Козунаци 2022-ра

• 57 851
  • 778
  •   1
Отговори
# 600
Морена, нищо не разбрах от поста ти. Няма надпис на маята за колко брашно е. Но! От други магазини съм взимала мая на друг производител и на опаковката пише за какво количество брашно е. За това сега ми е объркано.

# 601
  • Sofia
Виво и Юва (тия са най популярните) не съм купувала отдавна (откакто имам Лидл под носа), та по спомен първата е за 1кг брашно, втората за 2кг.   На лидълската нищо не пише.
Ползвала съм и трите по един и същи начин и не виждам разлика, еднакво действат.  Затова, без значение на марката, ползвам ги еднакво.
За рецептата ми трябват 20г, режа  толкова и ползвам... от която и да е мая.
Сега имам Pakmya и нея така ще ползвам.
Не знам как инче да обясня.

# 602
  • София
Морена, сложих точно 500 грама брашно, колкото е по рецепта. Всичко мерих с кухненска везна, с изключение на киселото мляко, където просто отсипах две супени лъжици. Със сигурност обаче ба втори опит ще оставя машината да измеси по-дълго втория път, че сега не ми се чакаше толкова и я оставих само около половин час (по спомен).

# 603
Благодаря, Морена. Сега те разбрах, така ще действам и аз.

# 604
Включвам се и аз с вчерашния ми опит по рецептата на Морена с 3 втасвания (страхотна е!). Преди 2г я пробвах за 1 път и даже задавах тук идиотски въпроси за тестото, че за 1 път правих козунак. Миналата година не ми остана време да направя, но тази се отчетох. Аз измесвам и оставям да втаса в хлебопекарната. Само последното втасване е извън нея, вече като съм ги оформила. Честно казано, можех да ги изчакам още, много хубаво си бухваха, но беше доста късно снощи и вече нямах нерви и търпение. Пак са прилични де. Благодаря отново за рецептата!

# 605
  • софия
Направих тестото по рецептата на Морена. Не успях да го докарам до консистентно тесто, въпреки че добавях брашно. Все седеше леко течно. Ползвах италианско брашно за сладки печива и манитоба - 50:50. Накрая спрях, защото се притеснявам да не стане много тежко. Мазах по плота, мазах и сега е в купата в хладилника. Чудя се дали довечера да не го премеся още веднъж? Надявам се като втаса да е точно.

# 606
Първите два са готови!
Моренка, благодаря 🤗
Със сладко от смокини, другия с локум и орехи, два се пекат с шоколад.

Прекрасни! Каква хубава светла коричка. От снимките си личи колко са мекички козинаците. Колко дози са това?

На колко градуса пекохте?

Морена, каква ти е печката? При мен за по-малко от 50 минути не става и не става. Даже 55 отнема. Спазвам точно указанията ти, вкарвам в загрята на 180 градуса фурна, пека 10 минути. После още 20. И вътре е съвсем суров. Проверявам през още 10, и така... до към час. Не знам защо така. А ти  казаваш че 30 минути ти стават. И аз искам пък Laughing Ама пека до суха клечка. Да беше 5-10 минути повече, карай, ама това е двойно. Печката ми е хубава.

Освен това и на мен, също като при звънче, винаги ми поема и повече брашно и тестото ми се получава почти течно, особено с миксера. Но добавям максимум още 100грама и го оставям така. Гледайки снимките ти, Морена, имам чувството, че твоето тесто е по-гъсто. Ах, тая плетка, как пък не мръдна, бе Simple Smile Моите, цъфват като майска роза, супер са си, на вкус, старо куче съм все пак, ама искам като твоите да ги докарам.

# 607
Споделям вчерашния втори опит с рецептата на Морена. Месих повече, следях го да не превтаса и мисля, че тестото стана по-гладко и жилаво. Обаче малко ги препекох и шоколада пак ми избяга , но не можех да не ги натъпча, така ги обичаме у дома - богати на плънка. Видимо има конци, ще се разбере и като ги разчупим, че сега са увити, да не ходим с празни ръце на гости 😁

Скрит текст:

# 608
Аз съм с въпрос към тези които правят малки козуначени мъфини. В неделя ще имаме благотворителен базар. Искам да направя нещо такова. Замесих козунак от 550гр брашно, но не знам колко грама да сложа готово тесто във формичката а нямам време за проби. Около 50-60гр дали ще е добре. Ето в това мисля да пека

# 609
Миналите години правих такива малки козуначета. От тесто 550-600г, готовото, втасало, го разделях на десет парчета и после всяко парче на още две, които разточвам, пълня с плънка, навивам на фитил, усуквам ги едно в друго и ги слагам във формичката.
Така че, да, точно по 50-60г се пада и точно такива формички ползвах.

