яйце, а се ходи с цветя, защото е погребение. Дали успях добре да го обясня...ми, четете, за да сте наясно, кога се боядисват яйцата, защо се боядисват, защо се прави сладък хляб т.е. козунак , защо се приготвя агнешко месо и още и още. Да, дразня се от нежеланието да се чете и защо трябва поне веднъж да се спази канона. Не, не съм толкова религиозна, но се стремя поне веднъж годишно, два пъти за точност, защото спазвам и коледните празници да работя по канон, и не, не постя, това не е толкова важно, но важното е да се чете е да се знае и предава на децата ни. Ваша воля!

Винаги когато качвам рецепта в блога си и тя е с мая и се очаква втасване,  пиша след всичкото, което изписвам за замесването - " не препоръчвам бързото втасване в затоплена фурна, защото се променя консистенцията на тестото , може да е във фурната, но само на включено осветление,  това е напълно достатъчно и при него температурата е около 25-27 градуса, постоянна, което е прекрасно", и във фурната без градуси и без осветление също е много добро, там температурата е постоянна,  но всичко е по избор.

# 455
Момичета, козунаците ми са топ, по рецепта на Морена с 3 те втасвания, но със суха мая, втасаха към 4 часа, сложих само масло. После втасваха към 1-1,30 ч. Имат много конци и са лекички и въздушни...

Аз нямам време да ги правя в четвъртък, а в събота пътуваме, та петък ми остава Sad

# 456
  • Мюнхен
Момичета, аз парашутирам директно в темата с няколко въпроса. Имам си любима рецепта, но тази година разполагам само с брашно манитоба - 13,5 г протеин. Друго буквално нямам, нещо са се изчанчили германците и заради геополитическата обстановка няма кьораво бяло брашно по магазините, та не мога да го смесвам с нищо. Даже и това трябваше да го поръчвам онлайн от един италиански магазин Sweat Smile Та...

1. Имате ли разни tips & tricks за месенето с толкова жилаво брашно? Аз в България си ползвам на Екосем, то е 13,3 г, но ми пуснаха мухата, че манитобата се държало различно. За други печива знам, че ако тестото тръгне много да се свива, трябва да се остави настрана за десетина минутки и после не се съпротивлява толкова. Важи ли същият принцип за козунаците?

2. Досега съм правила само правоъгълни козунаци, мерак ми е да пробвам и кръглите плетки, но нямам подходяща формичка. Мога ли да разчитам, че тесто с това брашно ще си задържи вида след сплитането и без форма също ще стане висок козунак, а не разлят такъв?

3. Напасвате ли хидратацията на тестото, ако ще добавяте по-течни плънки после? Имам сладка от вишни и от сини сливи, сравнително хомогенни и стегнати са, но ако реша да слагам по-щедро количество от тях, трябва ли да намаля течностите в тестото преди това?

Благодаря ви предварително Gift Heart

# 457
  • Sofia
Браво, Елси!  Благодаря ти за доверието! Simple Smile

... разполагам само с брашно манитоба - 13,5 г протеин. ... не мога да го смесвам с нищо.

1. Имате ли разни tips & tricks за месенето с толкова жилаво брашно? ... За други печива знам, че ако тестото тръгне много да се свива, трябва да се остави настрана за десетина минутки и после не се съпротивлява толкова. Важи ли същият принцип за козунаците?

2. Досега съм правила само правоъгълни козунаци, мерак ми е да пробвам и кръглите плетки, но нямам подходяща формичка. Мога ли да разчитам, че тесто с това брашно ще си задържи вида след сплитането и без форма също ще стане висок козунак, а не разлят такъв?

3. Напасвате ли хидратацията на тестото, ако ще добавяте по-течни плънки после? Имам сладка от вишни и от сини сливи, сравнително хомогенни и стегнати са, но ако реша да слагам по-щедро количество от тях, трябва ли да намаля течностите в тестото преди това?
1. Тестото с такова брашно е жилаво, няма значение печивото. Относно 10 мин. почивка... ефектът от нея е краткотраен, та за мен безмислен. Отпуска се глутенът, но тестото просто си е жилаво.

2. За да печеш без форма е важно дорборото измесване и втасване, освен брашното.

3. Не.    По-течна плънка уплътняваме със смлени ядки или бисквити. А по щедро количество плънка непременно ще разкъса фитила (ако изобщо успееш да го затвориш) при печенето и ще развали плетката съответно. То все пак е козунак, не е торта... не може да е с много плънка, мокро и сочно... Е, ако не държиш на вида... Simple Smile

# 458
Права е Морена, прекалено много плънка наистина разваля фитила. При печенето тая плънка буквално ще заври и ще разкъса тестото, тя като се нагрее става и малко по-течна също. Това е независимо от хидратацията на тестото, то самото си иска правилната консистенция че да стане козунак.
Евентуално ако е руло може да понесе повече плънка от нормален сплетен козунак - но там е разточено и навито повече, та плънката реално не е на толкова дебел слой никъде в него. Само че това с брашно 13,5% би било доста интересно да се разточи хубаво и да се навие без да ти "бяга"...

# 459
Следвайки съветите от темата и технологията за миксер на Джемма, най-накрая и вкъщи имаме горе-долу прилични козунаци, че последните две години ядем нещо като хляб Joy Имам въпрос за украсата обаче - какво да направя за да ми залепват бадемите по-добре? Има ли смисъл да забъркам захарта в жълтъка, вместо да поръсвам, или няма да се получи добре?

# 460
Само че това с брашно 13,5% би било доста интересно да се разточи хубаво и да се навие без да ти "бяга"...

мда, бая интересно е Wink /както споменах при предния ми опит/, доста се гъзурчих, докато го навия добре и с повечко плънка. предполагам за човек без опит ще е бая трудно.

# 461
Здравейте. Реших да се пробвам днес по рецептата на Морена. Стискайте палци 🤞 преди малко си направих стартера. Цял ден ще влизам тук да правя справка 😂

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 19:12 от deska90

# 462
  • София
Здравейте, кажете как да накарам тестото ми да бухне? За час почти не се е надигнало.

# 463
  • Sofia
Здравейте, кажете как да накарам тестото ми да бухне? За час почти не се е надигнало.
Дай малко повече информация, къде втасва?
И виж тук прични да не втасва, та ако нещо е при теб... https://bg-mam.ma/p/1403855/44630939

# 464
  • София
Месих го 30 минути в хлебопекарна, после само да усвои мазнината на ръка, не съм засичала колко. Увих с фолио и кърпа, на стайна температура, за час нямаше промяна в състоянието му. Мога ли да го спася?

Забравих да кажа за тестото, 300гр брашно, 100мл мляко, 5гр мая, 1 яйце, 100гр захар.

Последна редакция: пн, 18 апр 2022, 20:44 от « Ѕmile »

Общи условия

Активация на акаунт