Козунаци 2022-ра

• 57 795
  • 778
  •   1
Отговори
# 585
Аз виждам конци. Ако режеш с нож, по-трудно се забелязват. Ако го чупиш по се виждат. Екстра си е.

# 586
  • На брега на реката
Чудни са 🤩, Буболина коя рецепта използва?

Минзухаче, по рецептата на Морена! За мен това е най-добрата и затова не искам да променям. Няма какво да и подобрявам и за мен е перфектна. Само плънките са различни. Този е с локум!
Пробвала съм и други рецепти, но тази ни допада най-много за нашия вкус. Слагам обаче 150 гр. захар, защото обичаме по-сладък!

И при мен е леко лепкаво тестото, ама наистина леко. Слагам само малко брашно на плота, за д го събера и това е.
 След втасването, също слагам няколко  щипки, докато го разделя на фитилите и после вече не добавям. Разчитам на мазината в тестото!
Слагам в тази купа, защото е с капак и се хваща в хладилника, а и е достатъчна за тройно увеличаване на обема за една доза /500гр.брашно/. Забравих да напиша, че това тесто престоя около 22 часа в хладилник и както виждате, няма проблем нито с втасването, нито с печенето!

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 06:02 от Бубoлина

# 587
Може ли рецептата на Морена за козунак? Само нея не успях да намеря
За първи път ще правя и приемам всякакви съвети и напътствия за начинаещи

# 588
  • Sofia
Може ли рецептата на Морена за козунак? Само нея не успях да намеря
За първи път ще правя и приемам всякакви съвети и напътствия за начинаещи
Заповядай, напътствията са в рецептата -  https://morrennaa.blogspot.com/2021/04/blog-post_29.html

Eleyn, конците ти си личат толкова добре, както и Вики писа... Simple Smile Браво и благодаря за доверието! Simple Smile

Освен това и филия да се отреже, пак се виждат конците, не като конци но... сравни с филия хляб и веднага ще видиш разликата - не е на шупли. Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 09:46 от Morena

# 589
  • София
Аз сега виждам, че толкова съм спяла, че не съм качила снимка на разчупения козунак Joy

Очаквах нещо да е доста по-въздушен може би и конците да са като на купешките.

Иначе като количество на готов козунак излезе около кило. Не очаквах да е чак толкова, но съм доволна, с по-малко дози ще нахраня родата на Великден. Joy

# 590
  • Sofia
Аз сега виждам, че толкова съм спяла, че не съм качила снимка на разчупения козунак Joy

Скрит текст:

Иначе като количество на готов козунак излезе около кило. Не очаквах да е чак толкова, но съм доволна, с по-малко дози ще нахраня родата на Великден. Joy
Да, плътен ти е станал... и като казваш, че около кило е станал, изглежда ми да си добавила повечко брашно.

# 591
  • In transit
Буболина, Eleyn, чудесни козунаци.

# 592
  • гр.София
Първите два са готови!
Моренка, благодаря 🤗
Със сладко от смокини, другия с локум и орехи, два се пекат с шоколад.

# 593
  • München, Deutschland

Скрит текст:

Да, плътен ти е станал... и като казваш, че около кило е станал, изглежда ми да си добавила повечко брашно.

Според мен е възможно освен това да не е бил втасал добре или да си пекла на много висока Т и да не е успял да се довдигне. Но евала, конците са там!

Също, освен че се виждат при разчупване, важно е също и да увиваш фитилите около оста им и после да ги сплиташ. На ето тази снимка от интенет много добре се вижда - първо са увили фитила около оста му и после са сплели:

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 11:22 от chrissy

# 594
  • Euskal Herria
Снощи ги изпекох, но все още не сме ги разчупвали. На единия не съобразих да нарежа по-ситно черешите и малко разкъсаха плетката, но не е зле.
Въпреки че ми лепнеше като че ли малко повече, след втасването нямах проблем да оформя фитилите.

# 595
  • Sofia
Усукване на фитилите избягвам, защото изтъняват на места и се къса там при печенето. И в крайна сметка полза не виждам. Simple Smile
Ей така ми харесват еднакво дебели навсякаъде.

Браво, desivalko_, прекрасно изглеждат! И аз ти благодаря! Simple Smile

Последна редакция: пт, 22 апр 2022, 11:52 от Morena

# 596
Аз бях в търсене на рецепта, че да не се изложа за Великден. Така като гледам и аз ще пека утре по рецепта на Моренка.😁Колко козунака излизат?

# 597
  • Sofia
С 500г брашно аз правя един козунак, не съм делила.
Тези на снимката в предния ми пост са точно такива. Понеже общото количесто от съставките в рецептата правт тесто  около 800г,  може да разделиш на два малки ако искаш.
Ето и кръглите с 500г брашно/ 1/2 доза.

Скрит текст:

# 598
Здравейте. Ще използвам тази тема, а не за Лидл, за да попитам за живата им мая за какво количество брашно е? Спомням си, че съм питала и предна година, но в коя тема- нямам идея, а не ме бива с търсачката. Не успявам и да открия някакви записки.
Деси, козунаците са страхотни.

# 599
  • Sofia
Здравейте. Ще използвам тази тема, а не за Лидл, за да попитам за живата им мая за какво количество брашно е?
Нали не пише на нея... Та дали лидълската, дали Виво или Юва - ползвам ги еднакво, вимам колкото ми трябва грамаж по рецепта и това е.

Общи условия

Активация на акаунт