Козунаци 2022-ра

• 57 782
  • 778
  •   1
Отговори
# 480
Скрит текст:
Скрит текст:
Morena и аз забелязах, че външния им вид не е еднакъв след втасването. Има ли как да го коригирам или всъщност не е толкова фатално?
Брашно използвах на София мел за баница.
Деска, за твоите два ли говориш?  Или за моята и твоята снимка, които коментирах, защото ако за тях говориш, няма нищо фатално, просто при твоето тесто трябва форма, както си го пекла и добре с е получил, но не би могъл да се пече без форма. Simple Smile

И друго може да се види нагледно при твоя кръгъл... както наскоро коментирахме - как  шоколадът е разкъсал фитила при печенето.  А този без таква плънка как си е цял. Simple Smile

Да, за двете снимки имах предвид, защо не е станало така гладко. Сега пак четох рецептата, може би още малко е трябвало да помеся, а аз бързо се уморих Grinning

Иначе за шоколада, много добър пример какво се случва като е мокра плънката Sweat Smile може да го смеся с ядки както коментирахте по-рано, за да е гъсто.

# 481
  • софия
Тази година нямах намерение да правя козунак, но "животът е това, което се случва, докато си правим планове."  Като ви чета осъзнавам, че част от правилата на майка, които ми е казвала (за топлото, за мазнината), не е разбрала защо са и не ги прилагаме правилно, и за това понякога ни се получава, понякога не. Сутринта гледах Димитър Тончев от МШ и може би ще пробвам неговата рецепта или тази на Морена за втасването в хладилник. В крачка пак ще наваксвам и правя.

# 482
  • Sofia
И аз я гледах рецептата на Димитър.
Учуди ме,че му се получиха 🤔
Как набуха всичко накуп...

Днес отново замесих.Този път с масло.
Добавих и 1с.л.готова смес от мастикс,джинджифил,канела,кардамон и др аромати.
Сега втасват във фурната.
Дано станат 🙏🏻

Готови са,добре втасаха и се опекоха,доволна съм 😍

Двата големи ги подарих 😁
Кръглият е със стафиди и портокалови кори,малко шипков мармалад и орехи.Правоъгълният е чист...,без нищо , така го искаха ..,само поръсен със захар...🤨
Малкият кръгъл е с шипков мармалад и орехи.Ще го пробвам по-късно.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 16:30 от Doli

# 483
  • In transit
Доли, защо те е учудило, че се получи на Митко козунака? И аз слагам всички продукти наведнъж, само маслото на края. Точно както и той показа и винаги се получава супер козунак. Твоите също са чудесни. Незнам как ще издържа до събота при тези гледки последните дни. Blush

Алина, супер е станал! Heart Eyes

Деска, за втасалото ти тесто да кажа, защо има разлика с това на Морена. Твоето изглежда като превтасало и втасвало на топло. Незнам колко си го месила, дали с миксер или на ръка, но ако се меси с миксер трябва да е поне 10-12 минути (без мазнината), за да може да се образува глутена. На ръка може би двойно като време.
Добре измесеното тесто ще изглежда хомогенно и гладко, както в началото, така и след втасването. Също е важно маслото да не ти е течно или топло, когато го добавяш към тестото, а на стайна температура.

# 484
  • Sofia
Защото знам ,че маята трябва да се активира.
Яйцата отделно да се разбият със захарта,млякото и т.н.
И това брашно по плота накрая при оформяне 🤔
Нищо не беше по “правилата”,които знам повече от 30год....,но се нагледах/наслушах/начетох на различни рецепти и явно може всякак.

# 485
  • In transit
Не е задължително. Това са някакви неписани правила, но крайния резултат е същия. По-важното е да се развие глутена и да не се прекалява със захарта, защото забавя процеса на втасване.

Да ти кажа, забелязах в последно време, че повечето майстори хлебари, които следя, само натрошават прясната мая и директно я добавят към брашното и другите съставки. И винаги им се получават чудесни хлябове. Но пък тяхната мая си е прясна, прясна.

За брашното на плота и аз не го одобрявам, защото така тестото поема още брашно, но пък на него така му е удобно.

# 486
  • Sofia
Защото знам ,че маята трябва да се активира.
Яйцата отделно да се разбият със захарта,млякото и т.н.
Маята (живата) не е задъжително, а желателно да се активира. Ако си сигурна в годността, може и така да се сложи само разтворена в течността от рецептата.  
При "Яйцата отделно да се разбият със захарта,млякото и т.н"  - важното е да се разтвори захарта, друго не.

