Козунаци 2022-ра

• 57 762
  • 778
  •   1
Отговори
# 495
И аз това знам от Елексирчето, че и без много мотане и суетня се постигат козунаци. Но всеки разполага с различно време предполагам и може да си позволи малко повече старание да речем.

# 496
  • Sofia
Эа энаенето - энаем го, ама някои с мерак ги правим коэунаците.
И едното брашно може и да не се тегли,  да.

# 497
Мотаенето и суетнята бяха навремето с много дози, месене на ръка и на топло. Тогава всичко се развиваше бързо и отнемаше часове. Сега с това бавно втасване и т.н. мурафети не се усеща кога се прави. Между другото някакси.

# 498
Аз по скоро исках да кажа че който няма време и като прочете че мая ще активира, че яйца ще разбива със захар, пък ще подгрява, пък едно втасване, пък второ и ще се откаже. А може и без тези неща и пак да се получи не лош козунак. Който гони съвършенство и разполага със свободно време, вече ясно че ще вложи повече старание.

# 499
  • München, Deutschland
Според мен козуначени кифлички стават всякак - и всичко заедно, и последователно и т.н., там и никой не търси специфичните конци. Но голям козунак съм на мнение, че става с търпение и спазване на технологията.

Няма как глутен да се развие (напълно) за 30 минути, да кажем. Не е добре и да се обгръща директно в мазнина, т.е. да се сипе мазнината в началото, защото ефектът е друг. Не съм специалист по химия точно на хранително-вкусовата промишленост, но все пак областта ми има общо и с технология, и с природни науки,  чела съм и научни статии по технология, свързани с глутена и си говоря редовно с една от малкото доктори в България на точно тази тематика - глутен, развитието му, заместващи брашна и т.н., имам късмета да сме близки приятелки. Та тя също потвърждава въпросните научни статии и влиянието на мазнините в/у развитието на глутена.

Та, не е същото дали се спазва технологията или не, няма как да променим физиката и химията...

Разбира се, това е само моето мнение и силно зависи какъв краен резултат се цели. Например, при кифлички имам изскването да са бързи и вкусни, нямам изискване за конци, а по-скоро за типичния козуначен вкус и аромати. При козунак държа и на конците, без обаче да имам изискването да е бързо, защото това просто е несъвместимо...

Последна редакция: ср, 20 апр 2022, 00:33 от chrissy

# 500
  • На брега на реката
chokolatte, аз меся с такъв миксер.  Меси няколко минути и след това добявям мазнината. Правя 10 мин. почивка и после пускам да меси отново 8-10-12 мин.кога, колкото време имам! Получават се перфектни! Ако имаш време, може и 15 мин. да го измесва.

# 501
И аз това знам от Елексирчето, че и без много мотане и суетня се постигат козунаци.
Правилно си запомнила,мила моя! 😉❤🥰

Морена,че и аз с мерак ги замесих и с още по-голям си ги хапнах,ей на пак съм си отрязала парче за закуска с кафето,че и две дами почерпих,много им харесаха.
Това,което спазвам категорично е 30 мин. измесване в машината,и глутен се разви,и конци си имат.

# 502
  • В страната на бурите
Момичета, има 2 въпроса - взех брашно за баница Родна стряха (с 13%белтъчи) - за утрешния козунак, че не намерих такова на София мел. Дали сте го ползвали, аз досега не съм взимала и малко се притеснявам?
И също - ще меся в хлебопекарна на програма за тесто (моята е 1 час и половина с втасване) - обаче не разбрах дали ползвате цялата програма или след първото месене (бъркане) спирате машината и пак я пускате да меси, после пак спирате и пак пускате (и тук слагате маслото)? Четох разни варианти и нещо се омотах...

# 503
  • Sofia
Wonder woman, a нямаш ли програма само за месене?  Ако имаш таква - пускаш първо нея. после тази с втасването.  Ако нямаш, действаш както си описала. Като първото месене е за смесване на продуктите и натамъняване на тестото - да ти хареса. При следващото месене - подаваш мазнината на части. Като е добре да оставиш малка почивка между двете месения - 10 - 20мин.  (свършваш нещо друго или си пиеш кафето/др. Simple Smile ).
Действай смело с брашното на РС, но ако имаш друго с по-малко белтък, може да ги смесиш - 50 на 50.

# 504
Аз меся в пекарната,т.е. тя меси вместо мен. Пускам първо всички неща,без мазнината. После като свърши първия цикъл на месене,спирам и пускам програмата от начало. Тогава добавям и мазнината. Получават се. Не активирам маята,не топля продуктите.
Сега имам нови тавички и нямам търпение да ги пробвам с козунаци,но ще е в събота.

# 505
Снощи прехвърлях в главата си тазгодишното козунакоправене и имам въпрос - ще меся една доза, която ще разделя на 3 и ще правя 3  по- малки козуначета. Фурната ми може да събере за едновременно печене 2 козуначета. Какво правя с третото, докато другите се пекат? Мога ли след сплитането да сложа третото в хладилника да чака там или на стайна е по-добре?

# 506
  • Sofia
Снощи прехвърлях в главата си тазгодишното козунакоправене и имам въпрос - ще меся една доза, която ще разделя на 3 и ще правя 3  по- малки козуначета. Фурната ми може да събере за едновременно печене 2 козуначета. Какво правя с третото, докато другите се пекат? Мога ли след сплитането да сложа третото в хладилника да чака там или на стайна е по-добре?
След като сплетеш трите, оставяш едното на хладно място (но не чак в хладилника) да втасва по-бавно. А може и да пришпориш втасването на двете, ако нямаш много подходящи условия за третото... защото това втасване е бързо.

# 507
Аз да попитам къде гледате процента белтъчини на брашното?.
Сега огледах различни видове и всички белтъци са в грамове/ на 100 гр. брашно

# 508
  • Sofia
Аз да попитам къде гледате процента белтъчини на брашното?.
Сега огледах различни видове и всички белтъци са в грамове/ на 100 гр. брашно
Е, така де.  Simple Smile Там ги гледаме... в грамове, не в проценти.

# 509
Здравейте, дами!
Ще споделите ли опит с рецепта за козунак с нощно втасване ( в хладилни)?
Ще съм ви много благодарна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт