Козунаци 2022-ра

• 57 815
  • 778
  •   1
Отговори
# 420
С моите козунаци накрая се изложих. Попрепекох ги. Обаче станаха много вкусни и си заслужаваше целодневното им правене.

Правих един със стафиди и ядки и един с шоколадов крем. Едва ги изчакаха да изстинат моите хора  Grinning

# 421
Моите козунаци не станаха, цяла нощ в хладилника, не мисля че бяха бухнали, после ги сложих малко ма 40 градуса, защото чаках, чаках да се надуят. После станаха едни клисави, не много сладки, не съм доволна, само дето цяла вечер и сутрин се знаимавам с тях Sad

# 422
Elsi86, виж Т на хладилника. Веднъж и аз имах злополучен опит с втасване в хладилника и го отдавам на ниската Т. На следващия опит увеличих градусите, гледам да са 10, преди ми бяха към 5-7.

# 423
#419-Много са красиви! И тези 2 козунака  се получиха с 0,500гр?Браво!

# 424
  • Deutschland/HE
Здравейте,
вчера и аз правих проба с козунак на Никола Симеонов (от Хелс китчън), той прави урок през фейсбук. Интересното беше, че добави маслото след дългото втасване, както и част от захарта (в неговата рецепта мед). Козунака стана много хубав и с хубави конци. Работих с друго брашно, а не препоръчаното от него (няма как да се снабдя с него).

# 425
  • Sofia
И аз вчера направих опит.
За малкото месене и не многото старание ,добре се получиха.Вкусни са.
Кръглият е с локум,стафиди и портокалови кори.Другият без локум.Сложих доста,а все едно ги няма 🤔
Овалват ли се в брашно ?

# 426
  • In transit
Моите козунаци не станаха, цяла нощ в хладилника, не мисля че бяха бухнали, после ги сложих малко ма 40 градуса, защото чаках, чаках да се надуят. После станаха едни клисави, не много сладки, не съм доволна, само дето цяла вечер и сутрин се знаимавам с тях Sad
Елза, трябваше да изчакаш да втаса тестото поне час преди да го сложиш в хладилника. С какво брашно го прави?

Ако искаш погледни тази рецепта, актуализацията от тази година е с по-бързо втасване: https://www.mycookingcreations.com/2009/04/blog-post_22.html
Този козунак също става бързо: https://www.mycookingcreations.com/2021/02/treccia-pasquale.html

# 427
Благодаря ви момичета, правих го с брашно за баница на Лидл, Белтъци 13, но го сложих веднага в хладилника, не съм го чакала.
Ще ги погледна и тези рецепти, благодаря, снощи импулсивно направих една проба, но знам че си иска време.

# 428
  • In transit
Елзи, с 13% си иска втасване и чакане...Може да го смесиш с малко обикновено тип 500, ако имаш. Така ще редуцираш и времето за втасване.

# 429
  • Sofia
Аз измесвам тестото, увивам го и пъхам в хладилника (демек веднага). Това е, защото там ще втасва, няма за какво да стои преди да влезе в него. В хладилника ми е 7 градуса, това е максимума.  И втасва.
Сега за товоите козунаци.
Проблемите могат да са;
- недобра мая... или да си я убила с гореща течност
- да си добавила доста повече брашно, за количеството мая (може би е това, щом казваш, че и не са били сладки)
- да не е достатъчно измесено тестото/да не е активиран глутена
- да е по-ниска Т в хладилника от 7 градуса (просто знам че на толкова втасва прекрасно, за по малка т имам съмнения и не съм пробвала съответно). Ако можеш да оставиш навън (балкон или друго) и е 7-12 градуса е добре. Трябва да има достъчно място тестото.

И аз вчера направих опит.
За малкото месене и не многото старание ,добре се получиха.Вкусни са. ...
Овалват ли се в брашно ?
Аз не овалвам, дори замразени вишни когато слагам не ги овалвам.
Иначе вкуса ще си го има, той не зависи от месенето. Simple Smile

...Интересното беше, че добави маслото след дългото втасване, както и част от захарта (в неговата рецепта мед).
Аха, защото мазнината и захарта утежняват тестото/затрудняват втасването. Та като е втасало веднъж, е по-друго.  Simple Smile

# 430
  • Deutschland/HE
Да, но въпреки това първото му втасване беше 4-5часа, при това в топла фурна. Брашното било с 14% белтъчини, продавало се основно онлайн.

# 431
  • Sofia
Да, но въпреки това първото му втасване беше 4-5часа, при това в топла фурна. Брашното било с 14% белтъчини, продавало се основно онлайн.
Това не знам защо... квас ли е ползвал, много малко мая ли... та е трябвало толкова време на топло.
В топла фурна не бих втасвала аз.  Simple Smile  Бавно, но на хладно/непринудено...

# 432
Точно такава рецепта гледах. Маслото се вкара след първото втасване, следва второ и накрая трето със сплетените козунаци.

# 433
Препоръчвам ви тази рецепта, щом аз я правя успешно Simple Smile и вие ще успеете!

# 434
  • София
Препоръчвам ви тази рецепта, щом аз я правя успешно Simple Smile и вие ще успеете!

Не е ли достатъчна захарта, че се добавя течен подсладител?!
Течният подсладител с какво може да се замести?

Общи условия

Активация на акаунт