Не съм гледала иначе въпросния Димитър и изобщо не търся и не гледам козуначени рецепти, защото са все едно и също, с мноооого малки разлики,  от които се получават  по-плътен или лек козунак, по-дебела или тънка кора и не остава какво друго.
В тази тема толкова отдавна нищим козунакоправенето, та съм убедена, че доста от навъдилите се "специалисти" са чели именно тук.

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 15:32 от Morena

# 487
  • София
Нямам снимки в момента да постна, но козунаци меся редовно, /и питки, и хляб и тесто за разни други неща/с машина за хляб, нищо не активирам, не смесвам, единствено разварям захарта в млякото/сметаната, и то не за нещо друго, ами да не ми се надере казанчето на машината. Натрошавам маята, прясна отгоре върху брашното. Сега ако имах време сигурно бих се постарала повече, но винаги бързам за нещо и гледам да опростявам колкото мога живота си. Получава ми се чудесен козунак обикновено, с никакви усилия. Пробвала съм да сложа всичкото масло и олио в началото, и тогава си стават конци. И майка ми научих на тия мързеливи чалъми, и при нея всичко е наред с втасване и тн.

# 488
  • Варна
deska90 Подкрепям мнението на Mikkey - тестото е превтасало - вижда се от едрите мехури като шарка и спадът в топката като цяло. Поради тази причина и няма добре изразени конци, а едри мехури в изпечения козунак. Добре втасалото тесто (от снимката на Morena) е гладко и издуто в средата.

Що се отнася до сухата мая - със сигурност има проблем, когато мине срокът на годност.
Когато меся нещо задължително предварително активирам маята - без значение суха или жива - така ако не се активира се вижда още в началото и не се съсипват материали (и труд - не е без значение).
Горещо препоръчвам този етап да не се пропуска - удължава времето с тридесетина минути, но пък спестява разочарованието...

# 489
  • Sofia
Тестото на deska90 не е задължително да е превтасало... би могло основно да не е достатъчно месено (затова и да няма конци)  или пък да е доста меко - и двата варианта не могат да задържат форма.  
Докато моето запазва формата на топката, която съм оставила да втасва.  
Ето тук такова тесто  - мокро след първо втасване (за козунак без месене) на първата снимка и после след месене и още едно втасване, когато вече задържа повече форма. Та затова достатъчното месене е  много важно.

# 490
Здравейте, момичета Simple Smile
От скоро ви чета и правих козунак по рецептата на Морена. Стана почти перфектен... Wink За Великден ще правя пак по нейната рецепта, но ще пробвам Козунак с 3 втасвания.
Морена, маслото и свинската мас, разстопени или със стайна температура трябва да са?
Аз меся с миксер... и в твоята рецепта пише след първото измесване на тестото да се остави да си почине 10 минути и след това пускате миксера за още едно измесване...А колко време трябва да е то?

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 19:55 от chokolatte

# 491
  • Sofia
...Морена, маслото и свинската мас, разстопени или със стайна температура трябва да са?
Аз меся с миксер... и в твоята рецепта пише след първото измесване на тестото да се остави да си почине 10 минути и след това пускате миксера за още едно измесване...А колко време трябва да е то?
Благодаря за доверието и се радвам, че си доволна! Simple Smile
Мазнината да е мека е по-удобно при ръчно месене,  при машинно е по-удобно да се налива разтопена мазнина.
А месенето с миксер (времето) да е според  инструкциите на твоята машина.

# 492
За мен това тесто горе е твърде меко и недоизмесено.
За машина няма значка как ти е мазнината. И с масло на кубчета става супер (тесто за погача, но няма пречка по принцип).

# 493
Благодаря ви,Моrena, Zenata.
Аз меся с миксер Kenwood Chef XL и честно казано за първи път го използвам за козунаци и незнам точно колко време е добре да се оставя да меси…А и нали не трябва да се прекалява…

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 20:39 от chokolatte

# 494
Аз вече като меся козунак съвсем я карам през просото. Не активирам маята никога,само я разтварям в малко мляко.
Мляко,мая и яйца са ми току що извадени от хладилника, захарта не я разбивам с яйцата,мазнината я слагам цялата при замесването,брашно не тегля,слагам колкото поеме. Тази събота даже бяха само с едно втасване,че и на плота ръсих брашно,не като друг път с мазнина....станаха си чудни,направих ги с прясно и кисело мляко, едва дочаках да изстинат,още топли ги нападнах. А,и от мин. година само с жълтъци ги замесвам,оказахме се с хр. непоносимост към белтъци.

Общи условия

Активация на акаунт