# 610
Много благодаря!

# 611
  • In transit
Мими, 50г са идеални за тези форми.

# 612
  • Sofia
M0n17y, поздравления, страхотен се е получил! Благодаря за доверието! Simple Smile

Звънче, аз не съм ползвала такива брашна.  А дори брашното на една марка, може да е различно, от различни партиди. И тук идва усетът/личната преценка.

... Морена, каква ти е печката? При мен за по-малко от 50 минути не става и не става. Даже 55 отнема. Спазвам точно указанията ти, вкарвам в загрята на 180 градуса фурна, пека 10 минути. После още 20. И вътре е съвсем суров. Проверявам през още 10, и така... до към час. Не знам защо така. А ти  казаваш че 30 минути ти стават. И аз искам пък Laughing Ама пека до суха клечка. Да беше 5-10 минути повече, карай, ама това е двойно. Печката ми е хубава.

Освен това и на мен, също като при звънче, винаги ми поема и повече брашно и тестото ми се получава почти течно, особено с миксера. Но добавям максимум още 100грама и го оставям така. Гледайки снимките ти, Морена, имам чувството, че твоето тесто е по-гъсто. Ах, тая плетка, как пък не мръдна, бе Simple Smile Моите, цъфват като майска роза, супер са си, на вкус, старо куче съм все пак, ама искам като твоите да ги докарам.
curly sue, фурната ми е вградена Самсунг (модел не знам) от преди 11години.  Та ако не е същия модел... Simple Smile  
    Затова и съм писала в рецептите си, че времената и градусите са ориентир, защото печките са различни. Просто всеки трбва да си познава своята.  Така като те чета, явно е по-слаба твоята, значи увеличи градусите. Загрей на 200, после намали на 180.  Или започни със 190 и поле на 170...  пробвай, докато се получи.  
    Тестото трябва да е меко, но не толкова, че да не може да държи форма. Като го омесиш и, решиш че ти харесва, оформяш топка и тя не трябва да се свлича (така да се изразя), трябва да стои като топка, да не мърда... и след втасването трябва да има таква форма, не да се разлива към стените на съда.
    Втасването трябва да е както го описавам в рецептите си - първото да е двойно, та и още малко, а второто (оформеното тесто)  е бързо и  като се понадигне, да влиза да се пече, да не се чака пак двойно порастване.
Така трябва да имаме добре  омесено тесто и добре втасало - и двете! Simple Smile  За да очакваме да се запази плетката при печенето. Simple Smile

И по принцип...  и най-малката промяна в рецептата (която и да е тя), променя и резултата.
Брашната поемат различно течности - някои са по влажни, други по-сухи... А пък ако са друг вид да не говорим..
Яйцата са различно големи. Също и супените или чаени лъжици.  
Аз имам мерителни чаши и лъжици и мерките ми са дадени с тях.

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 16:12 от Morena

# 613
  • гр.София
Първите два са готови!
Моренка, благодаря 🤗
Със сладко от смокини, другия с локум и орехи, два се пекат с шоколад.

Прекрасни! Каква хубава светла коричка. От снимките си личи колко са мекички козинаците. Колко дози са това?

На колко градуса пекохте?

Една доза с 600гр. Брашно, разделих на два козунака. Пекох без вентилатор на 140/50 градуса, като сложих и фолио, след 20 Мин. Общо около 40 Мин.
Сложих да ги пека без да ги мажа, като се надигнаха хубаво тогава ги намазах и поръсих.

# 614
Благодаря, момичета! Много важни съвети. И аз започнах да се съмнявам във фурната си и чак с термометър почнах да меря градусите, ами отговарят си.
Ще пробвам да намажа след надигането, да видим ще се получи ли този светъл ефект.
Относно разпукването. Имам чувството, че се получава от печенето във форма. тестото е ограничено и има посока само нагоре. Една идея по-малка му идва формата. Пробно правих преди две седмици, стана прекрасен. И пак ми пое повече брашно обаче.
Имам чувството, че София мел за баница е малко понижено като качество. Миналата година ми ставаха едни жилави теста, сега изобщо не.

Общи условия

Активация на акаунт